Panzanella salade met watermeloen en halloumi

Op en top zomers, dat is deze Panzanella salade met watermeloen en halloumi. Een typisch Italiaanse salade met brood en tomaten, eentje dat enorm makkelijk en snel te maken is. In deze versie voegen we gebakken halloumi toe en stukjes watermeloen.
Naar recept gaan

We gaan nog eens “La Bella Italia” op ons bord toveren in combinatie met wat Cyprus. Kortom lekker Mediterraanse smaken op ons menu met deze panzanella salade met watermeloen en halloumi. Een klassieke panzanella is op basis van oud brood, tomaten, ui en een dressing op basis van olijfolie en azijn. Stukjes oud brood wordt met de tomaten gemengd waardoor het brood ietwat zachter wordt. Dit receptje is een leuke zomerse twist daarop eentje dat perfect is als doordeweekse maaltijd, om mee te nemen op een zomerse picknick of als bijgerecht bij een barbecue.

Zelf had ik geen oud brood, maar gebruikte ik afbakbrood dat ik nog in mijn kast had liggen. Deze heb ik in kleinere stukjes gesneden gemengd met wat olijfolie (en wat za’atar = Midden-Oosterse kruiden) en krokant gebakken in de oven. Dus eigenlijk heb ik gewoon croutons gemaakt, wat voor een lekkere crunchy toets zal zorgen in de Panzanella. Naast de brood croutons, zijn er ook croutons van halloumi verwerkt in deze salade.

Halloumi, een paar jaar geleden had niemand er van gehoord en nu kent quasi iedereen het. Ken je het nog niet, wel zeker eens proberen! Het is een Cypriotische kaas gemaakt van geiten- en schapenmelk. Omdat het smeltpunt van halloumi veel hoger ligt dan bij andere kazen kan je deze naar hartelust bakken of grillen. Warm is deze kaas op z’n lekkerst, maar ook koud vind ik hem heerlijk.
TIP! Geen fan van halloumi of kan je hem niet vinden (tegenwoordig kan je deze in elke supermarkt vinden)? Dan kan je ook feta of geitenkaas gebruiken.

Naast croutons, halloumi, komkommer en de onmisbare tomaten gaat er ook watermeloen in de panzanella. Hierdoor wordt ie echt op en top zomers en lekker fris. De watermeloen kan je ook perfect gaan vervangen door een galia meloen of cantaloupe. Maar ook perziken, nectarine en abrikoos zou perfect werken.

Op en top zomers, dat is deze Panzanella salade met watermeloen en halloumi. Een typisch Italiaanse salade met brood en tomaten, eentje dat enorm makkelijk en snel te maken is. In deze versie voegen we gebakken halloumi toe en stukjes watermeloen.

Hoe maken we deze Panzanella salade met watermeloen en halloumi?

Begin met de croutons. Ik gebruikte hiervoor een afbakstokbrood. Je zou ook gewone sneetjes (oud) brood kunnen gebruiken of een ciabatta, turk brood … Snij of breek deze in kleinere stukjes en doe op een beklede bakplaat. Heb je za’atar kruiden in huis, strooi dit over de stukjes brood. Heb je dit niet, geen probleem want de croutons zullen zo ook al lekker zijn. Giet een royale scheut olijfolie over het brood en meng goed. Zet in de oven en bak de croutons mooi goudbruin, hussel er tijdens het bakken af en toe doorheen.
TIP! Je kan de croutons makkelijk enkele uren op voorhand al bakken.

Ondertussen kan je de groenten en watermeloen gaan snijden. Voor de tomaten, ik gebruikte een mix van kleurrijke kerstomaten en gewone trostomaten. Deze beide hebben zo veel meer smaak dan klassieke tomaten. De trostomaten snij je dunne plakjes, de kerstomaten hoef je enkel te halveren. Snij de komkommer en rode ui in dunne plakjes. Verwijder de schil van de watermeloen en snij in kleine blokjes.
TIP! Je kan perfect de groenten en watermeloen op voorhand al versnijden, dan hoef je voor het serveren enkel alles nog even te mengen.

