Het lijkt wel alsof ik een obsessie heb voor pompoen met al m’n receptjes die de laatste weken verschenen zijn met deze kastaar. Maar de herfst is meer dan dat, de vergeten groente komen weer te voorschijn en ook de winterse groenten zoals kolen, spruitjes en witloof komen al stilletjes piepen.
Pompoen mag dan misschien echt typisch herfst zijn, ook paddenstoelen horen perfect in dat lijstje.
De laatste weken zijn ze weer talrijk aanwezig in onze tuin alsook
tijdens onze ontspannende herfstwandelingen doorheen de Kempische bossen.
En ze zijn niet enkel mooi om naar te kijken, op tafel in een lekker gerechtje (de eetbare variant weliswaar 😉)
ogen en smaken ze ook altijd. Ze geven je gerechtje steeds dat aarde herfstige smaakje
zoals in deze heerlijke risotto.
Het maken van deze risotto was het perfecte excuus om mijn nieuwe aanwinst in de keuken uit te testen. En dan heb ik het over m’n Kitchenaid sauteerpan in samenwerking met Solo.
Kort Samengevat een pan met vele mogelijkheden, wordt gelijkmatig warm, makkelijk afwasbaar en de steel wordt niet warm. Dat laatste is voor een verstrooide en soms niet nadenkende keukenprinses
echt wel een meerwaarde om ongelukjes te voorkomen.
Waarvoor kunnen we deze pan allemaal gebruiken, denken jullie nu waarschijnlijk!
Wel, deze pan heeft vele mogelijkheden… vlees of groenten sauteren, een snel wokgerechtje, een risotto, eenpansgerechten, gebakken kip of zelfs pannenkoeken (ik maakte er de typisch Oostenrijkse Kaiserschmarren in) … van veelzijdigheid gesproken!
Ingrediënten risotto (2 personen)
- 150gr risottorijst
- 3dl (warme) kipbouillon
- 1 ui
- 1 teentje look
- 2 takjes selder
- 15gr gedroogd eekhoorntjesbrood (Porcini of cepes)
- 3 takjes tijm
- 1 laurierblad
- 30gr parmezaanse kaas
- Olijfolie/ Margarine / boter
- Peper en zout
- Citroensap
Ingrediënten gebakken paddenstoelen
- 200 a 250gr mix van paddenstoelen/ champignons
- Citroensap
- enkele takjes peterselie
- Peper en zout
- 3el margarine/ boter
Bereidingswijze risotto
Doe het gedroogd eekhoorntjesbrood in een kommetje, giet hierover heet water tot ze net onder staan.
Laat 5min weken.
Na het kort weken, haal het eekhoorntjesbrood uit het water en hak deze fijn. Hou ook de bouillon hiervan bij.
Pel de ui en hak fijn.
Pel het teentje look en kneus het.
Was de takjes selder en snij fijn.
Verhit een stoofpot met een goede scheut olijfolie.
Stoof hierin de ui en selder 10min aan tot ze mooi glazig zijn. Let op !! Laat niet bruin worden. Roer regelmatig.
Doe de rijst bij de groentjes, roer enkele keren en laat 1min meebakken.
Blus met de hete bouillon en de bouillon van het eekhoorntjesbrood. Roer nog niet!
Doe de takjes tijm, laurierblad, gekneusd teentje look en de stukjes eekhoorntjesbrood bij de rijst.
Roer nu heel kort door de rijst. Zet het deksel op de pot en zet het vuur zachter.
Laat de risotto ongeveer 15min zachtjes sudderen, roer ondertussen niet in de pot.
Terwijl de risotto staat te sudderen, kan je de paddentoelen bakken.
**
Na ongeveer 15min is de risotto gaar. Nu mag je heel even roeren.
Proef even of de rijst effectief gaar is (er mag nog wel een beet aan zijn). Als je vindt dat hij nog iets gaarder mag zijn, zet het deksel terug op de pot en laat nog even garen.
Haal de kookpot van het vuur.
Vis er het teentje look, takjes tijm en laurier blad uit.
Breng de risotto op smaak met geraspte Parmezaanse kaas en een beetje citroensap.
Bereidingswijze gebakken paddenstoelen
Maak de paddenstoelen proper.
Snij de grotere champignons in schijfjes.
Verhit een pan en laat de boter hierin smelten.
Bak de champignons tot ze zacht zijn.
Haal de pan van het vuur en breng de champignons op smaak met fijngehakte peterselie, een beetje citroensap en peper en zout.
Doe de risotto in een diep bord of kommetje en lepel hierover een beetje van de gebakken champignons.
Smakelijk !!