Vorig jaar heb ik even mijn groene vingers bovengehaald en een rabarberplantje geplant, met de hoop nu een grote plant te kunnen aantreffen en volop confituur en taarten te maken … helaas pindakaas … het plantje heeft de winter niet overleefd :-). Echt verbazen doet het me niet, ik kan nog geen cactus levend houden dus een rabarberplantje (dat blijkbaar niet moeilijk te onderhouden is) heeft bij mij zeker geen schijn van kans 🙂
Gelukkig is rabarber ondertussen al volop te verkrijgen in de supermarkt dus kan ik aan de slag gaan. Bij Colruyt verkopen ze zelf ingevroren stukjes rabarber, wat nog handiger is.
Het eerste receptje met deze groente (ja hoor rabarber is een groente) is bij deze een feit en wat voor een recept!! Een WAANZINNIG lekker dessertje met frisse rabarber curd afgewerkt met een krokante crumble en zoete meringue.
Ingrediënten Rabarber Curd (4 personen)
- 225gr rabarber (vers of diepvries)
- 1 vanillestokje
- 130gr rietsuiker (of gewone witte suiker)
- 4 eieren
- 115gr ongezouten boter (in kleine blokjes gesneden)
Ingrediënten Crumble
- 85gr havermoutvlokken
- 60gr bloem
- 20gr rietsuiker + 8gr vanillesuiker
- 60gr boter (op kamertemperatuur)
- 2 handjes vol amandelschaafsel
Ingrediënten meringue
- 1 eiwit
- 25gr fijne witte suiker
- 25gr poedersuiker
Extra > spuitzak + eventueel een spuitmondje
Bereidingswijze Crumble
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de havermout, bloem, suiker en boter (in blokjes gesneden) in een mengkom.
Kneed/wrijf de ingredienten langs je vingertoppen tot je een mooi kruimelig deeg hebt. Voeg op het laatste het amandelschaafsel toe en meng nog even.
Strooi het kruimeldeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak de crumble ongeveer 30 a 40min tot hij mooi goudbruin is.
Haal de goudbruine crumble uit de oven en laat afkoelen.
Bereidingswijze Meringue
Verwarm de oven voor op 90 graden.
Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier.
Maak de kom waarin je het eiwit gaat opkloppen vetvrij met citroensap. Maak ook de klopper van je keukenmachine vetvrij.
Doe het eiwit in de mengkom en klop het eiwit stijf.
Zodra het eiwit begint stijf te worden, voeg dan rustig de suiker (witte suiker + poeder suiker). Blijf kloppen tot het eiwit goed stevig is en mooi blinkt.
Doe het opgeklopte eiwit in een spuitzak met spuitmondje.
Spuit kleine schuimpjes op de beklede bakplaat.
Bak de schuimpjes 2h in de oven op 90 graden.
Na 2h zet je de oven uit, zet de deur op een kiertje en laat de meringues helemaal afkoelen in de oven.
Bereidingswijze Curd
Was de rabarber en snij in stukjes van 1 a 2cm stukjes en doe in een kookpot.
Snij het vanillestokje open en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes + de vanillestok bij de rabarber.
Giet water in de kookpot zodat de rabarber net onder staat. Breng aan de kook.
Laat de rabarber 30min zachtjes sudderen tot de rabarber mooi zacht is.
Giet nu alles in een zeef en vang het vocht op. Duw al het vocht uit de rabarber.
Enkel het vocht hebben we nodig om de curd te maken. Je hebt 160ml rabarbervocht nodig.
Doe he rabarbervocht in een kookpot samen met de suiker en eieren. Roer los.
Brend al roerend op een laag vuur aan de kook. Blijf roeren tot de curd mooi is ingedikt (de dikte van yoghurt).
Haal de kookpot van het vuur en voeg nu 1 voor 1 de blokjes boter toe. Roer steeds goed tot de boter is gesmolten.
De curd is nu klaar, hij dient enkel nog af te koelen. Leg daarom bovenop de curd een vel plasticfolie, duw lichtjes aan zodat de folie echt op de curd ligt zo kan er geen velletje opkomen.
Afwerking
Verdeel de curd over 4 kommetjes, strooi hierover enkele eetlepels van de crumble en werk af met de meringue.
Smullen maar !