De hype van de cupcakes is ondertussen wel al een beetje voorbij maar toen ik deze cuties zag op de kookwebsite van Martha Stewart kon ik er gewoon niet aan weerstaan.
Grote fan ben ik nooit geweest van cupcakes, ze zien er altijd zo mooi uit maar eenmaal je er van proeft, proef je enkel suiker of boter of heeft het gewoon geen smaak.
Ik ga natuurlijk niet alle cupcakes over dezelfde kam scheren, de cupcakes van Julie’s House in Gent en die van Magnolia Bakery in New York zijn wel heerlijk en smaakvol.
Zelf versierde cupcakes had ik nog niet gemaakt, ik ben ook niet zo creatief of heel handig daarin.
Maar toen ik deze zag op de website van Martha Stewart, was ik wel verkocht en het zag er helemaal niet zo moeilijk uit. Het was duidelijk iets voor “mijn niveau” 😉
De basis is een heerlijk simpel chocoladecakeje met daarop een verrukkelijke volle chocolade ganache en dan maken we er een uil cupcakeje van met Oreo koekjes, M&M’s en amandelschaafsel.
Dus je hoeft geen speciale “cupcake kit” te kopen om de cakejes te decoreren.
En zijn ze niet om op te eten 🙂
Ingrediënten Chocolade cupcakes (15 cakejes)
- 180gr zachte boter
- 180gr zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
- 4 eieren
- 135gr witte suiker
- 8gr vanillesuiker
- 4el cacaopoeder
Ingrediënten Ganache
- 200gr pure chocolade
- 245ml room
- 60ml honing
Extra benodigdheden
- Muffin bakvorm
- Papieren muffinvormpjes
- Spuitzak (met eventueel een spuitmondje)
- Oreo koekjes
- M&M’s
- Amandelschaafsel
Bereidingswijze Chocolade cupcakes
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Duw de papieren muffinvormpjes in de muffin bakvorm
Meng het bakmeel en cacao, zet even opzij.
Doe de zachte boter samen met de suiker in een mengkom en mix tot een witte romige massa.
Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix steeds tot het ei is opgenomen door het deeg.
Voeg nu het bloem-cacao mengsel rustig toe (voeg toe in porties). Zorg dat het deeg goed gemengd is.
Vul de vormpjes met ongeveer 2el van het deeg. De vormpjes mogen niet te vol zijn.
Tip > ik heb de vormpjes gevuld met een ijsschep (1 schep per vormpje) dit gaat veel makkelijker.
Bak de cupcakes ongeveer 20min in de oven.
Check met een sateprikker of de cakejes gaar zijn.
Haal uit de oven een laat ze volledig afkoelen. Ik heb ze eerst 5min in de muffin bakvorm een beetje laten afkoelen, daarna liet ik ze op een rooster volledig afkoelen
Bereidingswijze Ganache
Breek de chocolade in kleine stukjes
Verwarm de room samen met de honing. Roer even los.
Breng de room net niet tot aan het kookpunt.
Giet de hete room over de chocolade en roer los tot de chocolade mooi gesmolten is.
Zet de ganache in de koelkast.
Het duurt ongeveer 1h alvorens de ganache klaar is om te gebruiken en op de cupcakes te spuiten. Maar je moet dit wel goed in de gaten houden. Om de 10min heb ik in de kom geroerd om zo de dikte te controleren.
De ganache mag niet te lopend zijn maar als je de ganache te lang in de koelkast laat staan dan wordt hij bikkelhard, dus hou dit goed in de gaten.
ALs de ganache de juiste dikte heeft, doe in een spuitzak (met eventueel een spuitmondje). Spuit de ganache bovenop het cakeje en strijk een beetje glad met een mes of spatel. De ganache moet mooi egaal met de bovenste rand komen.
Tip > als je cakeje boven het papiertje komt, snij het dan iets bij
Tip > Doe niet ineens al de ganache in de spuitzak maar werk in porties dat is makkelijker om te werken. Ook het laatste deel in de spuitzak zal iets lopender zijn door de warmtje van je hand bij het opspuiten.
Tip > als de ganache nu echt de hard is, verwarm deze dan heel kort au bain marie tot hij de juiste dikte heeft.
Afwerking
Draai de Oreo koekjes voorzichtig open. Wees gerust bij mij zijn er ook enkele gebroken.
Normaal als je deze opendraait hangt de vanillecreme aan 1 koekje, dat koekje gebruik je voor de ogen. Duw het koekje voorzichtig een beetje in de ganache.
Het andere koekjesdeel kan je niet gebruiken voor deze cupcakes maar gooi ze niet weg, de koekjes blijven zo ook lekker genoeg 🙂
Of spuit de overgebleven ganache tussen 2 lege koekjes, ook lekker hoor 😉
Duw 1 M&M lichtjes in de ganache voor de neus.
En gebruik 2 M&M’s voor de ogen.
Duw boven de ogen voorzichtig enkele stukjes amandelschaafsel in de ganache
Et voila meer is het niet 🙂