Dit receptje heb ik gemaakt tijdens mijn kerstverlof en was een schot in de roos.
Zelf deeg maken is nooit echt mijn ding geweest, ofwel moet ik 3x proberen tot ik enig wat samenhangend deeg heb ofwel moet ik nog vlug naar de winkel voor een pak bladerdeeg.
Toen ik het in mijn koppetje kreeg om deze galette te maken, had ik wat extra bloem, boter en roomkaas voorzien + bladerdeeg.
Natuurlijk als je wat extra voorziet, lukt het van de eerste keer :-). Het resultaat is een galette met een heerlijke korst dat niet te krokant is maar ook niet te zacht, precies goed en vooral geen beenharde korst die ik al vaak als resultaat heb gekregen. De vulling is een combinatie van een laagje ricotta en honing met daarop dunne schijfjes pastinaak.
Ingrediënten deeg
- 150gr speltbloem (of gewone bloem)
- 55gr koude boter (in kleine blokjes gesneden)
- 28gr roomkaas
- 15ml maple syrup (of honing)
- 30ml ijskoud water
- zout
Ingrediënten vulling
- 1 pastinaak (in heel fijne plakjes gesneden)
- 15gr boter (gesmolten)
- 1/2tl gedroogde tijm
- 120gr ricotta
- 2tl honing
- Peper en zout
Bereidingswijze
Alvorens je met het deeg begint, zet alles al klaar.
Snij de pastinaak in heel dunne plakjes (ik heb dit met een mandoline gedaan)
Meng de ricotta met de honing en kruid met peper en zout.
Smelt al rustig de boter.
Het deeg kan je maken in je keukenmachine maar ik heb dit vlug met de hand gekneed.
Doe de bloem, snuifje zout, ijskoude boter en roomkaas in een mengkom. Wrijf met je handen/vinger de bloem en boter en roomkaas met elkaar, zo krijg een soort van crumble.
Voeg de maple syrup en ijskoude water toe, kneed tot je een mooi samenhangend deeg krijgt. Als het deeg te nat is, voeg nog een beetje bloem toe.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Neem een vel bakpapier.
Leg hierop het deeg en rol uit. Probeer in een ronde uit te rollen (dat van mij was ook verre van een ronde) van ongeveer 25cm diameter.
Leg de bodem met het bakpapier op een bakplaat.
Smeer de bodem in met het ricottamengsel tot ongeveer 2cm van de rand.
Meng de gesmolten boter met de plakjes pastinaak en de tijm.
Verdeel de pastinaak over het ricottamengsel maar beleg de rand niet, hou deze vrij.
Vouw de randen naar het midden toe en druk lichtjes aan met je vingers. Je kan eventueel de randen nog instrijken met eigeel.
Bak de galette ongeveer 40 a 45min in de oven.
Als de pastinaak te bruin wordt, verlaag dan de oventemperatuur
Haal de galette uit de oven en serveer direct.
Smakelijk!