Chocolade Madeleines

Deze heerlijk makkelijke Chocolade Madeleines zijn het perfecte gebakje voor bij de koffie of om cadeau te doen. Een verfijnd cakeje maar toch simpel en snel te maken. Wat deze madeleintjes zo lekker maken? Heel veel chocolade
Naar recept gaan

Niets zo lekker dan zelfgemaakte madeleintjes voor bij de koffie. Heerlijk gewoon, het begint al bij het heerlijke aroma dat vrijkomt als ze in de oven staan. Dit cakeje straalt gewoon liefde uit en als je er dan ook nog eens heel veel chocolade in verwerkt dan is het liefde op het eerste gezicht. Deze makkelijke chocolade madeleines zijn echt onweerstaanbaar lekker. Ik kan al moeilijk weerstaan aan de klassieke versie laat staan aan deze “Chocolate heaven” cakejes.

Wat maakt een klassiek madeleintje zo goed? De combinatie van boter met vanille en een subtiele touch van wat citroen. In deze chocolade madeleines verwerken we subtiele heel wat smaakmakers zoals koffie, kaneel, cacao en vanille. Naast de cacaopoeder gaat er ook echte (gesmolten) chocolade in het beslag. Daarom zijn deze zo heerlijk “chocolatey”.

Ook voor de afwerking gebruiken we nog wat chocolade. Nu we toch bezig zijn 😉. Je kan de top van de madeleines gewoon dippen in wat gesmolten chocolade. Of je kan een chocolade schelp creëren, wat voor een extra fancy toets zorgt. Wees gerust, dit is totaal niet moeilijk. Zie in het receptuur de link hoe je deze maakt.

Deze heerlijk makkelijke Chocolade Madeleines zijn het perfecte gebakje voor bij de koffie of om cadeau te doen. Een verfijnd cakeje maar toch simpel en snel te maken. Wat deze madeleintjes zo lekker maken? Heel veel chocolade
Deze heerlijk makkelijke Chocolade Madeleines zijn het perfecte gebakje voor bij de koffie of om cadeau te doen. Een verfijnd cakeje maar toch simpel en snel te maken. Wat deze madeleintjes zo lekker maken? Heel veel chocolade

Hoe maken we deze chocolade madeleines?

Begin met de boter te smelten op een zacht vuurtje. Daarnaast smelt je ook pure chocolade au bain-marie. Laat beide ietwat afkoelen.
Meng alvast de droge ingrediënten namelijk bloem, bakpoeder, cacaopoeder, oploskoffie en kaneel. Zet even opzij.

Doe de eieren in een mengkom en mix dit alvast even los. Heb je een keukenmachine, gebruik deze dan of gebruik een handmixer. Voeg rustig de gewone suiker, bruine suiker en vanille toe. Verhoog dan de mixer op de hoogste snelheid tot dit mengsel bleek en verdriedubbeld is. Reken toch op zo’n 4min. Zet je mixer dan op de laagste snelheid en voeg in delen de droge ingrediënten toe. Mix vooral niet te lang. Eenmaal alles is gemengd, zet je mixer uit. Voeg nu de gesmolten boter toe en gebruik een spatel om dit mengen onder het deeg. Giet er ook de gesmolten chocolade bij en meng met je spatel tot een glad deeg. Ook nu, meng niet te lang. Laat het deeg zo’n 15min rusten op kamertemperatuur.

Na het rusten, schep je ongeveer zo’n 1el van het deeg per cakeje in de vormpjes. Je zal sowieso in porties moeten bakken. Bak de madeleines zo’n 10min in de oven. Haal uit de oven, laat kort afkoelen in de vorm, ontvorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Voor de afwerking, smelt je wat melkchocolade (kan ook met puur of een combinatie). Dip de bovenkant van de madeleines in de chocolade. Of wil je een schelp creëren. Zie in het receptuur hieronder voor de link.