Ook de dressing kan je makkelijk op voorhand al maken. Hiervoor hoef je enkel wat olijfolie te mengen met rode wijnazijn, een fijngehakt half teentje look, peper en zout.

Het bakken van de halloumi, dit doe je best vlak voor het serveren. Deze kaas is op z’n lekkerst als ie nog wat warm/lauw is. Snij de kaas in blokjes en ofwel bak je deze in de pan met wat olijfolie. Ofwel leg je de blokjes op een beklede bakplaat en zet onder de grill tot deze mooi goudbruin begint te kleuren.

Voor het serveren, meng je voorzichtig alle ingrediënten. Giet er een beetje van de dressing over en meng nog even kort. Je kan dit direct serveren of laat nog zo’n 20min in de koelkast staan zodat alle smaken in de croutons kan trekken.

Op en top zomers, dat is deze Panzanella salade met watermeloen en halloumi. Een typisch Italiaanse salade met brood en tomaten, eentje dat enorm makkelijk en snel te maken is. In deze versie voegen we gebakken halloumi toe en stukjes watermeloen.
Op en top zomers, dat is deze Panzanella salade met watermeloen en halloumi. Een typisch Italiaanse salade met brood en tomaten, eentje dat enorm makkelijk en snel te maken is. In deze versie voegen we gebakken halloumi toe en stukjes watermeloen.

Panzanella salade met watermeloen en halloumi

Op en top zomers, dat is deze Panzanella salade met watermeloen en halloumi. Een typisch vegetarische Italiaanse salade met brood en tomaten, eentje dat enorm makkelijk en snel te maken is. In deze versie voegen we gebakken halloumi toe en stukjes watermeloen.
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1/2 stokbrood (*)
  • 1 tl za'atar kruiden (optioneel)
  • 3 trostomaten
  • 300 gr kerstomaten
  • 1/2 komkommer
  • 1 rode ui
  • 500 gr watermeloen
  • 250 gr halloumi
  • olijfolie

Dressing

  • 30 ml olijfolie
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1/2 teentje look
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
    Snij of scheur of afbakstokbrood in kleinere stukjes en doe op de beklede bakplaat.
    Strooi er optioneel de za'atar over en giet er een royale scheut olijfolie over. Meng goed.
    Bak de de stukjes brood mooi goudbruin en krokant in de oven. Hussel er af en toe even doorheen. Eenmaal goudbruin en krokant, haal uit de oven en laat afkoelen.
    TIP! Dit kan je makkelijk al enkele uren op voorhand doen.
  • Ondertussen kan je de groenten en watermeloen gaan versnijden.
    Snij de trostomaten in dunne plakjes.
    Halveer de kerstomaten.
    Snij de komkommer in dunne plakjes.
    Pel de rode ui en hak in fijne plakjes.
    Verwijder de schil van de watermeloen en snij in kleine blokjes.
    TIP! Je kan de groenten en watermeloen makkelijk op voorhand al versnijden en koel bewaren in de koelkast.
  • Voor de dressing, hak eerst het half teentje look heel fijn en meng met de olijfolie, azijn, peper en zout.
  • Het bakken van de halloumi doe je best iets voor het serveren. Hij is namelijk op z'n lekkerst als ie warm/lauw is.
    Haal de halloumi uit de verpakking, dep ietwat droog en snij in kleine blokjes.
    > Ofwel bak je de halloumi mooi goudbruin in een pan met een beetje olijfolie
    > Of leg de blokjes halloumi op een beklede bakplaat en zet onder de ovengrill tot ze mooi goudbruin zijn. Draai ze tijdens het grillen wel even.
  • Vlak voor het serveren meng je alle ingrediënten en voeg je de helft van de dressing toe. Meng nog even kort en voorzichtig en serveer. Serveer de resterende dressing er apart bij.
    Smakelijk

Notities

(*) ik gebruikte een gewoon half afbakstokbrood. Je zou ook sneetjes brood kunnen gebruiken, of ciabatta of een Turks brood
Trefwoord bbq, bijgerecht, brood, croutons, halloumi, kerstomaten, salade, tomaten, watermeloen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.