Zoete aardappel noodles met paprika, spinazie en gehakt

Zoet aardappel noodles

Ik ben een trotse Belgetariër! Jullie ook?
Het is de supermarktketen Carrefour die de campagne “Word Belgetariër” zopas heeft gelanceerd en is bedoelt om Belgische producten te steunen.
Een Belgitariër is per definitie een persoon die bij voorkeur Belgische producten koopt. Zelf hecht ik hier veel belang aan dus ik ben trots op mijn status “Belgetariër”.

Belgetarier

Als Belgetariër steek je niet alleen de Belgische producenten een hart onder de riem, zelf voel je het ook in je portemonnee. Zo hebben producten van Belgische bodem een veel minder lange afstand afgelegd alvorens ze in de winkelrekken liggen, dat is al een eerste besparing. Of bespaar nog meer door naar je lokaal marktje of lokale boer te gaan.
Als Belgetariër eet je ook volgens de seizoenen, geen aardbeien in de winter bijvoorbeeld. Hiermee respecteer je de natuurlijke cyclus, producten hoeven niet gemanipuleerd te worden en er hoeven geen serres verwarmd te worden. Dat is de tweede besparing!
+ nog een voordeel van eten volgens de seizoenen, is de smaakbeleving! Vergelijk eens een aardbei dat je in het begin van de lente eet met eentje dat je nu eet … nu zijn ze toch veel lekkerder, zoeter en sappiger (+ een pak goedkoper).

19453215_774892826016753_4477525291313514376_o

Om deze nieuwe campagne van Carrefour in de spotlight te zetten, was ik samen met enkele andere foodbloggers, twee weken geleden uitgenodigd voor een kookworkshop seizoenskoken. Op het programma stond de ontdekking van creatieve manieren om 100% heerlijk vegetarisch te koken onder leiding van de enige echte groentekok bij uitstek Frank Fol.
Place to be van dit gebeuren, kon gewoon niet beter … in de groentestreek van Vlaanderen nl. Sint-Katelijne-Waver meer bepaald in het ‘t Grom. Het eerste doemusem in Vlaanderen  rond groenten en tuinbouw waar je ook kookworkshops kan volgen.
Na een gelukkig korte (het was buiten 35 graden …) rondleiding doorheen de tuinen mochten we zelf de handen uit de mouwen steken en onder leiding van Frank Fol enkele vegetarische gerechtjes bereiden waar groenten en fruit echt de hoofdrol speelden en met soms verrassende combinaties.
Wat dacht je van een ceviche van zoete aardappel en nectarine? Licht en fris bij zo’n hete dag en veelzijdig (als hoofdgerecht of bijgerecht bij een BBQ bijvoorbeeld). Nog iets verrassender was de gestoofde andijvie met stukjes abrikozen, olijven en popcorn met chocolade. Ja, je leest het goed popcorn met chocolade. Ook weer heel eenvoudig bereid, apart van smaak maar o zo lekker.
Of de heerlijke Vlaamse asperges met een sausje op basis van erwten en een crumble van curry … pure yumminess!

Belgetarier

Het was genieten van begin tot einde en enorm inspirerend met nieuwe bereidingstechnieken en combinaties. Ik hoef jullie waarschijnlijk niet te zeggen dat mijn hoofd vol zat met ideeën 🙂 en dankzij de enorm rijkelijk gevulde goodie bag van Carrefour vol met verse lokale groenten en fruit kon ik mijn “gangen” gaan de afgelopen dagen.
Van pasta met aubergine, courgette en venkel tot een salade met aardbeien en mijn favoriet deze noodles van zoete aardappel met paprika, spinazie en gehakt.
Geen vegetarisch gerechtje maar wel 100% Belgetarisch, eenvoudig en pure yumminess!

Zoet aardappel noodles
Kook je ook graag volgens de seizoenen? Klik dan zeker even op deze link waar je de Belgetarische kalender kan terugvinden.
https://www.carrefour.eu/nl/artikel/ontdek-jouw-belgetarische-kalender

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 grote zoete aardappel* + spiraalsnijder
  • 1 ui (fijngehakt)
  • 1 teentje look (fijngehakt)
  • 1 rode paprika (in blokjes)
  • 400gr spinazie
  • 500gr gehakt
  • 1 takje tijm
  • 2kl gerookt paprikapoeder
  • Olijfolie
  • Peper en zout

*Bij Carrefour verkopen ze sinds kort verse zoete aardappel noodles

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 210 graden.
Beleg een grote bakplaat met een vel bakpapier.
Schil de aardappelen en maak er noodles van met behulp van je spiraalsnijder.
Leg de noodles op de bakplaat. Strooi hierover 1kl gerookt paprikapoeder en kruid goed met peper en zout. Overgiet  met olijfolie. Meng goed en spreid de noodles goed uit over de bakplaat.
Bak de noodles ongeveer 10 a 15min in de oven tot ze mooi gaar zijn. Probeer tijdens het bakken af en toe door de noodles te husselen.

Ondertussen kan je het gehaktmengsel maken.
Verhit een ruime pan met een scheutje olijfolie. Bak hierin het gehakt rul.
Als het gehakt mooi bruin is, voeg de fijngesneden ui en look toe. Laat meebakken zodat de ui kan garen. Roer regelmatig.
Als de ui glazig is voeg dan de blokjes paprika, 1kl gerookt paprikapoeder en de blaadjes van het takje tijm toe. Laat nog eens 5min zachtjes bakken. Voeg op het laatste in porties de spinazie toe en laat deze slinken. Breng op smaak met peper en zout.

Als de zoete aardappel gaar is, haal uit de oven.
Verdeel de noodles over de borden en werk af met het mengsel van gehakt en groenten.
Eventueel kan je hierover nog een beetje geraspte kaas over strooien.

Smakelijk!

Zoet aardappel noodles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.