Witte chocoladetaart met blauwe bessen

Zin in een lekker dessertje met witte chocolade, dan is deze Witte chocoladetaart met blauwe bessen wat je zoekt. Een taart bestaande uit de makkelijkste en snelste witte chocolade met slechts 3 ingrediënten. Het bovenste deel is een heerlijk frisse curd op basis van blauwe bessen, gebaseerd op de bekende lemon curd.
Naar recept gaan

Oh lieve volgers, deze witte chocoladetaart met blauwe bessen is zo om duimen en vingers af te likken. Met dit taartje ga je gewoon uitpakken, daar ben ik 100% van overtuigd! En geloof mij, zo moeilijk is ze echt niet om te maken. Wie zich afvraagt waar die witte chocolade zich bevindt. Wel die kan ik geruststellen, onder het paarse laagje zit ie in de vorm van de simpelste chocolademousse ever. Een chocolademousse bestaande uit slechts 3 ingrediënten namelijk roomkaas, room en natuurlijk witte chocolade. De smaak zitten tussen een mousse en cheesecake. Hoe goed klinkt dat!

Die witte chocolademousse is één deel van de taart, het andere deel ofwel het bovenste deel is curd op basis van blauwe bessen. Ik vermoed dat zo goed als iedereen wel eens gehoord heeft van lemon curd. Een typisch engelse pudding op basis van citroensap. Je kan het bijna vergelijken met onze vanillepudding maar dan met citroen. De basis bestaat altijd uit eieren, suiker en boter. Bij een lemon curd gaat er citroensap bij, bij deze curd gebruiken we het sap van blauwe bessen. Ook hier gaat wat citroensap bij om er een frisse touch aan te geven. En geloof mij, de combinatie van de makkelijkste chocolademousse ever met deze blauwe bessen curd is gewoon magisch! Deze taart kan je trouwens makkelijk de dag voordien al maken, ik raad het zelfs aan.

TIP! Je kan de blauwe bessen makkelijk vervangen door bramen of een mix van beide. Dit kan ook met frambozen, veenbessen of de klassieke lemon curd.

TIP! Bij een klassieke curd wordt er geen gelatine gebruikt, door de boter wordt de pudding iets steviger. Ik heb gekozen om toch één blaadje toe te voegen zodat bij het aansnijden, de laagjes mooi blijven zitten. Zo zal de curd niet beginnen uitlopen na het aansnijden.

TIP! Het sap van de blauwe bessen gaat een prachtige paarse kleur geven maar eenmaal je er eitjes bij zal doen en de suiker en boter. Kan die prachtige paarse kleur ietwat verdwijnen. Wil je toch die mooie kleur behouden, voeg dan op het laatste als de curd klaar is wat rode kleurstof toe.

Zin in een lekker dessertje met witte chocolade, dan is deze Witte chocoladetaart met blauwe bessen wat je zoekt. Een taart bestaande uit de makkelijkste en snelste witte chocolade met slechts 3 ingrediënten. Het bovenste deel is een heerlijk frisse curd op basis van blauwe bessen, gebaseerd op de bekende lemon curd.

Hoe maken we deze Witte chocoladetaart met blauwe bessen?

Voor de korst, kan je zowel zelfgezocht taartdeeg gebruiken of maak je eigen pâte sucée. Beleg je taartvorm met het deeg, duw goed aan en snij het overtollige deeg weg. Bak de korst blind (met behulp van bakpapier en bakbonen/linzen of rijst). De laatste 5min kan je de bakbonen en bakpapier het best wegnemen zodat de korst nog mooi kan kleuren. Laat deze dan volledig afkoelen.

Dan is het tijd voor de blauwe bessen curd te maken. Hiervoor doen we eerst blauwe bessen samen met wat citroensap en kaneel in een kookpotje. Zet op een middelhoog vuur zodat de bessen rustig kunnen open poffen. Reken op zo’n 10min, giet ze dan in een zeef en van het sap op. Je dient zo’n 100ml sap te hebben. Met dat sap maken we de curd.

Doe eieren, eigelen, suiker en vanille extract in een klein kookpotje of vuurvaste kom en roer dit goed los. Doe er citroensap en het sap van de blauwe bessen bij en meng opnieuw goed. Verwarm dit nu au-bain Marie (warmwaterbad), blijf continu roeren en reken toch op zo’n 10min. In het begin zal er veel schuim te zien zijn. Zo’n minuutje voor ie klaar is, zal het schuim verdwenen zijn. Haal dan van het vuur, voeg een geweekt blaadje gelatine toe, roer goed en voeg dan blokjes koude boter toe. Roer goed zodat deze kunnen smelten. Zet even opzij om ietwat af te koelen. Ondertussen kan je chocolademousse maken.
TIP! zet de curd vooral niet in de koelkast, laat dit gewoon op kamertemperatuur staan.

Hoe maken we de gemakkelijkste witte chocolademousse ever?

Hiervoor hebben we slechts 3 ingrediënten nodig nl. witte chocolade, roomkaas en room. We starten met het smelten van de chocolade au-bain Marie. Eenmaal gesmolten, laat ietwat afkoelen.
Doe ondertussen de roomkaas en room in een mengkom en mix dit tot een romige massa. Giet er de gesmolten chocolade bij en meng met een spatel.
Giet de mousse over de bodem van de taartkorst, spreid mooi egaal uit.
Zet dit 10min in de koelkast om op te stijven.

Na het opstijven, giet er de curd over. Deze zal nog warm zijn, dat maakt niet zo veel uit. Zo is ie ook nog lopend waardoor je deze makkelijk over de mousse kan gieten. Laat nog eens 3 a 4h of een nachtje opstijven in de koelkast.

