Ga terug
Gelakt buikspek met wortelcrème

Gelakt buikspek met wortelcrème

Heerlijk krokant buikspek met Aziatische marinade en een smeuige wortelcrème. Lekker makkelijk recept voor op je kerstmenu en kerstdiner dat je makkelijk op voorhand kan maken.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Gelakt buikspek

  • 1 kg buikspek (met zwoerd)
  • 70 ml sojasaus
  • 80 ml rijstwijnazijn
  • 2 el bruine suiker
  • 1 rode chili
  • 1 tl gember (fijn geraspt)
  • 3 teentjes look
  • 1 tl zeste van limoen (fijn geraspt)

Wortelcrème

  • 700 gr wortelen
  • 2 sjalotten
  • 1 laurierblaadje
  • 1 teentje look
  • 250 gr ricotta
  • 1 klontje boter
  • Peper en zout

Extra's om te serveren

  • 200 gr radijsjes
  • Gebakken uitjes (gekocht)

Instructies
 

  • Voor het gelakt buikspek
  • Begin met het maken van de marinade.
    Verwijder de zaadjes van de rode chili peper en hak heel fijn.
    Pel de teentjes look en hak fijn.
    Meng de sojasaus met de rijstwijnazijn, bruine suiker, fijngehakte rode chili, look, gember en zeste van limoen. Meng goed en giet in een ovenschaal waarin het stuk buikspek past.
    Leg hierin het stuk buikspek met de zwoerd naar boven zodat de zwoerd niet bij de marinade kan. Zet onafgedekt in de koelkast en laat een nachtje rusten.
  • Verwarm de oven voor op 140 graden.
    Giet de marinade uit de ovenschaal in een kom.
    Snij de zwoerd van het spek in een ruitjespatroon met een scherp mes. Snij enkel in het zwoerd.
    Leg het stuk buikspek (met zwoerd naar boven) op een stuk aluminiumfolie, verpak het stuk vlees met de folie maar laat de bovenkant open. Wrijf de zwoerd in met wat van de marinade.
    Laat het buikspek zo'n 3h30 a 4h garen in de oven.
    Smeer tijdens het garen nog zo'n 3 a 4x wat marinade over de zwoerd.
    Haal dan uit de oven, verhoog de oventemperatuur naar 210 graden, verwijder de folie en zet terug in de oven voor zo'n +/- 15 a 20min tot de zwoerd mooi goudbruin en krokant is.
    Ondertussen kan je de radijsjes wassen, het loof van de radijzen verwijderen en halveren. Leg de gehalveerde radijzen in een kleine ovenschaal, overgiet met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Zet voor zo'n 8 a 10min bij in de oven (hou in de gaten dat ze niet te bruin worden).
    Haal uit de oven en laat zo'n 10min rusten onder aluminiumfolie.

Voor de wortelcrème

  • Schil de wortelen en snij in kleine gelijke blokjes.
    Pel de sjalotten en hak fijn.
    Pel het teentje look en hak fijn.
    Verhit een stoofpot met een klontje boter.
    Stoof hierin eerst de ui mooi glazig voor een paar minuten. Roer regelmatig en laat de ui niet bruin worden.
    Voeg de fijngehakte look en wortelen toe en laat zo'n 2min mee bakken.
    Voeg het laurierblaadje toe, zet het deksel op de stoofpot en laat zo'n 25 a 30min zachtjes garen tot de wortelen mooi zacht en gaar zijn.
    Als de wortelen gaar zijn, verwijder het laurierblaadje, doe in een blender samen met de ricotta en een royale snuf zout & peper. Mix tot een gladde crème.
    Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
    TIP > Je kan dit op voorhand maken en verwarm op een zacht vuurtje vlak voor het serveren.
  • Voor het serveren.
    Snij het buikspek in porties en serveer met de wortelcrème, de geroosterde radijsjes en werk af met wat krokante gebakken uitjes.
    Smakelijk
Trefwoord buikspek, feestdagen, feestmenu, slow cooked, wortelen