Midden-Oosterse salade met kip

Deze Midden-Oosterse salade met kip is een ideale snelle doordeweekse maaltijd. Een receptje dat je al makkelijk op voorhand kan voorbereiden. De salade bestaat uit kruidige kip, croutons met za'atar, tomaten, paprika en romige labneh. Je kan deze salade zowel koud als warm eten.
Naar recept gaan

Hoef ik jullie nog te vertellen hoe verzot ik ben op de keuken van het Midden-Oosten? Labneh, za’atar kruiden, shakshuka, hummus, tabouleh, … ik kan nog even doorgaan. Deze keuken is een smeltkroes aan kruiden, kleuren, geuren en smaken. Al dit, vind je ook volledig in deze Midden-Oosterse salade met kip terug. Een romig laagje labneh, krokante croutons op smaak gebracht met za’atar, kruidig gebakken kip in de oven samen tomaten en paprika. Je kan deze salade makkelijk op voorhand al maken ideaal dus voor tijdens de werkweek.

De kip bracht ik op smaak met een typische Midden-Oosterse kruidenmix namelijk Baharat. Kenmerkend voor deze mix is komijn en kaneel wat perfect matcht met lamsvlees, gevogelte, couscous, soep, … Je kan deze kruiden makkelijk vinden met AH en Delhaize. Zelf gebruikte ik die van Mill&Mortar (waar hij Asani Bahrat noemt).

Ook de croutons, kregen een zeer bekende kruidenmix over zich namelijk za’atar. Deze is dankzij Ottolenghi enorm populair geworden de laatste jaren. Een super smaakvol kruidenmengsel op basis van wilde oregano, Sumac en sesamzaadjes. Kruid er je vis, vlees of groenten mee. Meng met wat olijfolie en je hebt een snelle dip in combinatie met wat brood. Of strooi het over een gekookt eitje. Ook deze kruidenmix kan je tegenwoordig makkelijk in de supermarkt terugvinden. Ik gebruikte ook nu weer die van Mill&Mortar.

Deze Midden-Oosterse salade met kip is een ideale snelle doordeweekse maaltijd. Een receptje dat je al makkelijk op voorhand kan voorbereiden. De salade bestaat uit kruidige kip, croutons met za'atar, tomaten, paprika en romige labneh. Je kan deze salade zowel koud als warm eten.

Hoe maken we deze Midden-Oosterse salade met kip?

Ik serveerde de salade met romige labneh ofwel uitgelekte yoghurt. Hiervoor gebruik je stevige Griekse of Turkse yoghurt, kruid deze eerst met wat peper en zout. Eventueel kan je ook wat za’atar toevoegen. Leg een theedoek in zeef, schep hierin de yoghurt en laat een nachtje uitlekken.
TIP ! Je kan deze salade ook gewoon serveren met griekse yoghurt of meng wat yoghurt met roomkaas (dit evenaart de smaak van labneh het meest)

Voor de kip, ik gebruikte kippendijen hiervoor. Je zou ook kipfilets kunnen gebruiken. Meng de baharat kruiden met wat olijfolie en wrijf hiermee de kip goed in. Daarnaast hak je ook een ui in fijne schijfjes en snij enkele tomaten en paprika in plakjes. Doe de groenten in een ovenschaal, overgiet met wat olijfolie en wat zout. Leg hierop de kip. Bak dit in de oven voor zo’n 25 a 30min tot de kip mooi gaar is. Als deze mooi gaar en gebakken is, haal uit de oven. Wil je de groentjes iets meer gebakken, schep de kip er dan uit en zet de groenten terug in de oven.
TIP! De kip kan je zowel koud als warm serveren

Terwijl de kip in de oven staat, kan je alvast het brood in blokjes snijden. Leg op een bakplaat, overgiet met wat olijfolie en strooi er wat za’atar kruiden oven. Als de kip uit de oven komt, kan je de croutons goudbruin in de oven bakken.

