Couscous salade met geroosterde wortelen

Deze gemakkelijke en gezonde Couscous salade met geroosterde wortelen is ideaal om te serveren bij je volgende barbecue. Een origineel bbq bijgerecht bestaande uit labneh (uitgelekte yoghurt); kruidige couscosu met rozijnjtes en heerlijke gekarameliseerde geroosterde wortelen. Simpel, pure smaken en zo lekker!
Naar recept gaan

Haal de barbecue alvast maar boven, maak je terras zomerklaar, zorg voor lekkere vleesjes en verfrissende drankjes. Zo zijn we helemaal klaar voor de eerste barbecue van dit jaar. Natuurlijk hoort daar ook de nodige salades en bijgerechten bij. Vaak is dat een typische aardappelsalade en een rijst-of pastasalade. Allemaal lekker maar probeer ook eens deze originele en simpele couscous salade met geroosterde wortelen. Een barbecue bijgerecht dat je makkelijk op voorhand kan maken.

Deze couscous salade bestaat uit 3 eenvoudige elementen namelijk onderaan heb je de labneh (ofwel uitgelekte yoghurt), kruidige en frisse couscous afgewerkt met geroosterde wortelen. Ik gebruikte hiervoor regenboogwortels wat voor een mooi kleureffect zorgt. Natuurlijk kan je hier ook voor klassieke oranje wortelen kiezen.

TIP!! Nog meer originele receptjes nodig voor je volgende barbecue? Check dan zeker ook even deze posts
> 10x gemakkelijke barbecue recepten
> 14x bijgerechten voor bij de barbecue
> 10x barbecue spiesjes

Deze gemakkelijke en gezonde Couscous salade met geroosterde wortelen is ideaal om te serveren bij je volgende barbecue. Een origineel bbq bijgerecht bestaande uit labneh (uitgelekte yoghurt); kruidige couscosu met rozijnjtes en heerlijke gekarameliseerde geroosterde wortelen. Simpel, pure smaken en zo lekker!

Hoe maken we couscous salade met geroosterde wortelen?

Zoals reeds vermeld, serveerde ik deze salade met labneh ofwel uitgelekte yoghurt. Het is belangrijk dat je deze de avond ervoor al laat uitlekken. Voor labheh heb je enkel dikke stevige Griekse of Turkse yoghurt nodig. Breng deze wat op smaak met zout en laat dan een nachtje uitlekken in een propere theedoek. De volgende dag hou je een stevig yoghurt mengsel over.

Voor de wortelen, schil deze eerst en snij in gelijke stukjes van zo’n 2 a 3cm. Probeer ze in gelijke stukken te snijden voor een gelijke garing. Doe deze in een ovenschaal, overgiet met wat olijfolie en een snuifje zout. Rooster deze alvast voor zo’n 20min, hussel er af en toe even door. Meng ondertussen nog wat extra olijfolie met honing en azijn. Dit giet je over de wortelen en rooster nog eens voor zo’n 10min. Je kan de wortelen zowel koud als warm serveren.

Het laatste element is de couscous, ik gebruikte parelcouscous. Je zou ook fijne klassieke couscous kunnen gebruiken of zelfs vervangen door bijvoorbeeld riso pasta. Gaar deze zoals vermeld op de verpakking, giet af en laat afkoelen. Je kan dit makkelijk de dag voordien al doen. Vervolgens meng je de couscous met fijngehakte kruiden (peterselie en bieslook), wat citroensap, een snuifje komijn, rozijnen en granaatappelpitten.

TIPS

Alternatief voor de labneh > Je kan deze salade ook gewoon serveren met Griekse yoghurt, deze is dan iets lopender dan de labneh. Of je zou wat griekse yoghurt met roomkaas kunnen loskloppen.

TIP ! Ik bracht de wortelen nog extra op smaak met de “Happy Roots” kruidenmix van Mill & Mortar. Deze is speciaal ontwikkeld voor wortelgroenten en is op basis van lookpoeder, rozemarijn, sesam en chili. Dit is natuurlijk optioneel maar wel een echte aanrader voor nog meer smaak.

