Gevulde kipfilet met spek

Deze Gevulde kipfilet met spek is ideaal voor op je kerstmenu. Een enorm makkelijk receptje dat je grotendeels op voorhand kan maken en ook nog eens budgetvriendelijk. De kip wordt gevuld op basis van spekjes en appel. Serveren doen we met geroosterde winterse groenten en kroketten.
Naar recept gaan

Yes, Kerstmis is in aantocht en ik ben hier weer om jullie volop te inspireren voor jullie kerstmenu. Zoals jullie misschien al wel weten, leef ik gewoon voor Kerst. Alleja kleine correctie, de aanloop er naartoe. De gezellige sfeer die overal hangt, de lichtjes, de “jingle bells” … love it! Alsook de hele maand december jullie overspoelen met simpele en toch feestelijke receptjes. Vandaag op het menu deze gevulde kipfilet met spek, enorm makkelijk te maken en fantastisch van smaak. Bovendien kan je hier weer het nodige op voorhand voor doen.

Met de feestdagen, durven we nogal eens vaak naar “speciallekes” te grijpen zoals parelhoen, fazant of reefilet. Allemaal heel lekker maar wel vrij kostelijk. Dus waarom niet voor een gewoon stukje kip kiezen dat we “kerstelijk” gaan pimpen? Budgetvriendelijk en iedereen gaat het lusten.

Waarmee gaan we de kipfilets vullen? Met een heerlijk vulling op basis van spekjes en appel. Na het vullen wordt de kip ook nog eens ingewikkeld in plakjes spek. Enorm makkelijk om te maken en bovendien kan je zowel de vulling als effectief het vullen en oprollen reeds enkele uren van tevoren doen.

TIP! Je zou de kipfilet ook makkelijk kunnen vervangen door kalkoenfilet, een varkenslapje of zelfs parelhoenfilet.

Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker deze feestelijke receptjes

Deze Gevulde kipfilet met spek is ideaal voor op je kerstmenu. Een enorm makkelijk receptje dat je grotendeels op voorhand kan maken en ook nog eens budgetvriendelijk. De kip wordt gevuld op basis van spekjes en appel. Serveren doen we met geroosterde winterse groenten en kroketten.

Wat serveren we bij deze gevulde kipfilet met spek?

Hier heb je weer eindeloos vele mogelijkheden. Qua aardappelbereiding kan je kiezen tussen kroketjes, gebakken aardappeltjes of aardappelpuree. Die puree kan je weer eens gaan pimpen door er wat knolselder of pastinaak aan toe te voegen. Serveer er nog een gevuld appeltje met veenbessen bij en bijvoorbeeld wat gekookte boontjes. Allemaal super simpel maar zo goed!

Ik koos ervoor om een mix van winterse groentjes (pompoen, pastinaak, knolselder, koolrabi en zoete aardappel) te roosteren in de oven. Eenmaal de kip even is aangebakken in de pan, leg ik deze trouwens gewoon bij de groentjes in de oven om verder te garen. Verder serveerde ik er kroketjes bij en een fris romig sausje.

TIP! Ik maakte een hele mix van winterse groentjes, je zou er hier ook perfect slechts 2 of 3 kunnen uitkiezen. Ze matchen toch allemaal perfect samen.
TIP! Je kan de geroosterde winterse groentjes ook kunnen weglaten en serveer de gevulde kipfilet met een klassieke appeltje gevuld met veenbessen in combinatie met kroketten.

Hoe maken we deze gevulde kipfilet met spek?

We starten met het maken van de vulling. Hiervoor gaan we eerst gerookte spekblokjes aanbakken in een pan. Eenmaal mooi goudbruin gebakken, schep uit de pan en laat even uitlekken. In dezelfde pan gaan we sjalot, selder en appel aanstoven. Haal vervolgens van het vuur en voeg kleine stukjes brood (zonder korst), wat rozemarijn, de spekblokjes en bouillon toe. Meng goed zodat je een ietwat plakkerige massa krijgt. Als laatste voeg je ook fijngeraspte Parmezaanse kaas en wat citroensap toe. Je vulling is nu klaar.
TIP! Je kan deze vulling makkelijk een dag op voorhand al maken.

