1 taartvorm (+/- 25 a 26cm) - het handigste is met een losse bodem
Bakbonen
Ingrediƫnten
Taart deeg
300gr patisseriebloem
180grmargarine / bloem (koud)
80grpoedersuiker
2 eidooiers
Koffie bavarois
100mlsterke koffie
250mlmelk
3eidooiers
100grsuiker
3 blaadjes gelatine
Ganache van witte chocolade
3blaadjesgelatine
100mlmelk
100mlroom
50grkoffiebonen
1tlvanille essence
200grwitte chocolade
Instructies
Bereidingswijze taartdeeg
Doe de bloem, bloemsuiker & blokjes boter in een mengkom (van je keukenmachine).Mix of kneed tot een kruimelig deeg. Kluts de eidooiers los en voeg de helft toe, kneed goed. Je moet een mooie deegbal krijgen. Is het nog iets te kruimelig/droog, voeg nog wat eigeel toe. (Ik heb niet al het eigeel gebruikt).Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo'n 15min opstijven in de koelkast. TIP >> Je kan het deeg al makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken.
Verwarm de oven voor op 190 graden.Rol het deeg uit op een stuk bakpapier tot een grote lap van ongeveer 3 a 4mm dikte.Leg de lap deeg met behulp van het bakpapier in de bakvorm. Duw het deeg voorzichtig in de bakvorm en snij het overtollige deeg weg. Zet voor zo'n 15min in de diepvries.Bak dan het deeg blind met behulp van bakpapier en bakbonen voor zo'n 12min.Verwijder dan de bakbonen en bakpapier en bak nog eens zo'n 10min zodat de korst mooi goudbruin gebakken is.Haal uit de oven en laat volledig afkoelen
Bereidingswijze koffiebavarois
Week de blaadjes gelatine in koud water.Doe de melk en sterke koffie in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt.Ondertussen kan je de eidooiers en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop luchtig en licht voor zo'n 4 a 5min. Giet hierbij beetje bij beetje de warme melk-koffie. Mix even kort en giet dit mengsel terug in het kookpotje.Laat al roerend zachtjes koken tot dit lichtjes indikt (dikte van yoghurt).Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed.Giet de bavarois in de afgekoelde taartvorm.Zet in de koelkast om op te stijven voor zo'n 2 a 3h
Bereidingswijze ganache
Week de blaadjes gelatine in koud water.Doe de melk, room en koffiebonen in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt.Zet het vuur uit en laat zo'n 30min of langer infuseren.
Breek de witte chocolade in stukken en doe in een kom.Verwijder de koffiebonen uit de melk-room en breng dit terug tot net onder het kookpunt. Giet de warme melk-room over de witte chocolade. Laat zo'n minuutje gewoon staan en roer dan tot een gladde massa, voeg ook de vanille essence toe. Meng nog even goed en giet dit over de opgestijfde bavarois in de taarvorm. Laat nog eens zo'n 2 a 3h (of nachtje) opstijven.
Serveer de taart met eventueel wat chocolade versiersel.