Als de kip gebakken is, scheur je deze in kleinere stukjes. Eventueel kan je nu de kip nog extra op smaak brengen met wat granaatappelmelasse. Deze is wel iets moeilijker te vinden, eventueel kan je deze vervangen door wat balsamico crème en wat citroensap. Maar dit is echt optioneel aangezien de baharat kruiden al veel smaak geven aan de kip.
Serveer de warme of koude kip met de croutons en de gebakken groentjes. Werk af met de labneh of gewone yoghurt.

Deze Midden-Oosterse salade met kip is een ideale snelle doordeweekse maaltijd. Een receptje dat je al makkelijk op voorhand kan voorbereiden. De salade bestaat uit kruidige kip, croutons met za'atar, tomaten, paprika en romige labneh. Je kan deze salade zowel koud als warm eten.
Deze Midden-Oosterse salade met kip is een ideale snelle doordeweekse maaltijd. Een receptje dat je al makkelijk op voorhand kan voorbereiden. De salade bestaat uit kruidige kip, croutons met za'atar, tomaten, paprika en romige labneh. Je kan deze salade zowel koud als warm eten.

Midden-Oosterse salade met kip

Deze Midden-Oosterse salade met kip is een ideale snelle doordeweekse maaltijd. Een receptje dat je al makkelijk op voorhand kan voorbereiden. De salade bestaat uit kruidige kip, croutons met za'atar, tomaten, paprika en romige labneh. Je kan deze salade zowel koud als warm eten.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 6 a 8 kippendijen (of kipfilets)
  • 2 el baharat kruiden
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 2 rode paprika
  • 3 tomaten
  • 4 a 5 sneetjes brood
  • 2 el za'atar kruiden
  • 1 a 2 el granaatappelmelasse (optioneel)
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • labneh (*)
  • Zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • We gaan beginnen met het bakken van de kip in de oven.
    Verwarm de oven hiervoor op 210 graden.
    Meng de baharat kruiden met zo'n 2el olijfolie. Wrijf de kippendijen hiermee royaal in.
  • Pel de uien en snij in dunne plakjes.
    Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika's, snij in plakjes (dit hoeft niet super fijn of dun te zijn)
    Snij de tomaten in grove blokjes.
    Doe de groenten in een ruime ovenschaal, strooi er wat zout en wat olijfolie over. Meng even. Leg hierop de kip en zet zo in de oven. Bak voor zo'n 25min tot de kip mooi gaar gebakken is.
    Haal vervolgens uit de oven. Wil je de groenten iets meer gebakken, haal de kip dan uit de ovenschaal, hussel even door de groenten en zet terug in de oven.
    Ondertussen kan je de kip in kleinere stukjes snijden of trekken. Meng vervolgens optioneel met wat granaatappelmelasse en fijngehakte peterselie.
    TIP !! Je kan de kip zowel warm, lauw of koud serveren in deze salade
    TIP !! De granaatappelmelasse kan je eventueel ook vervangen door balsamico crème en wat citroensap
  • Terwijl de kip en groenten in de oven staan, kan je de sneetjes brood in kleinere blokjes snijden.
    Je zou de croutons kunnen bakken in een pan, maar ik doe dit liever in de oven.
    Leg de blokjes brood op een beklede bakplaat, strooi er de za'atar kruiden en olijfolie. Hussen er een beetje over.
    Als de kip en groenten klaar zijn, kan je de croutons mooi goudbruin in de oven bakken. Reken op zo'n 10 a 12min. Hou goed in de gaten en hussel er tijdens het bakken ook even door.
  • Serveer de stukjes kip met de gebakken groentjes, croutons en de labneh.
    Smakelijk!

Notities

(*) Labneh is uitgelekte yoghurt. De dag voordien (of kan ook 2 a 3 dagen vooraf) meng je Griekse of Turkse yoghurt met wat zout en eventueel ook een beetje za’atar. Leg een theedoek in een zeef en schep hierop de yoghurt. Laat zo een nachtje uitlekken. De yoghurt zal zo mooi stevig en lekker stevig zijn. 
Geen zin om dit zelf te maken dan kan je ook wat griekse yoghurt met roomkaas. Dit evenaart de smaak van labneh het meest naar mijn mening. 
Trefwoord bananenbrood, croutons, kip, labneh, op voorhand maken, salade, za’atar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.