TIP ! Je kan de wortelen perfect in een klassieke oven garen, hou ze wel goed in de gaten dat ze niet te bruin worden. Gebeurt dit wel, dek ze dan af met wat aluminiumfolie. Aangezien ik een combi stoomoven heb, meer bepaald een AEG SteamPro Combi stoomoven, gaarde ik de wortelen op een mix van stoom en hetelucht. Dit resulteert in gare worteltjes aan de binnenkant en lichtjes geroosterd aarde buitenkant

Deze gemakkelijke en gezonde Couscous salade met geroosterde wortelen is ideaal om te serveren bij je volgende barbecue. Een origineel bbq bijgerecht bestaande uit labneh (uitgelekte yoghurt); kruidige couscosu met rozijnjtes en heerlijke gekarameliseerde geroosterde wortelen. Simpel, pure smaken en zo lekker!
Deze gemakkelijke en gezonde Couscous salade met geroosterde wortelen is ideaal om te serveren bij je volgende barbecue. Een origineel bbq bijgerecht bestaande uit labneh (uitgelekte yoghurt); kruidige couscosu met rozijnjtes en heerlijke gekarameliseerde geroosterde wortelen. Simpel, pure smaken en zo lekker!

Couscous salade met geroosterde wortelen

Deze gemakkelijke en gezonde Couscous salade met geroosterde wortelen is ideaal om te serveren bij je volgende barbecue. Een origineel bbq bijgerecht bestaande uit labneh (uitgelekte yoghurt); kruidige couscosu met rozijnjtes en heerlijke gekarameliseerde geroosterde wortelen. Simpel, pure smaken en zo lekker!
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 gr Griekse of Turkse yoghurt

Geroosterde wortelen

  • 600 gr wortelen (*)
  • 2 el honing
  • 1 el witte wijnazijn (of citroensap)
  • Zout
  • Olijfolie

Couscous

  • 300 gr parelcouscous (**)
  • 1 klontje boter
  • 40 gr peterselie (fijngehakt)
  • 2 el bieslook (fijngehakt)
  • 1 snuifje komijnpoeder
  • 1/2 citroen (sap)
  • 1 handvol rozijnen
  • 1 granaatappel (pitten)
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Ik serveerde labneh bij deze salade. Hiervoor meng je de griekse of turkse yohgurt met een snuifje zout. Leg een schone theedoek in een vergiet of zeef en schep op de doek de yoghurt. Laat zo een nachtje uitlekken. De volgende ochtend is al het vocht uit de yoghurt gelekt en behoud je een stevig mengsel, dit is de labneh.
    TIP ! Je kan ook gewoon de Griekse yoghurt bij de salade serveren zonder te laten uitlekken. Deze zal dan wel iets lopender zijn dan de labneh. Of je kan de wat griekse yoghurt met roomkaas loskloppen, deze zal iets meer de smaak benaderen van labneh.

Geroosterde wortelen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    TIP ! Heb je een combi stoomoven, zet deze dan op de combi functie (combi stoom en hetelucht) met weinig of medium stoom/vocht.
  • Schil de wortelen en snij in stukjes of schijven van zo'n 2 a 3cm. Snij ze gelijk voor een gelijke garing. Leg de wortelen op een beklede bakplaat, overgiet met een beetje olijfolie en een snuifje zout.
    Rooster de wortelen alvast voor zo'n 20min. Hussel af en toe door de wortelen. Worden de wortelen iets te bruin, bedek dan met aluminiumfolie
    Meng ondertussen 2el olijfolie met de honing en de azijn. Giet dit mengsel na 20min roosteren over de wortelen en zet nog voor zo'n 10min in de oven.
    Je kan de wortelen zowel lauw als koud serveren bij de couscous.

Couscous

  • Gaar de couscous zoals vermeld op de verpakking.
    Eenmaal ie gaar is, parelcouscous zal je nog moeten afgieten. Voeg dan een klontje boter toe en snuifje zout toe. Meng goed zodat de boter kan smelten. Laat volledig afkoelen
    TIP! Je kan de couscous makkelijk de dag voordien al koken.
  • Meng de couscous met de peterselie, bieslook, komijnpoeder, sap van halve citroen, rozijnen, snuifje peper en de granaatappelpitten.
  • Serveer de couscous met de labneh en de geroosterde wortelen
    Smakelijk

Notities

(*) ik gebruikte kleurrijke regenboogwortels die je tegenwoordig makkelijk in de supermarkt kan vinden. Natuurlijk kan je ook klassieke wortelen gebruiken 
(**) Je kan de parelcouscous ook vervangen door klassieke fijne couscous of door riso/risoni pasta.
 
Trefwoord AEG SteamPro combi stoomoven, barbecue, bbq, bijgerecht, couscous, labneh, salade, vegetarisch, wortelen, yoghurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.