Cake met pruimen

Deze cake met pruimen is ideaal voor bij de koffie. Een gemakkelijke cake met als geheim ingrediënt zure room voor de luchtigheid. We combineren de pruimen met een vleugje kaneel wat een fantastisch lekkere combinatie is.
Naar recept gaan

Van een simpel maar zo lekker cakeje gesproken, deze cake met pruimen is echt te lekker voor worden. Geen ingewikkeld receptuur, geen 101 verschillende ingrediënten, geen moeilijke stappen … wel gewoon een simpele eenvoudige cake die ook gewoon super lekker is. Je hoeft het soms niet te ver gaan zoeken of het jezelf moeilijk maken. Een simpele cake kan soms ook al genoeg zijn om super hard van te genieten en extreem hard van te smullen. Doe daarbij nog een “goei taske” koffie en meer heb ik niet nodig!

Wat deze cake zo lekker maakt? Wel 2 elementen, het eerste zijn de pruimen. Alvorens die in het deeg verdwijnen, mengen we deze paarse beauties met bruine suiker en kaneel. Laat dat nu net een heerlijke combi zijn. Het is zo al een beetje de smaak en geur van de herfst die er zit aan te komen. Iets waar ik al weken naar aan het aftellen ben want “I love” de herfst!

Oke, we hebben de heerlijke pruimen in de cake. Er is nog één element waardoor die cake er echt gaat uitspringen qua smaak. Het is een ingrediënt dat ik de laatste maanden bijna standaard in al mijn cakes doe. Ik heb het over zure room. Dit maakt de cake lekker luchtig en gewoon onweerstaanbaar. Dus haal al maar een potje in huis!

Nog een handige tip! Ben geen fan van pruimen of zijn ze niet meer in het seizoen. Dan kan je deze cake nog altijd maken. Vervang de pruimen dan gewoon door appelen of peren.

Deze cake met pruimen is ideaal voor bij de koffie. Een gemakkelijke cake met als geheim ingrediënt zure room voor de luchtigheid. We combineren de pruimen met een vleugje kaneel wat een fantastisch lekkere combinatie is.

Hoe maken we deze cake met pruimen?

Begin met het halveren van de pruimen, verwijder de pit en snij in blokjes. Doe deze in een kom samen met bruine suiker (= cassonade) en kaneel. Meng en zet dit even opzij terwijl je het deeg van de cake maakt.

Smelt alvast de boter op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen. 
Doe ondertussen suiker, eitjes, zeste van sinaasappel, vanille extract en kaneel in een mengkom van je keukenmachine. Mix dit op hoge snelheid luchtig en romig. Dit mengsel moet zeker verdubbeld zijn in volume. Giet er vervolgens rustig de gesmolten boter bij en blijf goed doormixen. Zet de mixer dan op de laagste stand en voeg afwisselend en in delen de bloem en zure room toe. Eenmaal alles gemengd en je een mooi glad deeg hebt, zet de mixer dan uit. Anders ga je het deeg overmixen en is het niet meer luchtig. Als laatste voeg je de pruimen toe en spatel dit kort doorheen het deeg.

Giet het deeg in een beklede cakevorm of bakvorm. Bak de cake goudbruin en gaar in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal dan uit de oven, laat 15min afkoelen in de vorm, ontvorm voorzichtig en laat verder volledig afkoelen op een rooster. 

Je kan de cake zo serveren of je kan nog een snelle glazuur maken door poedersuiker te mengen met een heel klein beetje melk. Drizzle dit over de cake en serveer.

Deze cake met pruimen is ideaal voor bij de koffie. Een gemakkelijke cake met als geheim ingrediënt zure room voor de luchtigheid. We combineren de pruimen met een vleugje kaneel wat een fantastisch lekkere combinatie is.
Deze cake met pruimen is ideaal voor bij de koffie. Een gemakkelijke cake met als geheim ingrediënt zure room voor de luchtigheid. We combineren de pruimen met een vleugje kaneel wat een fantastisch lekkere combinatie is.

Cake met pruimen

Deze cake met pruimen is ideaal voor bij de koffie. Een gemakkelijke cake met als geheim ingrediënt zure room voor de luchtigheid. We combineren de pruimen met een vleugje kaneel wat een fantastisch lekkere combinatie is.
Gang dessert
Porties 5

Ingrediënten
  

  • 6 pruimen
  • 2 el bruine suiker (= cassonade)
  • 1/4 tl kaneel

Cake

  • 225 gr boter
  • 300 gr suiker
  • 3 eieren
  • 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl kaneel
  • 240 gr zure room
  • 270 gr zelfrijzende bloem

Instructies
 

  • Begin met het halveren van de pruimen, verwijder de pit en snij in blokjes. Doe deze in een kom samen met bruine suiker (= cassonade) en kaneel. Meng en zet dit even opzij terwijl je het deeg van de cake maakt.
  • Smelt de boter op een zacht vuurtje
    Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen
  • Beleg een springvorm of cakevorm met bakpapier. Je kan hiervoor best eerst de zijkanten en bodem goed invetten zo zal het bakpapier beter blijven kleven.
  • Doe de suiker, eitjes, zeste van sinaasappel, vanille en kaneel in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Mix dit op hoge snelheid romig en luchtig voor zo'n 5min. Dit mengsel dit verdubbeld te zijn in volume.
     Giet hierbij heel rustig de gesmolten boter, blijf ondertussen mixen. Eenmaal alle boter is toegevoegd, mix nog zeker een minuutje door. 
    Zet de mixer op de laagste stand en voeg nu in delen en afwisselende de bloem en zure room toe. Mix nu vooral niet te lang meer, is je deeg mooi gemengd zet de mixer dan uit. Voeg de pruimen toe en spatel dit kort doorheen het deeg. Giet het deeg in de bakvorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken toch op zo'n 50 a 60min. Check de cake zeker even na zo'n 50min bakken, doe dit met een satéprikker.
  • Als de cake mooi gaar gebakken is, haal uit de oven en laat eerst zo'n 15min afkoelen in de vorm. Ontvorm vervolgens en laat verder volledig afkoelen op een rooster.
  • Je kan eventueel de cake nog afwerken met wat glazuur. Zorg ervoor dat je cake hiervoor volledig is afgekoeld.
    Neem zo'n 3el poedersuiker en begin met 1kl melk toe te voegen. Roer goed, in het begin zal dit vrij droog zijn maar langzaamaan zal dit vloeibaarder te worden. Blijft het te droog, begin dan met 1tl melk toe te voegen. Je mag vooral niet te veel gebruiken want dan wordt de glazuur te vloeibaar. Deze moet ietwat dikker zijn zodat deze mooi op de cake blijft liggen. Drizzle de glazuur over de cake en laat ietwat uitharden alvorens te serveren
    Smakelijk
Trefwoord bakken, bij de koffie, cake, pruimen, zure room

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.