Nu gaan we de kip vullen. Eerst dienen we daarvoor de kipfilet een horizontale insnijding te geven (niet helemaal doorsnijden) zodat deze mooi openvalt. Leg nu enkele dunne plakjes spek naast elkaar zodat ze elkaar net overlappen. Leg hierop de opengesneden kipfilet. Lepel over de gehele lengte van de kipfilet in het midden wat van de vulling. Gebruik ook niet te veel aangezien we dit nog dienen toe te vouwen. Vouw de kipfilet ietwat toe en vouw de plakjes spek er strak omheen. Bind er ook nog enkele stukjes keukentouw strak omheen.
TIP! Je kan de kip vullen, dichtvouwen en vastbinden reeds enkele uren op voorhand doen. Dan hoef je deze enkel nog maar te bakken.

Ik heb de kipfilet samen met de groentjes in de oven gebakken. De groenten dienen iets langer in de oven dus deze gaan er eerst in. De gevulde kipfilets heb ik in een aparte ovenschaal gelegd en gewoon bij in de oven gezet bij de groentjes. Zo zal alles tezamen klaar zijn.

Als de kip gaar is, haal uit de oven, verwijder het keukentouw en snij in plakjes. Serveer met de geroosterde groentjes en kroketjes (of andere aardappelbereiding).

TIP! Check bij de notities voor het sausje dat ik hierbij heb geserveerd.

Deze Gevulde kipfilet met spek is ideaal voor op je kerstmenu. Een enorm makkelijk receptje dat je grotendeels op voorhand kan maken en ook nog eens budgetvriendelijk. De kip wordt gevuld op basis van spekjes en appel. Serveren doen we met geroosterde winterse groenten en kroketten.
Deze Gevulde kipfilet met spek is ideaal voor op je kerstmenu. Een enorm makkelijk receptje dat je grotendeels op voorhand kan maken en ook nog eens budgetvriendelijk. De kip wordt gevuld op basis van spekjes en appel. Serveren doen we met geroosterde winterse groenten en kroketten.

Gevulde kipfilet met spek

Deze Gevulde kipfilet met spek is ideaal voor op je kerstmenu en kerstdiner. Een makkelijk receptje dat je grotendeels op voorhand kan maken en ook nog eens budgetvriendelijk. De kip wordt gevuld op basis van spekjes en appel. Serveren doen we met geroosterde winterse groenten en kroketten.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Gevulde kipfilet

  • 125 gr spekblokjes (gerookt)
  • 1 (grote) sjalot
  • 1 takje selder
  • 1 (kleine) appel
  • 1/2 tl rozemarijn (vers fijngehakt – of gedroogd)
  • 4 boterhammen
  • 100 ml kipbouillon
  • 30 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 1 citroen
  • 4 kipfilets
  • 16 sneetjes spek (dunne plakjes – gerookt)
  • Peper en zout

Geroosterde groenten

  • 1/2 knolselder
  • 1/2 (kleine) pompoen
  • 1 koolrabi
  • 1 (grote) pastinaak
  • 1 (grote) zoete aardappel
  • 1 rode ui
  • 1 tl rozemarijn (vers fijngehakt – of gedroogd)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

