Inktvis op 3 wijze … Foodsaver Challenge

inktvis_op_drie_wijzen

Begin juli werd ik gecontacteerd om deel te nemen aan een blogger challenge georganiseerd door Foodsaver en Rekub. Foodsaver is een Amerikaans merk van vacuümmachines en Rekub is een pop-up restaurant waarin enkel wordt gekookt met voedseloverschotten. Beide hebben nu de handen in elkaar geslagen om iets te doen aan het vele voedsel dat nutteloos wordt weggegooid.
Om eerlijk te zijn maak ik mij hier ook nog vaak schuldig aan… Ik probeer wel overschotten van groenten en soms fruit in te vriezen. Als ik wat vers fruit heb liggen dat bijna te rijp wordt, dan vries ik het gewoon in om achteraf te verwerken in een smoothie. Zo ben ik enorm fan van ingevroren banaan … hiermee kan je een heerlijk gezond ijsje maken.
In mijn verse soepen gaat bijna altijd selder, maar slechts 1 a 2 takjes. Natuurlijk breng ik niet elke week een hele selder mee om daar maar 1 of 2 takjes van te gebruiken en dan in de groene bak te verdwijnen. Van 1 selder maak ik ongeveer 10 apart fijngesneden porties (in elk zakje/ doosje zit ongeveer 2 takjes selder) en deze vries ik in. Als ik dan soep maak, heb ik niet te veel snijwerk meer. Ook andere restjes van groenten vries ik in en deze verdwijnen dan later in een soep of een puree.

inktvis_op_drie_wijzen
Maar nu terug naar de blogger challenge …
Elke deelnemende blog kreeg in juli een ingrediëntenlijst met daarop 7 verschillende groenten (paksoi, broccoli, tomaten …), 6 soorten vlees (gehakt, spek, mignonette …), 4 soorten vis (calamaris, haringmaatjes, pladijs …), 4 soorten kruiden (rozemarijn, basilicum, …) en ook 1 stuk fruit nl. banaan.
Hieruit moest ik 5 ingrediëten kiezen waarmee een andere blog een recept moet maken. Ook al zijn we een soort van concurrenten, ik kon het niet maken om aan deze persoon banaan te geven dus heb ik hem uitgedaagd met avocado, calamaris, basilicum, varkensgehakt en savooikool. Ik ben dus enorm benieuwd welk recept hiermee uit de bus gaat komen.

Twee weken geleden was het eindelijk zo ver, mijn pakketje met de uitgekozen ingrediënten werd geleverd. Mijn euforie werd direct getemperd bij het zien van de ingrediënten … rozemarijn, avocado, calamaris, paksoi en wat had je gedacht … BANAAN. Wat moet ik hiermee maken??
Van calamaris ben ik helemaal niet zot, paksoi had ik nog nooit gegeten. Met de rozemarijn en avocado kon ik leven maar samen in 1 gerecht, daar kon ik mij nog niks bij voorstellen. Maar dan die verdomde banaan, dat kan toch niet bij een van deze ingrediënten passen.

inktvis_op_drie_wijzen

De daarop volgende dagen, ben ik uren op het internet aan het zoeken geweest naar ideetjes en recepten met deze ingrediënten. Maar de banaan stak altijd stokken in de wielen, banaan met paksoi of banaan met calamaris … nee bedankt, de gedachte alleen al.
Het angstzweet is mij dikwijls uitgebroken, ik zat echt met de handen in het haar door die verdomde banaan :-), maar ook door de paksoi en calamaris waarmee ik nog nooit had gekookt.
Alles in 1 gerecht verwerken dat zou me niet lukken, dus ben ik met het idee gaan spelen om verschillende kleine hapjes/ tapas te maken met daarin alle ingrediënten verwerkt. Zo kon ik die verdomde banaan verwerken in een guacamole als dipsaus.

