Het receptje van deze tiramisu met chocoladeganache wil ik ondertussen al bijna 3 maanden met jullie delen. Ik maakte hem als traktatie voor mijn verjaardag en het was een schot in de roos aan de reacties te horen. Tja, wat wil je als je een heerlijke tiramisu combineert met chocolade dan weet je gewoon op voorhand al, dat dit veel te lekker gaat zijn. En dat is hij ook en omdat ik van delen hou, deel ik het goddelijke recept ook heel graag met jullie!
Waarschijnlijk zullen de Italianen mij afschieten dat ik afwijk van het originele recept, zo worden de typische lange vingers niet geweekt in koffie wel in een lichte “chocolademelk”. Deze kan je bijvoorbeeld nog pimpen met een scheutje Baileys.
De typische romige mascarponelaag is wel behouden van het originele recept en daaraan wordt nog een verrukkelijk laagje chocoladeganache aan toegevoegd. Life can be good!
Ingrediënten koekjeslaag
- een pak lange vingers
- 240ml warm water
- 1 1/2el cacaopoeder
- 2el suiker
Ingrediënten mascarponelaag
- 225gr mascarpone
- 250ml room
- 65gr suiker
- vanille essence
Ingrediënten chocoladeganache
- 100gr pure chocolade (in kleinere stukjes gebroken)
- 120ml room
Bereidingswijze
Begin met de chocoladeganache (dit dient namelijk af te koelen en op te stijven)
Doe de stukjes chocolade in een mengkom.
Doe de room in een kookpotje en breng net niet aan de kook.
Giet de room bij de chocolade en laat even staan zodat de chocolade kan smelten.
Roer dan tot een mooie gladde saus.
Laat volledig afkoelen (ik heb dit niet in de koelkast gezet anders wordt de ganache te hard)
Voor de mascarponelaag, klop de room met de suiker stijf op.
Klop de mascarpone met de vanille even mooi los en voeg dan de room toe. Meng goed tot een mooi glad mengsel.
Meng het warme water met het cacaopoeder en 2el suiker. Laat lichtjes afkoelen alvorens je de tiramisu gaat samenstellen.
Voor de samenstelling, ofwel neem je 1 grote ovenschaal ofwel individuele potjes. Als je met kleine individuele potjes werkt, kan het makkelijker zijn om de ganache en mascarpone in een spuitzak te doen. Dit werkt iets makkelijker.
Dip de lange vingers in het cacaowater en leg op de bodem van de ovenschaal of potje.
Doe hierop een laagje ganache gevolgd door een laagje mascarpone.
Leg nu terug een laagje lange vingers gevolgd door de ganache en mascarpone.
Werk eventueel af met wat geraspte chocolade.
Laat opstijven in de koelkast tot voor het serveren.
Smakelijk!
PS … dit receptje zelf uitgeprobeerd? Laat zeker even weten wat je er van vond 🙂