Karnemelk wafels

Haal dat wafelijzer maar boven voor deze heerlijk luchtige karnemelk wafels. Ze zijn enorm makkelijk en snel te maken en zijn ideaal als tussendoortje of voor tijdens het ontbijt met Kerstmis of Nieuwjaar. Serveer doen we met een lekker simpele compote op basis van veenbessen en maple syrup
Naar recept gaan

Ongetwijfeld wordt het wafelijzer de volgende dagen/weken bovengehaald. Niets zo gezellig om tijdens de feestdagen of de kerstvakantie gezellig aan het bakken te gaan. Een “goeie” stapel pannenkoeken de ene dag, de andere dag een hele lading koekjes en dan zijn er nog deze heerlijke karnemelk wafels. Deze moeten gewoon de komende dagen op tafel komen. Zo lekker, zo luchtig, een lichte toets van vanille en wat kaneel … HEER-LIJK! Laat de karnemelk jullie vooral niet afschrikken.

Karnemelk, vele gruwelen er misschien van maar geloof mij in deze wafels proef je er niets van. Karnemelk ook wel botermelk genoemd is een fantastisch product “van bij ons”. Een ingrediënt dat perfect past in baksels aangezien het voor luchtigheid zorgt en geeft ook een frisse toets. Dus laat je vooral niet afschrikken.

Deze luchtige wafels zijn heerlijk om te serveren met wat gebakken appeltjes of peer. Maar aangezien we volop in het seizoen zijn van de veenbessen, maakte ik hiermee een lekkere compote. De veenbessen combineerde ik met wat maple syrup, bruine suiker, een snuifje kaneel en wat zeste van sinaasappel. Deze 5 ingrediënten tezamen dat zorgt voor magie, echt de smaak van de feestdagen.

Haal dat wafelijzer maar boven voor deze heerlijk luchtige karnemelk wafels. Ze zijn enorm makkelijk en snel te maken en zijn ideaal als tussendoortje of voor tijdens het ontbijt met Kerstmis of Nieuwjaar. Serveer doen we met een lekker simpele compote op basis van veenbessen en maple syrup

Hoe maken we deze karnemelk wafels?

Beginnen doe je best met het maken van de veenbessen compote. Hiervoor doe je verse of diepvries veenbessen in een kookpotje. Voeg ook maple syrup, bruine suiker, snuifje kaneel en wat fijn geraspte zeste van sinaasappel toe. Breng dit zachtjes aan de kook en laat vervolgens zachtjes sudderen. De veenbessen zullen open poffen en een mooie dikke compote vormen.

Voor de wafels, begin je eerst met het smelten van boter. Neem ondertussen al een kom en meng hierin de droge ingrediënten namelijk bloem, suiker, bakpoeder en kaneel. In een tweede kom meng je de karnemelk, gesmolten boter, vanille extract en eigelen. Voeg hier de droge ingrediënten aan toe en mix tot een glad deeg. Klop nu nog de eiwitten in een aparte kom stijf of en spatel deze voorzichtig onder het deeg. Laat het deeg nu zo’n 5min russen, ondertussen kan je het wafelijzer verwarmen.

Schep wat van het deeg in je wafelijzer en bak mooie goudbruine wafels. Serveer de warm of lauw met de compote van veenbessen.

Haal dat wafelijzer maar boven voor deze heerlijk luchtige karnemelk wafels. Ze zijn enorm makkelijk en snel te maken en zijn ideaal als tussendoortje of voor tijdens het ontbijt met Kerstmis of Nieuwjaar. Serveer doen we met een lekker simpele compote op basis van veenbessen en maple syrup
Haal dat wafelijzer maar boven voor deze heerlijk luchtige karnemelk wafels. Ze zijn enorm makkelijk en snel te maken en zijn ideaal als tussendoortje of voor tijdens het ontbijt met Kerstmis of Nieuwjaar. Serveer doen we met een lekker simpele compote op basis van veenbessen en maple syrup

Karnemelk wafels

Haal dat wafelijzer maar boven voor deze heerlijk luchtige karnemelk wafels. Ze zijn enorm makkelijk en snel te maken en zijn ideaal als tussendoortje of voor tijdens het ontbijt met Kerstmis of Nieuwjaar. Serveer doen we met een lekker simpele compote op basis van veenbessen en maple syrup
Gang brunch, Ontbijt, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Wafelijzer

Ingrediënten
  

Compote van veenbessen

  • 350 gr veenbessen (vers of diepvries)
  • 200 ml maple syrup
  • 50 gr bruine suiker
  • 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
  • 1 snuifje kaneel

Karnemelk wafels

  • 120 gr boter
  • 325 gr patisseriebloem
  • 40 gr suiker
  • 1 tl kaneel
  • 10 gr bakpoeder
  • 360 ml karnemelk
  • 1 tl vanille extract
  • 3 eieren

Instructies
 

Compote van veenbessen

  • Als je deze compote bij de wafels wenst te serveren dan kan je hiermee het best beginnen.
    Doe de veenbessen, maple syrup, bruine suiker, zeste van sinaasappel en kaneel in een kookpotje. Breng zachtjes aan de kook en roer regelmatig zodat de suiker kan smelten. Als dit kookt, zet op een zacht vuurtje en laat zo'n 25min zachtjes sudderen. De veenbessen zullen openpoffen en na een tijdje een dikke compote vormen.
    Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.

Karnemelk wafels

  • Begin met de boter te smelten. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat even ietwat afkoelen.
    Meng alvast de droge ingrediënten in een kom namelijk de bloem, suiker, kaneel en bakpoeder.
    Neem een tweede kom en doe hierin de karnemelk, afgekoelde gesmolten boter, vanille extract en de eigelen. Mix dit alvast even los. Voeg hier vervolgens in twee delen de droge ingrediënten aan toe. Mix goed tot je een glad deeg krijgt.
    Klop de eiwitten stijf op in een andere kom en meng deze voorzichtig met een spatel onder het deeg. Meng vooral niet te lang. Laat het deeg zo'n 5min rusten
  • Verhit ondertussen je wafelijzer en vet in met wat olie of boter.
    Schep wat van het deeg in het wafelijzer en bak de wafels mooi goudbruin. Reken op zo'n 2 a 3min.
    Eenmaal gebakken, kan je ze ietwat laten afkoelen of direct serveren. Ze zijn op hun lekkerste als ze nog wat warm zijn.
    Smakelijk
Trefwoord brunch, cranberries, feestdagen, karnemelk, kerstmis, kerstontbijt, kerstrecept, maple syrup, veenbessen, wafels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.