Deze heerlijk makkelijke Chocolade Madeleines zijn het perfecte gebakje voor bij de koffie of om cadeau te doen. Een verfijnd cakeje maar toch simpel en snel te maken. Wat deze madeleintjes zo lekker maken? Heel veel chocolade

Deze heerlijk makkelijke Chocolade Madeleines zijn het perfecte gebakje voor bij de koffie of om cadeau te doen. Een verfijnd cakeje maar toch simpel en snel te maken. Wat deze madeleintjes zo lekker maken? Heel veel chocolade
Deze heerlijk makkelijke Chocolade Madeleines zijn het perfecte gebakje voor bij de koffie of om cadeau te doen. Een verfijnd cakeje maar toch simpel en snel te maken. Wat deze madeleintjes zo lekker maken? Heel veel chocolade

Chocolade Madeleines

Deze heerlijk makkelijke Chocolade Madeleines zijn het perfecte gebakje voor bij de koffie of om cadeau te doen. Een verfijnd cakeje maar toch simpel en snel te maken. Wat deze madeleintjes zo lekker maken? Heel veel chocolade
Gang dessert, voor bij de koffie
Porties 6

Equipment

  • Madeleine bakvorm (siliconen of metalen)

Ingrediënten
  

  • 165 gr boter
  • 170 gr pure chocolade
  • 150 gr patisseriebloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • 6 gr bakpoeder
  • 1/2 tl oploskoffie (*)
  • 1 snuifje kaneel
  • 4 eieren
  • 1 eigeel
  • 100 gr suiker
  • 70 gr bruine suiker = cassonade
  • 2 tl vanille extract

Instructies
 

  • Begin met de boter te smelten op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
    Ook de chocolade gaan we smelten, deze smelt je best au bain-marie. Eenmaal gesmolten, zet even opzij. Zorg er wel voor dat de chocolade niet te vast wordt.
  • Meng alvast de bloem met het cacaopoeder, bakpoeder, oploskoffie en kaneel.
    Zet deze droge ingrediënten even opzij.
  • Doe de eieren en het eigeel in een mengkom (gebruik je keukenmachine als je deze hebt of je kan ook een handmixer gebruiken). Mix alvast even los.
    Voeg rustig de gewone suiker, de bruine suiker en vanille extract toe. Eenmaal beide suikers zijn toegevoegd, mix op hoge snelheid voor zo'n 3 a 4min tot het mengsel bijna verdriedubbeld en bleek is.
    Zet je mixer nu op de laagste stand en voeg in delen de droge ingrediënten toe tot alles is gemengd. Zet je mixer dan uit. De restjes bloem aan de zijkanten gaan we gewoon met een spatel mengen.
    Giet er nu de gesmolten boter bij en meng alvast even met een spatel. Als laatste voeg je nog de gesmolten chocolade toe. Meng met je spatel tot een glad deeg.
    Laat je deeg zo'n 15min rusten op kamertemperatuur. Zet vooral niet te koud anders wordt het deeg iets te stevig.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Gebruik je een siliconen madeleine bakvorm dan hoef je deze niet in te vetten. Een metalen bakvorm, vet je wel eerst in.
    Schep ongeveer 1el van het deeg per cakeje in het vormpje. Vul ze niet te vol aangezien ze ietwat zullen uitzetten tijdens het bakken. Je zal sowieso in porties moeten bakken.
    Bak de madeleines zo'n 10min in de oven tot ze mooi gaar gebakken zijn.
    Haal uit de oven en laat ze zo'n 3min afkoelen in de vormpjes, ontvorm dan voorzichtig en laat verder volledig afkoelen op een rooster.
  • Als de madeleintjes volledig zijn afgekoeld, dan kan je ze nog afwerken met wat chocolade. Ik gebruikte hiervoor melkchocolade. Je kan de cakejes bovenaan wat dippen in gesmolten chocolade. Smelt hiervoor zo'n 100gr melkchocolade.
    Of je kan ook een chocolade schelp creëeren, hiervoor heb je zeker zo'n 200gr chocolade nodig. Hoe je zo'n schelp creëert, dat lees je hier.

Notities

(*) de koffie is optioneel. Wil je deze er toch in verwerken, gebruik dan oploskoffie in poedervorm zoals deze 
Trefwoord bakken, bij de koffie, chocolade, madeleines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.