Bij het serveren, werk je nog af met wat blauwe bessen.

Zin in een lekker dessertje met witte chocolade, dan is deze Witte chocoladetaart met blauwe bessen wat je zoekt. Een taart bestaande uit de makkelijkste en snelste witte chocolade met slechts 3 ingrediënten. Het bovenste deel is een heerlijk frisse curd op basis van blauwe bessen, gebaseerd op de bekende lemon curd.
Zin in een lekker dessertje met witte chocolade, dan is deze Witte chocoladetaart met blauwe bessen wat je zoekt. Een taart bestaande uit de makkelijkste en snelste witte chocolade met slechts 3 ingrediënten. Het bovenste deel is een heerlijk frisse curd op basis van blauwe bessen, gebaseerd op de bekende lemon curd.

Witte chocoladetaart met blauwe bessen

Zin in een lekker dessertje met witte chocolade, dan is deze Witte chocoladetaart met blauwe bessen wat je zoekt. Een taart bestaande uit de makkelijkste en snelste witte chocolade met slechts 3 ingrediënten. Het bovenste deel is een heerlijk frisse curd op basis van blauwe bessen, gebaseerd op de bekende lemon curd.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • taartvorm +/- 22cm

Ingrediënten
  

  • 1 portie taartdeeg (*)

Blauwe bessen curd

  • 250 gr blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 2 el citroensap
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 blaadje gelatine
  • 2 eieren
  • 2 eigelen
  • 155 gr suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 40 ml citroensap
  • 115 gr boter (koud)

Witte chocolademousse

  • 150 gr witte chocolade
  • 200 gr roomkaas
  • 160 gr room

Instructies
 

  • Begin met het afbakken van het taartdeeg.
    Wil je zelf je taardeeg ofwel pàte sucrée maken, dan begin je hier eerst mee. Zie in de notities voor de link naar het recept.
    Eenmaal gebakken, laat de korst volledig afkoelen

Blauwe bessen curd

  • Doe de blauwe bessen in een kookpotje samen met 2el citroensap en kaneel.
    Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen tot de bessen zachtjes beginnen open te poffen. Reken op zo'n 10min.
    Doe de bessen en het vrijgekomen sap in een zeef en vang het sap op. Duw goed aan met het lepel. Zorg dat je 100ml hebt. Wat overblijft in de zeef, gaan we niet meer gebruiken
  • Week alvast het blaadje gelatine in koud water
  • De curd gaan we maken in een bain marie. Hiervoor heb je een kookpot nodig voor het water en een kom of tweede kookpotje die je bovenop de kookpot met water kan plaatsen. Het is aan te raden dat de kom of tweede kookpotje het water niet kan raken, hierin maken we namelijk de curd.Zet de kookpot met het water op een middelhoog vuur. Het water dient niet te hard te koken, gewoon zachtjes sudderen.
    Doe in het kleine kookpotje of de kom de eieren, eigelen, suiker en vanille. Roer dit goed los voor zo'n 1min. Doe er dan 40ml citroensap en 100ml sap van de blauwe bessen. Roer nog even goed door. Zet het kookpotje of kom op de kookpot met warme dapend water.
    Roer nu constant doorheen dit mengsel tot je een pudding krijgt, ik vind het makkelijkste met een klopper. Reken toch zeker op zo'n 10min. In het begin zal er veel schuim zijn maar zal op het laatste helemaal verdwijnen en je zal zien dat dit mengsel aan het indikken is. Haal van het vuur en voeg het uitgeknepen blaadje gelatine toe. Roer goed los.
    TIP! Doe de kookpot met warme water vooral nog niet weg aangezien we nog chocolade dienen te smelten voor de mousse
    Doe er nu ook de boter in kleine blokjes bij en roer opnieuw goed zodat deze kan smelten.
    Zet dit nu even opzij zodat het ietwat kan afkoelen. Zet vooral nog niet in de koelkast, gewoon op kamertemperatuur is oke.

Witte chocolademousse

  • Terwijl je de curd even opzij hebt gezet, kan je de snelle witte chocolademousse maken.
    Breek de witte chocolade in kleine stukjes en smelt deze au bain marie. Laat even ietwat afkoelen.
    Doe de roomkaas en room in een mengkom en mix dit tot een romige massa. Voeg er dan de gesmolten chocolade bij en meng kort met een spatel tot alles mooi gemengd is.
    Verdeel deze mousse over de bodem van de taartkorst. Maak er een mooi egaal laagje van.
    Zet dit alvast 10min in de koelkast en giet er dan de blauwe bessen curd over. Deze zal nog wat warm zijn maar dat maakt niet uit.
    Laat 3 a 4h opstijven (mag ook langer) opstijven in de koelkast.
  • Serveer met nog extra blauwe bessen

Notities

(*) je kan hiervoor taartdeeg van de supermarkt gebruiken. Dan maak je het jezelf nog makkelijker. Of maak zelf je pâte sucrée, klik hier voor het recept. 
Gebruik je gewoon taartdeeg van de winkel, beleg dan je taartvorm ermee. Duw goed aan en snij het overtollige deeg weg. Bak het deeg blind (met behulp van bakpapier en bakbonen/linzen of rijst) mooi gaar en goudbruin. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Heb je zelf je deeg gemaakt, rol het deeg dan uit en volg dezelfde stappen als hier boven. Maar na het bekleden van de vorm, zet je dit best nog zo’n 20min in de koelkast om terug op te stijven. Bak het dan vervolgens mooi gaar en goudbruin (ook blind met bakpapier en bakbonen/linzen of rijst)
Trefwoord blauwe bessen, curd, pate sucree, taart, witte chocolade, witte chocolademousse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.