Het uiteindelijke resultaat zijn dus 3 hapjes/ tapas waarin calamaris steeds centraal staat. Het eerste hapje is iets wat iedereen kent nl. gefrituurde calamaris met het bekende krokante korstje en een banaan-guacamole als dipsaus. Je proeft wel duidelijk de banaan maar deze past verrassend lekker bij de avocado en ook bij de calamaris. In de guacamole zit ook een beetje rozemarijn wat ook heel goed past bij banaan en avocado.
Bij mijn tweede hapje met calamaris, heb ik de inktvis even gebakken met lekker veel look en geserveerd met pikante chorizo en rozemarijnolie. Met de eerste twee hapjes waande ik mij even in Spanje.
Het derde hapje gaat richting de Aziatische keuken door de gewokte paksoi en de marinade van ketjap voor de calamaris.

inktvis_op_drie_wijzen

Ook al heb ik even gestrest toen ik de ingrediënten te zien kreeg en maar niets kon bedenken voor een recept, toch ben ik blij dat ik hieraan heb deelgenomen. Alleen al voor de problematiek van de voedseloverschotten onder de aandacht te brengen. Met een beetje planning en soms een beetje creativiteit zal je altijd wel iets vinden om restjes te verwerken. Ook voor mezelf was deze uitdaging leerrijk omdat ik uit mijn comfort zone moest komen en koken met ingrediënten die me niet zo vertrouwd zijn en toch ben ik erin geslaagd iets lekker op tafel te toveren.

Gefrituurde Calameres met banaan-guacamole 

Ingrediënten gefrituurde calamares (+/- 20 stuks)

  • 2 inktvis tubes (bevroren) *
  • 1 ei
  • 50gr bloem + extra
  • 12,5cl pilsbier
  • paprikapoederinktvis_op_drie_wijzen
  • peper en zout

Extra > frietketel met olie

Ingrediënten banaan-guacamole

  • 1 avocado (bevroren) **
  • 1/2 banaan (bevroren)
  • 2el citroensap
  • zout
  • Chilipoeder
  • 1tl fijngehakte rozemarijn

* Haal de bevroren inktvis ongeveer 3h op voorhand uit de diepvries en laat ontdooien in de koelkast
** Haal de bevroren avocado ongeveer 1h op voorhand uit de diepvries en laat ontdooien in de koelkast

Bereidingswijze gefrituurde calamares

Snij de ontdooide inktvis tubes in dunne ringen.
Leg de ringen op een vel huishoudpapier zodat ze nog even kunnen uitlekken.

Scheid het ei.
Roer het eigeel met het bier even los. Voeg hierbij de bloem en meng even goed.
Breng dit papje op smaak met peper, zout en een snuifje paprikapoeder.
Klop het eiwit stijf met een mixer.
Roer voorzichtig het stijfgeklopte eiwit onder het eigeel-bier mengsel.

Verwarm de frietketel op 180 graden.

Dep de inktvisringen droog met huishoudpapier en haal ze eerst even door de bloem.
Dompel 1 ring in het beslag en leg ze direct in de hete olie. Bak beide kanten goudbruin.
Je kan best de ringen 1 voor 1 in het beslag dompelen en in de olie leggen. Zorg ervoor dat de frietketel niet te vol ligt anders kunnen de ringen aan elkaar plakken.
Als de calamares mooi goudbruin gebakken zijn, haal ze dan uit het frietvet en laat even uitlekken.

Bereidingswijze banaan-guacamole

Doe het vruchtvlees van de bijna ontdooide avocado in een blender samen met de bevroren banaan (gebruik maar 1/2 banaan). Voeg citroensap, een snuifje chilipoeder, fijngehakte rozemarijn en een snuifje zout toe. Mix tot een gladde massa.

Serveer de banaan-guacamole met de gefrituurde calamares.

Gebakken calamares met chorizo en rozemarijnolie

Ingrediënten gebakken calamares/ chorizo

  • 1 inktvis tube (bevroren)
  • 1 teentje lookinktvis_op_drie_wijzen
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 40gr chorizo

* Haal de bevroren inktvis ongeveer 3h op voorhand uit de diepvries en laat ontdooien in de koelkast

Ingrediënten rozemarijnolie

  • 1kl fijngehakte rozemarijn*
  • 1/2kl fijngehakte citroenzeste
  • 1el citroensap
  • 3el olijfolie
  • zout

*haal de bevroren tak rozemarijn 30min op voorhand uit de diepvries en laat ontdooien op kamertemperatuur

Bereidingswijze rozemarijnolie

Begin met het maken van de olie omdat deze toch een uurtje nodig heeft om te kunnen trekken.
Om de olie te maken, doe je de gehakte rozemarijn samen met de citroenzeste in een kommetje. Giet hierbij het citroensap en de olijfolie en kruid met een beetje zout. Meng dit even goed en zet opzij.

