Dit jaar geen tropische of andere zuiderse bestemmingen voor ons, ik blijf gezellig thuis om naar hartenlust te kunnen koken. Daarom tover ik gewoon deze zomer allemaal leuke zomerse gerechtjes op mijn bord die mij doen denken aan vakantie. Maandag stond er al een typisch Siciliaanse gerechtje online, vandaag gaan we naar de tropen in samenwerking met Damhert.
Ik kreeg van Damhert een bomvol pakket met hun producten waaronder ook havermoutvlokken en lijnzaad … hun assortiment aan gezonde producten is echt enorm. Naast de bekende tagatesse verkopen ze ook suikervrije, glutenvrij- en lactosevrije producten, BIO en RAW food. Met deze laatste twee spelen ze helemaal in op de foodtrends van het moment.
Ik had mijn zinnen al even gezet op een tropische granola omdat de tropische temperaturen maar wegblijven … als je dan een pakketje krijgt met daarin havermoutvlokken en lijnzaad dan hoef je niet lang na te denken over wat te maken :-).
Naast de basisingredienten havermout, lijnzaad en noten, zit in deze versie ook banaan, kokos, gedroogde mango en papaja.
Ik moest mij inhouden om deze granola niet gewoon zo als chips binnen te spelen, ook op wat yoghurt of op een smoothie bowl komt hij helemaal tot zijn recht.
Ingrediënten
- 2 rijpe bananen
- 3el kokosolie
- 60ml maple syrup
- 270gr havermout
- 110gr cashewnoten (grof gehakt)
- 100gr pecannoten (grof gehakt)
- 50gr lijnzaad
- 2 handjes vol bananenchips (gedroogde bananenschijfjes)
- 60gr kokosvlokken/ geraspte kokos
- Optioneel > een handje vol gedroogde mango + gedroogde blokjes papaja of rozijnen
Bereidingswijze
Begin met het roosteren van de kokos.
Verwarm de oven daarvoor op 200 graden.
Leg de kokosvlokken op een bakplaat met een vel bakpapier op.
Rooster de kokos ongeveer 5 a 10min tot deze mooi goudbruin ziet. Hou goed in de gaten.
Haal uit de oven en zet opzij.
Meng ondertussen de havermout met de noten, lijnzaad en bananenchips.
Smelt 3el kokosolie.
Plet de banaan tot moes. Doe hierbij de maple syrup en de gesmolten kokosolie. Meng goed.
Doe dit papje bij de droge ingredienten en meng goed.
Stort dit mengsel op een bakplaat belegd met bakpapier.
Spreid goed uit.
Bak de granola ongeveer 30min (of tot hij mooi goudbruin is) op 190 graden.
Hussel tijdens het bakken een paar keer door de granola.
Haal de granola uit de oven en laat afkoelen.
Eenmaal afgekoeld, voeg dan de geroosterde kokos toe samen met de gedroogde vruchten. Meng goed.
Bewaar de granola luchtdicht.