Ga terug
Plaattaart met pompoen, witloof en feta

Plaattaart met pompoen, witloof en feta

Een heerlijk, simpele plaattaart met geroosterde pompoen, witloof en feta. Een perfect doordeweeks gerecht dat ook nog eens full veggie is.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 vellen bladerdeeg (kan ook met 1 vel)
  • 600 gr pompoen
  • 4 stronkjes witloof
  • 3 sjalotten
  • 1 teentje look
  • 1 el Provençaalse kruiden + extra
  • 1,5 el honing
  • 1,5 el rode wijnazijn
  • 100 gr feta (+ extra om te serveren)
  • 1 ei
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Begin met het roosteren van de groenten.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Schil de pompoen en snij in kleine blokjes.
    Verwijder het harde achterste van het witloof en snij in reepjes. Dit hoeft niet heel fijn of dun te zijn. Tijdens het bakken zal het witloof nog slinken.
    Pel de sjalotten en snij in plakjes.
    Pel het teentje look en hak fijn.
    Doe de groenten in een ruime ovenschaal, voeg de kruiden toe samen met de honing, rode wijnazijn, 1,5 a 2el olijfolie, peper en zout. Hussel goed door elkaar en rooster de groenten mooi gaar en goudbruin voor zo'n 20 a 25min.
    Haal uit de oven en laat even wat afkoelen.
  • Beleg een bakplaat met bakpapier.
    Rol hierop het bladerdeeg uit.
    Schep hierop de geroosterde groenten, verdeel goed maar blijf zo'n 2cm weg van de randjes. Strooi over de groenten verbrokkelde feta.
    Leg hierop de tweede vel bladerdeeg, maak hierin enkele gaatjes.
    Duw de randjes goed aan, je kan dit het beste met een vork wat aanduwen.
    Kluts het ei los en wrijf het bladerdeeg in met het ei. Strooi nog wat extra Provençaalse kruiden over het bladerdeeg.
    Bak de plaattaart mooi goudbruin en gaar in de oven (op 190 graden) voor zo'n 20 a 25min.
    Serveer direct met eventueel nog wat extra feta en wat balsamico crème
    Smakelijk
Trefwoord bladerdeeg, doordeweeks recept, feta, plaattaart, pompoen, sjalot, vegetarisch, witloof