Paddenstoel koekjes

Zijn ze niet schattig deze paddenstoel koekjes? Ideaal om samen met de kinderen te bakken tijdens de vakantie. De koekjes zijn op basis van zanddeeg en zijn enorm makkelijk en snel te maken. De hoedjes worden opgevuld met aardbeienconfituur
Naar recept gaan

Zijn ze niet om op te eten deze paddenstoel koekjes? Ja, van deze mag je zeker smullen. De basis is een heel makkelijk en snel te maken koekjesdeeg waar toch de nodige smaak inzit. Geen saai, droge, smaakloze koekjes dus! De hoedjes worden terwijl ze nog warm zijn ietwat uitgehold en worden gevuld met wat aardbeienconfituur. Tot slotte krijgen ze nog een zalig laagje chocolade die we hiervoor rood hebben gekleurd. Je zou ze ook alle kleuren van de regenboog kunnen geven, ze blijven even schattig. De ideale activiteit om samen met de kids te maken.

Zijn ze niet schattig deze paddenstoel koekjes? Ideaal om samen met de kinderen te bakken tijdens de vakantie. De koekjes zijn op basis van zanddeeg en zijn enorm makkelijk en snel te maken. De hoedjes worden opgevuld met aardbeienconfituur
Zijn ze niet schattig deze paddenstoel koekjes? Ideaal om samen met de kinderen te bakken tijdens de vakantie. De koekjes zijn op basis van zanddeeg en zijn enorm makkelijk en snel te maken. De hoedjes worden opgevuld met aardbeienconfituur

Hoe maken we deze paddenstoel koekjes?

We start met het maken van het deeg. Hiervoor gaan we eerst zachte boter luchtig en romig kloppen en daar gaat dan een eitje, eigeel en wat vanille extract bij. Mix dit tot een glad beslag. Als laatste gaan er de droge ingrediënten bij namelijk gezeefde bloem, poedersuiker en wat bakpoeder. Kneed of mix tot een mooie deegbal. Verpak in plasticfolie en laat even opstijven in de koelkast.

Voor het hoedje van de paddenstoel, gaan we zo’n 2/3 van het deeg nemen en rol dit in kleine bolletje. Ongeveer kan je er zo’n 23 uithalen. Leg ze op een beklede bakplaat. Je hoeft ze niet al te ver uit elkaar te leggen aangezien ze niet al te veel zullen uitzetten. Of je kan ze ook in delen bakken. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat je de hoedjes na het bakken nog warm moet kunnen uithollen. Dus wil je het rustig aanpakken, bak dan in delen. Bak de hoedjes in de oven voor zo’n 10 a 15min. De randen worden mooi goudbruin, de top blijft redelijk bleek.
Haal uit de oven, laat zo’n 2min afkoelen op de bakplaat. Hol dan voorzichtig het midden van de bodem wat uit. Gebruik een klein lepeltje, er moet een klein kuiltje ontstaan. Vang de kruimels op want deze gaan we nog verwerken in de vulling. Wees voorzichtig aangezien de koekjes nog wak zijn. Eenmaal uitgehold laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Voor de steeltjes, nemen we het resterende deeg. Verdeel in iets kleinere porties, rol tot een dunne worst. Snij in kleinere delen van zo’n 6cm. Leg op een beklede bakplaat en bak ze mooi goudbruin. Laat volledig afkoelen.

Het samenstellen van deze paddenstoel koekjes

Als de koekjes volledig zijn afgekoeld, gaan we de vulling maken. Hiervoor meng je fijne kruimels van het uithollen van de koekjes met aardbeienconfituur en wat amandelmeel. Hiermee vul je de kuiltjes van de hoedjes op en steek hierin een steeltje. De vulling zal er daardoor wat uitkomen maar duw of kneed deze mooi rond het kuiltje en het steeltje. Het steeltje dient er mooi te blijven insteken. Zet de koekjes in de koelkast terwijl je de chocolade smelt.

Smelt witte chocolade au bain-marie, eenmaal gesmolten voeg wat rode kleurstof toe en roer goed los. Hak ook wat gepelde amandelen fijn.
Leg 1 a 2 bakplaten klaar of borden die in de koelkast kunnen. Bekleed deze met bakpapier. Dip de hoedjes van de koekjes in de gesmolten chocolade en strooi er meteen wat fijngehakte amandelen over. Leg ze op de beklede bakplaat of bord. Doe hetzelfde met de rest. Zet dan voor een uurtje in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden. Bewaar de koekjes luchtdicht.

