3x lichte hapjes

3x-lichte-hapjes-1

Kerstmis is nog maar net over en ik kijk al uit naar Oudjaar :-). Dat wordt mijn “moment to shine”, ik kruip dan namelijk achter de kookpotten om een heel feestmenu met verschillende gangen in elkaar te steken.Voor sommige misschien de hel voor mij “paradise”!!
Op vrijdag begin ik al volop voor te bereiden en op zaterdag poetsen, de tafel klaarzetten en de laatste puntjes op de i zetten. Twee drukke dagen maar “I love it”, enkel middernacht halen op Oudjaar wordt iets moeilijker 😉 .


Mijn menu gaat dus uit verschillende gangen bestaan inclusief hapjes en om toch niet direct na de hapjes al vol te zitten, gaan deze 3 lichte hapjes op het menu staan die “BTW” zo makkelijk zijn om te maken en je kan ze grotendeels al voorbereiden.
Ja ik blijf het herhalen “Preparation is the KEY to success”

quote

Het eerste hapje is een schijfje appel met een toefje roomkaas. Daarover strooi je fijngesneden selder, lente-ui, walnoten en granaatappelpitjes. Je kan eventueel alle ingredienten in aparte potjes en kommetjes doen zodat je gasten zelf het hapje samenstellen.

3x-lichte-hapjes-1

Het tweede hapje zijn schijfjes geroosterde zoete aardappel, afgewerkt met kruidige ricotta, gedroogde veenbessen en een beetje honing. Geen traditioneel hapje misschien maar de combinatie zoete aardappel met de kruidige ricotta is hemels!

3x-lichte-hapjes-1

En het laatste hapje zijn filodeegrolletjes opgevuld met een mengsel van gruyère en feta. Je maakt er een soort taart van door alle rolletjes in een springvorm te plaatsen, afbakken in de oven en direct serveren zodat je gasten de rolletjes zelf kunnen “plukken”.

3x-lichte-hapjes-1

Ingrediënten hapje met appel & roomkaas

  • 2 a 3 appels
  • 170gr roomkaas
  • 2 takjes selder (fijngesneden)
  • 2 lente-uitjes (fijngesneden)
  • handvol walnoten (fijngehakt)
  • granaatappelpitjes
  • citroensap
  • Optioneel > honing

Bereidingswijze hapje met appel en roomkaas

Snij de appels in plakjes. Ik heb deze niet geschild, je kan dit eventueel wel doen.
Wrijf de plakjes in met een beetje citroensap zodat deze niet verkleuren.

Lepel op de plakjes appel een beetje roomkaas.
Strooi hierover een beetje fijngesneden selder, lente-ui, walnoten en granaatappelpitjes.
Eventueel kan je hierover nog een beetje honing gieten.

3x-lichte-hapjes-1

Ingrediënten hapje geroosterde zoete aardappel en ricotta

  • 3 a 4 zoete aardappelen
  • 200gr ricotta
  • 1tl gedroogde Italiaanse kruiden of Mediterraanse kruiden
  • 1el honing
  • handvol gedroogde veenbessen
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze hapje met geroosterde zoete aardappel en ricotta

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de zoete aardappel (ongeschild) in plakjes.
Neem een bakplaat, beleg deze met bakpapier en leg hierin de plakjes zoete aardappel.
Overgiet met een beetje olijfolie en kruid met zout.
Rooster de zoete aardappel ongeveer 20 a 25min, draai ze na 10min om zodat de andere kant ook kan bakken.
Eenmaal gaar, haal uit de oven en laat ietwat afkoelen.

Meng ondertussen de ricotta met de kruiden, honing en een snuifje zout.

Lepel een beetje van de gekruide ricotta op de lauwe plakjes zoete aardappel en werk af met gedroogde veenbessen.

3x-lichte-hapjes-1

Ingrediënten hapje filodeegrolletjes met feta

  • 3el olijfolie
  • 2el griekse yoghurt
  • 3 eieren
  • 225gr feta
  • 250gr geraspte gruyere
  • enkele takjes peterselie (fijngehakt)
  • 12 a 14 blaadjes filodeeg
  • sesamzaadjes
  • Peper en zout
  • extra > springvorm van ongeveer 20 a 22cm

Bereidingswijze hapje filodeegrolletjes met feta

Vet een springvorm in met een beetje olie of boter en beleg de bodem met een vel bakpapier.

Meng de olijfolie met Griekse yoghurt, 2 eieren, peper en zout. Klop dit even los en zet opzij.(= de lijm van de rolletjes)

Verkruimel de feta en meng met de gruyère, fijngehakte peterselie en ei. Meng goed.(= de vulling)

Leg een vel filodeeg voor je en wrijf in met de “lijm”. Leg hierop terug een vel filodeeg en wrijf opnieuw in met de “lijm” en leg hierop terug een vel filodeeg.
Lepel nu over de lengte van het filodeeg een beetje van de vulling. Wrijf bovenaan een beetje in met de “lijm’. Rol strak op tot een worst en snij hiervan plakjes van ongeveer 5 a 6cm.
Zet de filodeegplakjes rechtop in de springvorm.

3x-lichte-hapjes-1 3x-lichte-hapjes-1 3x-lichte-hapjes-1

Doe hetzelfde met de rest van het filodeeg en vulling tot de springvorm is gevuld.
(al deze stappen kan je makkelijk een paar uur op voorhand al doen zodat je het enkel nog maar hoeft af te bakken)

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Wrijf de bovenkant van de rolletjes nog een beetje in met de “lijm” en strooi hierover sesamzaadjes.
Bak de rolletjes ongeveer 30min in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.

Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen alvorens te serveren.
De bedoeling is dus dat je gasten zelf een rolletje afscheuren.

3x-lichte-hapjes-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.