Crème brûlée met passievrucht

Passievrucht creme brulee-1

Gelukkig dat ik het dessert voor Oudejaarsavond reeds een dag op voorhand had klaargemaakt, anders konden we spreken van een echte “mislukte avond”.
Nochtans mijn voorbereiding liep perfect, alles stond mooi klaar en de eerste gang met de hapjes liep perfect. Misschien te perfect omdat het toen serieus mis is gegaan … nee, mijn soep was niet verbrand of overgekookt … met mijn vermoeide kop heb ik een diepe snede in mijn vinger opgelopen.
Bloed, pijn en net niet flauwgevallen dat is de samenvatting van de laatste avond van 2016 voor me.

Passievrucht creme brulee-1

Alle gangen zijn uiteindelijk wel op tafel gekomen, echter niet zoals ik voor ogen had :-). Gelukkig heeft deze crème brûlée wel veel goed gemaakt, deze had ik de dag ervoor al klaargemaakt. Een hapje van deze heerlijk romige crème brûlée met de frisse toets van passievrucht en dan natuurlijk dat krakend korstje van suiker kon toch even de pijn aan mijn vinger doen vergeten 🙂

Passievrucht creme brulee-1

Ingrediënten (7 a 8 potjes)

  • 700ml room
  • 300ml melk
  • 1/2 vanillestok
  • 10 eigelen
  • 150gr suiker
  • 12 rijpe passievruchten
  • Voor het suikerlaagje > 3el bruine suiker en 3el gewone suiker

Extra > brander

Bereidingswijze

Doe de room, melk, de zaadjes van de vanillestok en de (lege) vanillestok in een kookpot.
Verhit dit mengsel tot net onder het kookpunt (niet laten koken).
Haal van het vuur en laat 1h rustig afkoelen.

Snij de passievruchten in twee, schep het vruchtvlees in een zeef en vang het sap op. Duw het vruchtvlees goed aan om het sap vrij te krijgen.

Zet enkele ovenvaste potjes in een diepe ovenschaal/braadschaal al klaar.
Verwarm de oven voor op 120 graden.
Klop de eigelen met de suiker even los met een garde.
Voeg dan het afgekoelde mengsel van room en melk hieraan toe samen met het passievruchtensap. Meng goed.
Giet dit mengsel in de potjes.
Doe warm water in de braadschaal/ ovenschaal zodat de potjes voor de helft in het water staan. Zorg ervoor dat er geen water in het crème brûlée mengsel kan.
Zet de ovenschaal voorzichtig in de oven en laat 60min garen.
Haal uit de oven, de pudding ziet er nu nog een beetje wak uit maar deze zal verder opstijven in de koelkast.

Net voor het serveren, meng beide suikers en strooi over de crème brûlées.
Karameliseer de suiker met de brander en serveer direct

Smakelijk!

Passievrucht creme brulee-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.