Zijn ze niet schattig deze paddenstoel koekjes? Ideaal om samen met de kinderen te bakken tijdens de vakantie. De koekjes zijn op basis van zanddeeg en zijn enorm makkelijk en snel te maken. De hoedjes worden opgevuld met aardbeienconfituur
Zijn ze niet schattig deze paddenstoel koekjes? Ideaal om samen met de kinderen te bakken tijdens de vakantie. De koekjes zijn op basis van zanddeeg en zijn enorm makkelijk en snel te maken. De hoedjes worden opgevuld met aardbeienconfituur
Zijn ze niet schattig deze paddenstoel koekjes? Ideaal om samen met de kinderen te bakken tijdens de vakantie. De koekjes zijn op basis van zanddeeg en zijn enorm makkelijk en snel te maken. De hoedjes worden opgevuld met aardbeienconfituur

Paddenstoel koekjes

Zijn ze niet schattig deze paddenstoel koekjes? Ideaal om samen met de kinderen te bakken tijdens de vakantie. De koekjes zijn op basis van zanddeeg en zijn enorm makkelijk en snel te maken.
Gang voor bij de koffie
Porties 6

Ingrediënten
  

Koekjes

  • 370 gr patisseriebloem
  • 160 gr poedersuiker
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 150 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei (op kamertemperatuur)
  • 1 eigeel (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille extract

Vulling + Afwerking

  • 55 gr amandelmeel (of poeder)
  • 150 gr aardbeienconfituur
  • 250 gr witte chocolade
  • rode kleurstof
  • 1 handvol amandelen (gepelde)

Instructies
 

Koekjes

  • Zeef de bloem, poedersuiker en bakpoeder tesamen. Zet even opzij
  • Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik je handmixer). Mix deze luchtig en romig voor zo'n 3min. Schraap de zijkanten zeker ook even los.
    Voeg er het ei, eigeel en vanille extract aan toe. Mix tot een glad beslag. Schraap de zijkanten zeker ook even los.
    Voeg er het bloem-suiker mengsel aan toe en mix of kneed tot een mooie deegbal. Is het deeg nog iets te plakkerig, voeg nog een beetje bloem toe. Je moet een mooie gladde deegbal kunnen vormen.
    Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30min opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed je bakplaat met bakpapier.
    Neem 2/3 van het deeg, hiervan gaan we bolletjes rollen. Dit zal dus de top van de paddenstoel worden. Rol ongeveer zo'n 23 balletjes en leg ze op de beklede bakplaat. Duw ze een heel klein beetje platter met je handpalm, dit is om de bodem van het balletje platter te maken. De koekjes zullen niet enorm uitzetten dus je hoeft niet al te veel plaats te laten tussen elk bolletje. Bak deze alvast zo'n 10 a 15min, de randjes worden mooi goudbruin. De top blijft redelijk bleek en het is normaal dat ze bovenaan ietwat openbarsten.
    Haal ze uit de oven, laat ze zo'n 2min staan. Hol de bodem een klein beetje uit met behulp van een lepeltje. Er moet een klein kuiltje ontstaat, dit moet niet super groot of diep te zijn. Wees voorzichtig aangezien de koekjes nog wak en warm zijn. Vang de kruimels op want deze gaan we nog gebruiken. Laat deze koekjes nu verder volledig afkoelen en uitharden.
    TIP !! Heel belangrijk om te kunnen uithollen ze moeten warm zijn, nu zijn ze nog zacht. Eenmaal afgekoeld zijn ze hiervoor te hard.
  • Voor het steeltje van de paddenstoel, neem je het resterende deeg. Verdeel in kleinere porties en rol tot een dunne worst en snij in kleinere delen (ongeveer 6cm). Leg deze op een beklede bakplaat.
    Bak deze mooi goudbruin voor zo'n 10 a 15min. Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.

Vulling

  • Het kuiltje dat we hebben gemaakt gaan we opvullen met de kruimels die we hebben opgevangen bij het uithollen van de koekjes. Zorg dat dit echt fijne kruimels zijn. Voeg daar nog amandelmeel en de confituur aan toe. Meng goed tot een dikke ietwat plakkerige massa.
    Vul de uitgeholde topjes van de paddenstoelen met dit mengsel en duw hierin een steeltje. De vulling zal er iets uitkomen maar duw en kneed deze er mooi terug in en rond.
    Leg ze in een schaal en zet in de koelkast terwijl je de chocolade smelt.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie, eenmaal gesmolten voeg je de rode kleurstof toe. Roer goed.
    Terwijl de chocolade aan het smelten is, kan je de gepelde amandelen fijn hakken.
  • Zet 1 of 2 bakplaten of borden klaar en bedek met bakpapier. Deze moeten in de koelkast kunnen.
    Dip de topjes van de paddenstoelen in de gesmolten chocolade en strooi er meteen de fijngehakte amandelen over. Leg op de beklede bakplaat of bord. Doe dit met alle koekjes en zet deze een uurtje in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.
    Bewaar ze luchtdicht
Trefwoord bakken met de kids, chocolade, kerstmis, koekjes, zanddeeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.