Empanadas met boerenkool, gehakt en appeltjes

empanadas met boerenkool gehakt appel

Empanadas staan al 2 jaar op mijn “to cook” lijstje sinds onze trip naar Madrid.
Aan de overkant van ons hotel, was een super leuke cafeetje met heerlijke tapas. Het was in dat cafeetje dat ik voor het eerst empanadas heb gegeten en vond ze heerlijk.
Ze waren gevuld met tonijn en daarond heerlijk krokant gebakken deeg. Empanadas kan je vergelijken met onze worstenbroodjes maar dan veel kleiner en meestal in de vorm van een halve maan. Met de vulling kan je volop varieren … van vis, tot kip, gehakt, vegetarisch … gewoon wat je lekker vindt.

empanadas met boerenkool gehakt appel

Mijn empanada versie is een soort van winterse versie geworden met boerenkool, gehakt, appeltjes en rozijntjes. Normaal maak ik niet vlug zelf deeg omdat dit meestal mislukt maar tegenwoordig lukt het me al aardig. Daarom heb ik het deeg van de empanadas zelf gemaakt, niets moeilijk aan en vlug klaar.
Natuurlijk als je niet veel tijd zou hebben, dan kan je gewooin in de winkel een pak bladerdeeg kopen … even goed en lekker 😉

empanadas met boerenkool gehakt appel

Ingrediënten korstje (voor ongeveer 8 a 10 empanadas)

  •  310gr bloem + extra
  • 225gr (koude )boter in blokjes
  • 120ml ijswater
  • zout

Extra > uitsteekvorm of rond kommetje  + deegrol

Ingrediënten vulling

  • 225gr gehakt (ik gebruikte kipgehakt)
  • 1 ui
  • 1 appel
  • 2 handvol fijngesneden boerenkool
  • 40gr rozijnen
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze korstje

Doe de boter, bloem en zout in een ruime mengkom. Ik heb voor dit deeg niet mijn keukenrobot gebruikt maar gewoon manueel gekneed.
Wrijf de bloem en de boter langs je handen tot kruimels. Kneed niet te lang anders smelt de boter.

empanadas met boerenkool gehakt appel

Giet het ijswater bij de kruimels, kneed even tot een samenhangend geheel. Het is normaal dat het plakt.
Probeer er een deegbal van te maken, verpak deze in plasticfolie en leg minstens 30min in de koelkast.

empanadas met boerenkool gehakt appel

Ondertussen kan je de vulling maken.

Tip> je kan dit deeg ook in je keukenmachine maken maar naar mijn oordeel gaat het manueel iets vlugger.

Bereidingswijze vuling

Pel de ui en hak fijn.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.

Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie.
Bak hierin het gehakt rul.
*
Eenmaal het gehakt gebakken is, voeg de ui toe en laat 5min meebakken. Roer regelmatig.
Doe de stukjes appel, boerenkool en rozijnen bij het mengsel van gehakt en ui. Laat nog 3 a 4min meebakken. Roer regelmatig.

Haal van het vuur en zet even opzij.

Afwerking

Neem alvast een ovenrooster en beleg deze met een vel bakpapier.

Haal de deegbal uit de koelkast. Deze is nu goed uitgehard.
Bebloem een beetje je werkoppervlak.
Snij een portie van de deegbal af, leg deze op je bebloemde werkoppervlak en rol uit tot ongeveer 3mm dikte. Steek rondjes uit met je uitsteekvormpje of kommetje. Doe hetzelfde met de rest van het deeg. Bebloem regelmatig je werkoppervlak zodat het deeg zeker niet plakt

empanadas met boerenkool gehakt appel

Verwarm ondertussen de oven op 205 graden

Leg het deegrondje voor je.
Lepel hierop ongeveer 1el van de vulling. Plooi nu dicht zodat je een halve maan krijgt.

empanadas met boerenko ol gehakt appel

Druk met een vork langs de rand om de empanada te sluiten.
Leg de empanada op je beklede ovenrooster
Doe hetzelfde voor de rest van de deegrondjes.

empanadas met boerenkool gehakt appel

Je kan de empanadas nog doreren met een losgeklopt ei voor een mooi blinkend effect maar dit hoeft niet.

Bak de empanadas ongeveer 25 a 30min in de oven.

Serveer warm, lauw of gewoon koud.

Smullen maar!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.