Bereidingswijze gebakken calamares/ chorizo

Snij de chorizo in kleine blokjes en bak (zonder olie) in een pan enkel minuten tot ze krokant zijn. Zet even opzij.
Snij de inktvistube open langs beiden kanten zodat je 2 “filets” voor je hebt liggen.
Snij deze filets nog eens in in de helft en dep ze droog. Kruid met een beetje zout.

Pel het teentje look en hak fijn.
Verhit een pan met een goede scheut olijfolie. Roerbak hierin 30sec de fijngehakte look.
Leg nu ook de inktvisfilets in deze pan en bak ze ongeveer 2 a 3min per kant. Je zal zien dat ze meteen opkrullen.
Tijdens het bakken zal je de zijkanten van de filets voorzichtig moeten losmaken omdat ze vlug tegen de pan plakken.

Haal de gebakken calamares uit de pan en laat even uitlekken op huishoudpapier.
Lepel in de opgekrulde intkvis enkele stukje gebakken chorizo, leg ze op een bordje en lepel per inktvistube een koffielepel rozemarijnolie.

Gewokte calamares met paksoi

Ingrediënten

inktvis_op_drie_wijzen

  • 1 inktvis tube *
  • 4el arachideolie
  • 3el ketjap (of sojasaus)
  • 2el citroensap
  • 1 teentje look (fijngehakt)
  • 3 a 4 takken paksoi (bevroren) **

* Haal de bevroren inktvis ongeveer 3h op voorhand uit de diepvries en laat ontdooien in de koelkast
* Haal de bevroren paksoi ongeveer 1h op voorhand uit de diepvries en laat ontdooien in de koelkast

Bereidingswijze

Snij 1 kant open van de inktvis tube en vouw open zodat je 1 groot plat stuk inktvis voor je hebt liggen. Dep droog.
Maak schuine ondiepe inkepingen in het vlees zodat je een ruitjesmotief krijgt.
Snij nu de inktvis in kleinere plakjes.

Meng in een kommetje de arachideolie, ketjap, citroensap en fijngehakte look. Meng goed.
Doe hierbij de plakjes inktvis en laat minstens 30min marineren in de koelkast.

Dep de ontdooide paksoi droog en hak in grove stukken.

Verwarm een wokpan, roerbak hierin de gemarineerde stukjes intkvis voor ongeveer 3min.
Voeg de paksoi toe en 2el van de marinade, roerbak nog ongeveer 2min.

Verdeel de paksoi en inktvis in 2 diepere kommetjes.

Stappenplan 

Leg de bevroren ingrediënten op tijd uit de diepvries om in de koelkast te ontdooien.

De chorizo kan je al op voorhand bakken en opzij zetten.

Als de inktvis gedeeltelijk ontdooid is, snij ze dan al in de juiste vorm (ring, stukjes, filets)

Voor de gewokte calamaris, maak de marinade en doe hierin de stukjes inktvis en laat marineren in de koelkast.

Maak de rozemarijnolie en zet opzij

Maak de guacamole, de avocado mag nog een beetje bevroren zijn. Zet koel.

Scheid de eieren voor de gefrituurde calamaris en zet de rest van de ingredienten al klaar voor deze versie (afgewogen)

Verwarm het frietvet.

De gewokte calamaris en de gebakken calamaris kan je gelijktijdig bakken, deze hebben niet veel tijd nodig. Haal de pannen van het vuur en dek ze even af met aluminiumfolie om ze warm te houden.

Maak nu de gefrituurde calamaris. Deze kan je best als laatste doen om het krokante korstje te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.