Gevulde kipfilet

  • Begin met het bakken van de spekblokjes in een pan zonder vetstof tot deze mooi beginnen kleuren. Schep dan uit de pan op wat keukenpapier om uit te lekken. Zet even opzij.
    Terwijl het spek bakt kan je de sjalot en selder fijnhakken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
    Doe de sjalot, selder en appel in dezelfde pan (hoef je niet proper te maken) en stoof deze aan voor zo'n 6 a 7min. Normaal moet er nog wat vet aanwezig zijn van het spek. Is de pan te droog, voeg wat olijfolie toe.
    Verwijder ondertussen de korsten van de boterhammen en snij of scheur het binnenste in kleine stukjes.
    Haal de pan van het vuur. Voeg de rozemarijn, stukjes brood en spekblokjes toe. Meng goed. Dit is nu vrij droog. Giet er de bouillon over. Meng goed zodat het ietwat een plakkerige massa wordt. Voeg nu ook de Parmezaanse kaas toe en het sap van een halve citroen. Proef en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
    Je vulling is nu klaar. Dit kan je makkelijk enkele uren op voorhand al maken. Alsook het vullen en vastbinden van de kip kan je enkele uren van tevoren doen.
  • Nu gaan we de kip vullen. Hiervoor gaan we eerst de kipfilets insnijden.
    Leg een kipfilet op een snijplank en maak een horizontale insnijding (niet helemaal doorsnijden) zodat de kipfilet mooi openvalt. Je hebt nu een groter oppervlakte om te vullen.
    Leg nu 4 dunne plakjes spek naast elkaar zodat deze elkaar net overlappen. Gebruik hiervoor best een tweede snijplank. Leg de opengevouwen kipfilet op de plakjes spek. Lepel wat van de vulling over de lengte en in het midden van de kipfilet. Vouw de kipfilet ietwat toe en vouw de plakjes spek er ietwat strak omheen. Om een mooie "rollade" te krijgen na het bakken, kan je er best enkele lintjes keukentouw strak omheen binden.
    Je zou de kipfilets nu kunnen bakken. TIP!! Maar je kan deze ook perfect enkele uren op voorhand al vullen, vastbinden en bewaren in de koelkast. Dan hoef je deze op het laatste nog maar even te bakken.

Geroosterde groenten

  • We gaan beginnen met alle groenten te schillen, pitten van pompoen verwijderen en in kleine blokjes te snijden. Het is belangrijk om ze allemaal even groot te snijden voor een gelijke garing.
    TIP! Ook de groentjes kan je weer perfect enkele uren op voorhand al versnijden en afgedekt bewaren in de koelkast. Dan hoef je deze enkel nog maar te bakken.
  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
    Beleg je bakplaat met bakpapier en strooi hierop je groentjes. Giet er een royale hoevelheeid olijfolie over, rozemarijn, peper en zout. Hussel goed door elkaar en spreid dan uit zodat je een mooie egale laag groentjes hebt.
    Zet in de oven voor alvast 10min. Hussel na 5min even doorheen de groentjes.
  • We gaan de kip samen bakken met de groentjes in de oven. Je zou de kipfilets tussen groentjes kunnen leggen op de bakplaat. Maar aangezien we nog af een toe doorheen de groentjes moeten husselen is het makkelijker om deze in een ovenschaal te leggen.
    Verlaag na 10min groentjes bakken op 210 graden de oven naar 185 graden.
    Zet de kip bij in de oven. In totaal dient de kip zo'n 25min te bakken.
    Hussel tussendoor ook nog even doorheen de groentjes
  • Als de kip gaar is, haal uit de oven. Check ook of de groentjes gaar zijn, ze mogen nog wat beet hebben.
    Snij de gevulde kipfilet in plakjes en serveer direct met de geroosterde groentjes en/of kroketten en/of gevuld appeltje met veenbessen.

Notities

Voor de saus die ik hierbij serveerde heb je nodig :
* 50gr boter
* 1/2tl rozemarijn (fijngehakt)
* 60gr bloem
* 950ml kippenbouillon (koud) 
* 1/2 citroen
* 50ml room
* Peper en zout
Smelt de boter in een steelpannetje, laat vooral niet bruin worden.
Eenmaal gesmolten voeg de fijngehakte rozemarijn toe. Roer even.
Doe er de bloem bij en roer goed met een garde en laat een paar minuten mee bakken. Giet er de koude kippenbouillon beetje bij beetje bij en blijf continu roeren. Laat een paar minuten goed doorwarmen zodat de saus indikt, blijf wel roeren. Heeft de saus de gewenste dikte, haal van het vuur. Breng op smaak met citroensap, room, peper en zout. Serveer direct. 
Trefwoord appel, feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstmis, kerstrecept, kip, kipfilet, knolselder, koolrabi, op voorhand maken, pastinaak, spek, zoete aardappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.