Pompoenmousse met pepernoten

pompoenmousse met pepernoten

December is in zicht … de eet- en snoepmaand bij uitstek. Het eerste eetfestijn begint over 2 weken met Sinterklaas, bij ons in België staat deze dag in het teken van chocolade, marsepein, speculaas en natuurlijk het belangrijkste cadeautjes. Bij onze noorderburen draait het om cadeautjes en pepernoten. In Nederland heb je zelfs een pepernotenfabriek, dit is een winkel waar ze enkel pepernoten verkopen. Je vindt ze op diverse locaties doorheen het land. Zoiets mag bij ons ook wel komen maar dan met speculaas 🙂

pompoenmousse met pepernoten

Zelf ben ik verzot op dessertjes waarin speculaas zit, maar nu had ik mijn zinnen gezet op pepernoten die toch een iets kruidigere smaak hebben. De kruiden die men gebruikt in dit mini-koekje is bijna identiek aan de ingredienten voor een pumpkin spice latte. Zo ben ik op het idee gekomen om een gezonde pompoenmousse te maken met laagjes verkruimelde pepernoten.

pompoenmousse met pepernoten

Ingrediënten (4 a 6 personen)

  • 800gr pompoenblokjes (geschild)
  • 4el honing
  • 250gr ricotta
  • 200gr griekse yoghurt
  • 1/2tl kaneel
  • vanille extract
  • optioneel > snuifje gemberpoeder
  • 200 a 250gr pepernoten
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200graden.
Vet een ruime ovenschaal in met de zonnebloemolie.
Doe hierin de blokjes pompoen en giet hierover 4el honing.
Bak de pompoen gaar in de oven (reken op ongeveer 45 a 60min, afhankelijk van de grootte van de blokjes pompoen)
Tip > snij de pompoen in gelijke stukjes voor een gelijke garing
**
Check met een vork of de pompoen gaar is, haal uit de oven als deze mals is.
Laat even afkoelen.
**
Mix de pompoen met 1 a 2el water tot een gladde massa.
Duw dit mengsel door een zeef zodat je een mooie pompoenpuree krijgt.
Laat de puree volledig afkoelen
**
Doe de ricotta en de griekse yoghurt in een mengkom en roer dit even los.
Voeg de afgekoelde pompoenpuree toe samen met de kaneel, enkele druppels vanille extract en eventueel een snuifje gemberpoeder. Meng tot een gladde massa.

Doe de pepernoten in een blender en blend tot je kruimels krijgt. Je kan de pepernoten ook in een diepvrieszak doen (sluit deze goed) en rol er met een deegrol over om grove kruimels te verkrijgen.

Nu kan je dit toetje opbouwen … doe op de bodem van de glaasjes een eetlepel pepernoten kruimels, gevolgd met 2el pompoenpuree. Vul zo het potje verder op met de pepernoten kruimels en de pompoenpuree.

Serveer eventueel met een toefje (light) slagroom

En nu smullen maar!

Tip > wil je dat de pepernoten kruimels nog krokant zijn bij het serveren maak dit toetje dan vlak voor (of 1 a 2h) voor serveren. Maak je het langer van tevoren dan is het laagje pepernoten lekker smeuïg en sappig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.