Stoemp van schorseneren en wortelen

Stoemp schorseneer worte

Twee weken geleden heb ik een superleuk eetadresje ontdekt in Antwerpen nl. De Bomma op de suikerrui.
Geen “fancy” of “chique” gerechtjes met schuimpjes of toefjes, maar wel gewoon heerlijke gerechtjes echt “comfort food” zoals bij de bomma (grootmoeder).
Het leuke aan hun concept is, je kan je gerecht helemaal zelf samenstellen, je betaald voor wat je besteld.
Je hebt de keuze uit 6 soorten vlees, 6 soorten stoverijen of 6 soorten vis/mosselen dan kan je hier naar hartenlust groenten, saus of aardappelen bij bestellen die je apart betaald.

Stoemp schorseneer worte

Ik koos voor een heel simpele kipfilet met “stoemp van de dag”, die stoemp bestond uit spruitjes, pastinaak en spekjes. Dus voor mij geen extra groenten meer en ook geen saus want daar ben ik geen fan van. Dus je krijgt uiteindelijk gewoon wat je hebt besteld niet meer of minder.

Toen ik de menukaart aan het overlopen was, zag ik bij de groenten ook schorseneren in witte saus staan. Dat was lang geleden dat ik deze nog eens had gegeten maar mijn oog was al gevallen op de stoemp.
Maar het idee om eens iets met schorseneren te doen, is wel enkele dagen blijven hangen. Ik wilde niet de traditionele versie met witte saus maken maar eens iets anders. Bij mijn zoektocht naar ideetjes ben ik op de website van “lekker van bij ons” gebotst en daar zag ik een heerlijk stoemp staan met wortel en schorseneren. Ik zat al te watertanden, wortelstoemp vind ik al kei lekker en dan nog eens schorseneren erbij …. dat kon niet slecht zijn.
Het is dan misschien dit jaar geen echte superkoude winter (vind ik trouwens niet erg), een stoemp gaat er bij mij altijd in. Serveer er een simpel stukje vlees bij, in ons geval worst en je hebt een heerlijke volwaardige maaltijden.

Stoemp schorseneer worte

Het enige nadeel aan koken met schorseneren, is het schoonmaken ervan … er blijft gewoon zand afkomen van die groente šŸ™‚

Ingrediƫnten Stoemp (4 personen)

  • 500gr aardappelen
  • 500gr wortelen
  • 500gr schorseneren
  • 1 ui
  • 2 takjes tijm (of gedroogde)
  • 1 blaadje laurier
  • 2el ricotta
  • Olijfolie/boter
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Begin met de groenten te schillen.
Schil de wortelen en snij in dunne plakjes.
Schil de aardappelen, snij in stukken en doe ze alvast in een ruime hoeveelheid water om straks te koken.
Voor de schorseneren, alvorens je ze begint te schillen, zet alvast een kookpot klaar met water met daarin een beetje citroensap tegen het verkleuren. Schil de schorseneren, snij ze in plakjes en doe ze in het water met citroen.

Blancheer de schorseneren even (ongeveer 2 a 3min). Giet af en zet even opzij.

Pel de uit en hak fijn.

Verhit wat boter of olijfolie in een ruime stoofpot.
Bak hierin de ui glazig.
Voeg dan de plakjes wortel, schorseneren, tijm en laurier toe. Giet er ook een scheutje water bij.
Roer even en stoof de groenten gaar (ongeveer 25 a 30min).

Ondertussen kan je de aardappelen gaar koken en eventueel ook al het vlees beginnen bakken.

Giet de gare aardappelen af en stamp ze al plat.
Als de groenten gaar zijn, voeg dan de geplette aardappelen in de stoofpot en meng goed.
Voeg 2el ricotta toe en kruid naar smaak met peper en zout. Meng nog even goed.

Serveer de stoemp met een stukje vlees.

Laat het smaken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (ā€œGoogleā€). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ā€˜Safe Harbour-principlesā€™. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.