Trifle met abrikozen, mascarpone en pistache

Trifle met abrikozen, mascarpone en pistache

De zomer is ondertussen halfweg en wat vliegt de tijd “when you’re having fun”.Heerlijk warm zomers weer, volop  relaxen op het terras en dubbel en dik genieten van al dat zomerfruit. Vooral van dat laatste kan ik geen genoeg krijgen! De laatste weken zijn er al dessertjes gepasseerd met bramen, perziken, frambozen, blauwe bessen, nectarines en nu eentje met abrikozen meer bepaald een trifle met abrikozen, mascarpone en pistache. 

Trifle met abrikozen, mascarpone en pistache

Een trifle is een typisch dessertje uit Engeland dat uit laagjes bestaat. Die laagjes bestaan meestal uit cake of koekjes, een laagje room of pudding en fruit. In dit geval een laag zelfgemaakte pistachecake gevolgd door romige mascarpone afgewerkt met geroosterde abrikozen en ik kan jullie zeggen dat dit smullen was!
Als je het iets gemakkelijker wilt houden dan kan je de pistachecake ook door een gewone vanillecake van de winkel vervangen en kan je de trifle afwerken met wat grof gehakte pistachenoten.

Trifle met abrikozen, mascarpone en pistache

Trifle met abrikozen, mascarpone en pistache

Ingrediënten cake

  • 100gr pistachenoten (ongezouten)
  • 185gr zelfrijzende bloem
  • 2 citroenen (zest)
  • 120ml olijfolie
  • 100gr honing
  • 3 eieren
  • vanille essence
  • 3el melk

Ingrediënten trifle +/- 5 personen

  • 10 (grote) abrikozen
  • 50gr suiker
  • 20gr x 2 vanille suiker
  • 250gr mascarpone
  • 200ml room
  •  100gr honing
  • vanille essence

Extra : glaasjes of oude confituurpotten

Bereidingswijze

Begin met het maken van de cake.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een cakevorm in met een beetje olie of boter en beleg met bakpapier.
Maal de pistachenoten tot heel fijne korrels (meel) in een blender.
Meng de fijngemalen pistachenoten met de bloem en de zeste van citroen. Zet even opzij.
Doe de olijfolie, honing, eieren, vanille essence en melk in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en klop los. Gewoon kort loskloppen.
Voeg de droge ingredienten toe en meng tot een glad deeg.
Schep het deeg in de bakvorm en bak de cake ongeveer 25 a 30min in de oven tot de cake mooi gaar is binnenin.
Laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
*
Halveer ondertussen de abrikozen en verwijder de pit en snij in kwartjes.
Doe de abrikozen in een ovenschaal, strooi hierover 50gr suiker + 20gr vanille suiker. Meng kort.
Rooster de abrikozen in de oven op 215 graden tot ze mooi zacht zijn (niet moes) – ongeveer 25min.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Proef alvast voorzicht even, als het iets te zuur is, voeg nog wat suiker toe.
*
Voor de mascarponevulling :
Doe de mascarpone, room, honing, 20gr vanille suiker en vanille essence in een mengkom en klop op tot een mooi crème.  Je hoeft dit maar heel kort op te kloppen.
*
Voor de samenstelling :
Snij of scheur de cake in kleinere stukjes en leg op de bodem van de glaasjes.
Schep hierop een beetje van de mascarponevulling gevolgd door de geroosterde abrikozen.
Werk eventueel af met nog wat grof gehakte pistachenoten.
*
Bewaar in de koelkast tot net voor het serveren.

Smakelijk

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.