Black Tea Cake met honingcrème

theecake

Begin deze maand was ik uitgenodigd voor een “high tea” georganiseerd door het Engelse theemerk Whittard, de “Jams & Jellies” van Wilkin and Sons en Bleuzé. De locatie kon niet beter gekozen zijn dan het Antwerpse hotel “De witte lelie”. Sta je buiten voor dit hotel in het hartje van van Antwerpen, dan heb je totaal geen idee wat een pracht en “cosiness” je binnen zal aantreffen.

high tea Ik ga al direct eerlijk met jullie zijn, ik ben een serieuze koffiedrinker (bijna verslaafd) maar tegen een lekker warm theetje zeg ik ook geen néé hoor. Mijn keuze gaat dan altijd uit naar rozenbottel- of kamille thee maar eigenlijk moet ik infusie zeggen. Dat was één van de vele dingen die ik bijgeleerd heb tijdens deze “high tea”. Er bestaan slechts 7 theesoorten en daar hoort rozenbottel of kamille niet bij.
Welke wel?
Witte thee, zwarte thee, groene thee, Oolong, Jasmijnthee, gele thee en Pu-erhthee.
Ik had enkel nog maar van de eerste drie gehoord en geproefd, gelukkig heeft Whittard bij al deze basistheesoorten in hun gamma dus aan proeven geen gebrek tijdens deze namiddag.

high tea

Naast deze basistheesoorten, heeft Whittard ook een heleboel infusies en blends in hun gamma. En het allerleukste zijn de leuke doosjes waarin de thee is verpakt. Alleen hiervoor zou je de thee in huis willen halen.
En het houdt niet op bij thee, het Engelse theemerk dat is opgericht in 1886, heeft ook een ruim aanbod aan koffie en chocolademelk. Deze heb ik ondertussen ook kunnen proeven en “oh boy” … Wat dacht je van witte chocolademelk? Of koffie met een hazelnootsmaakje?

high

Ik denk, nu jullie die leuke potjes hebben gezien dat jullie nu ook helemaal verkocht zijn niet? Gewoon super leuk om thuis te zetten als decoratiestuk of als cadeau te geven met de aankomende feestdagen.
Je hebt 3 opties eraan te geraken en numero 2 is mijn favoriet :
1. Bij Delhaize > In aanloop naar de feestdagen zal je bij Delhaize een beperkt aanbod kunnen vinden van Whittard.
2. Ga Christmas Shoppen in Londen (of andere Engelse stad). In het centrum van Londen kan je 6 winkels vinden waaronder zelfs 2 Whittard Tea Bars waar je gewoon een hele dag een afternoon tea kan houden.
3. Op de Webshop > https://www.whittard.co.uk/#b of op de website van Bleuzé http://www.bleuze.be/nl/

high teaOnmisbaar bij een “high tea” zijn natuurlijk scones en daarbij pasten perfect de “Jams & Jellies” van Wilkin & Sons.
Het fruit dat gebruikt wordt in deze jams komt rechtstreeks van de boerderijen van Wilkin & Sons, er wordt dus niets geimporteerd.
Het Britse klimaat is dan misschien niet het warmste of het droogste maar hierdoor kan het fruit heel langzaam rijpen wat een enorme impact zal hebben op de smaak. En dat heb ik kunnen proeven 🙂
Het gamma van Wilkin & Sons bestaat niet enkel uit jams, ze verkopen o.a. ook gins, curds, honing en nog zo veel meer.
Voor meer info of webshop, check zeker > http://www.tiptree.com of of op de website van Bleuzé http://www.bleuze.be/nl/ . Bleuzé is gespecialiseerd in “fijne voedingswaren” van over de hele wereld waaronder ook  de thee van Whittard en de jams van Wilkin & Sons,

theecake

Aangezien bakken tegenwoordig is uitgegroeid tot een enorme passie, kon ik het niet laten om iets te bakken met de thee die in mijn goodie bag zat.
Thee in baksel? Ja hoor, het kan allemaal!
Natuurlijk ga je niet de theeblaadjes direct bij je deeg doen. Je dient de blaadjes eerst even te weken in warme melk, zeven en de gearomatiseerde melk bij het deeg doen. Je kan hiermee zelf bepalen hoe sterk je de thee wil doorproeven in je cake.

theecake

Ingrediënten voor (1 cake)

  • 240ml melk
  • 3kl zwarte thee gemengd met rozenbottel thee (of enkel rozenbottel thee)
  • 175gr zelfrijzende bloem
  • 55gr boter (op kamertemperatuur)
  • 225gr suiker
  • vanille essence
  • 60ml zonnebloemolie

Extra > springvorm

Ingrediënten honingcreme

  • 120gr Boter (op kamertemperatuur)
  • 5el honing
  • 150gr poedersuiker

Extra > spuitzak met spuitmondje

Bereidingswijze Cake

Breng de melk aan de kook.
Als dit eenmaal kookt, haal van het vuur en voeg de zee toe. Laat ongeveer 10 a 15min trekken. Zeef dit en vang de melk op, de theeblaadjes mogen weg. Laat de melk nog iets verder afkoelen

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een springvorm in.

Doe de boter, vanille essence en suiker in een mengkom (van bijvoorbeeld je keukenmachine/robot)
Klop dit even licht en luchtig.
Voeg één voor één de eieren toe en meng steeds goed.
Giet hierbij dan de zonnebloemolie en meng nog even.
Voeg de bloem rustig toe en meng goed.
Giet als laatste de melk bij het deeg en meng nog even goed. Het deeg is redelijk lopend maar dat is normaal.

Giet het deeg in de bakvorm en bak ongeveer 45 a 50min.
Check met een sateprikker of de cake binnenin gaar is.
Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.

Afwerking

Mix de boter met de honing en poedersuiker tot alles mooi gemengd is. Klop niet te lang.
Als je de creme iets te zacht vindt, zet dan heel even in de koelkast. De creme mag ook niet te hard zijn om toefjes te kunnen spuiten.
Doe de creme in een spuitzak met spuitmondje. Spuit mooie toefjes op de taart.

Ter info > ik heb ik 2 cakes gebakken met het oog op een mooie foto. Dit hoef je natuurlijk niet te doen.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.