Ik ben me de laatste tijd aan het verdiepen in één bepaalde kookstijl meer bepaald “slow cooking”. Met kerstmis heb ik van de BF de bekende “crockpot” gekregen dus ben me nu helemaal aan het verdiepen in de kunst van het “slow cooken”
Dit gerechtje van traag gegaarde varkenswangetjes is één van de eerste heerlijke resultaten. Ik wil eerst en vooral wel even benadrukken dat je ook zonder crockpot dit receptje kan maken. Elk “slow cook” receptje kan ook perfect in de oven in een stoofpot klaargemaakt worden.
Tenzij je natuurlijk echt graag een crockpot zou willen, dan moet je er gewoon voor gaan want wat ik zou hem al niet meer kunnen missen. Net voor het slapengaan doe je alle ingrediënten (zonder eerst te hoeven aanstoven) in de pot, je kiest één van de twee programma’s en je gaart het tijdens de nacht.
Overlaatst werd ik zelfs midden in de nacht wakker door het heerlijke aroma dat zich stilletjes doorheen het huis aan het wiemelen was. S’ ochtend sta je op en het is klaar. Makkelijk toch!
Gemakkelijkheid troef dus en dan zwijg ik nog over de yumminess van de gerechtjes.
Het zijn één voor één echte smaakbommetjes die eruit komen en deze varkenswangetjes zijn een ware smaakbom.
Heerlijk smaakvol sappig vlees dat botermals is, ZA-LIG!
Veel hoef je er niet meer bij te serveren omdat het vlees op zich al zo smaakvol is, gewoon een taco met wat groentjes en een pittig chilisausje volstaat. Ik zou zeggen, een heerlijk weekendgerechtje!
Of doe zoals mij, klaarmaken op zondag en opeten op maandag (en eventueel nog dinsdag) waardoor je de nieuwe week lekker makkelijk kan inzetten.
Ingrediënten varkenswangetjes (4 personen)
- 1kg varkenswangetjes
- 1 chilipeper (fijngehakt)
- 200ml bouilon
- 2el tomatenpuree
- 2 teentjes look (grof gehakt)
- 1,5tl komijnpoeder
- 1el gedroogde oregano
- 1/2 limoen
- Peper en zout
- Olijfolie of boter
Extra > ovenbestendige stoofpot/kookpot
Ingrediënten extra’s
- tortilla’s/taco’s
- 2 tomaten (in blokjes)
- 1 rode ui (fijngehakt)
- 4el griekse yoghurt
- 2el mayonaise
- 2tl (zoete) chilisaus
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie of klontje boter.
Bak hierin heel kort de varkenswangetjes aan.
Voeg dan de overige ingredienten toe (bouillon, tomatenpuree, look, chilipeper, komijn, oregano,
sap van halve limoen, peper en zout).
Zet het deksel op de pot en zet minstens 2h a 2h30 in de oven.
*
Haal uit de oven, haal het vlees uit pot en trek in kleinere stukjes.
*
Voor de samenstelling van de taco.
Voor het sausje, meng de yoghurt met de mayonaise en chilisaus.
Vul de taco met een royale schep van het vlees en werk af met blokjes tomaat, fijngehakte ui
en een beetje van het sausje.
Smakelijk!
Tip voor de mensen met een slowcooker … doe gewoon alle ingredienten in de slowcooker (vlees hoeft niet eerst even aangebakken te worden) en zet op de laagste stand voor +/- 8h
Lieve Elien,
Wat voor bouillon heb je gebruikt voor “traag gegaarde varkenswangetjes” ?
Ik wil het van het weekend gaan maken in de slowcooker, lijkt me heerlijk.
Alvast dank voor je reactie.
Hallo Paul,
Ik heb hiervoor runderbouillon gebruikt.
Kipbouillon zou ook kunnen werken.
Veel kookplezier!
Groetjes
Elien
Dank Elien.