Wortelsoep met harissa

Gemakkelijk, snel klaar, weinig werk, pittig en bomvol smaak ... dat is deze wortelsoep met harissa. De wortelen gaan we niet koken maar roosteren in de oven, eenmaal garen mixen we dit tot een gladde romige soep in een blender met wat sinaasappel.
Naar recept gaan

Een klassieke wortelsoep, het smaakt toch altijd! Ik kan jullie alvast verklappen dat dit receptje niet zo klassiek is. Deze wortelsoep met harissa is pittig, bomvol smaak en zo gemakkelijk om te maken. De wortelen gaan we niet gewoon gaar koken, we gaan ze roosteren in de oven. Eenmaal gaar en lichtjes gekarameliseerd, mixen we de soep in een blender met wat bouillon en een vleugje sinaasappelsap. Super simpel en weinig moeite en geen resem aan ingrediënten ideaal toch! Door de worteltjes te roosteren, krijgt de soep veel meer smaak.

Ik serveerde deze wortelsoep lekker feestelijk met wat opgeklopte room, of je kan ook melk opschuimen. Zo krijg je een romige cappuccino soep, origineel om te serveer met Pasen. Het romige laagje room of melk past trouwens ook perfect bij deze ietwat pittige wortelsoep. Je zou de soep ook kunnen afwerken met wat kokosmelk.

Zoals ik reeds had verteld, gaan we de wortelen niet koken in bouillon zoals we normaal zouden doen bij een soep. In dit geval gaan we ze roosteren. Alleja, met mijn AEG SteamPro Combi stoomoven ga ik een combinatie van stoom en hetelucht gebruiken om de wortelen te garen. Door de stoom garen de worteltjes binnenin en langs de buitenkant zullen ze rustig bakken en lichtjes karameliseren. Heb je geen combi stoomoven, dan kan je beginnen met de wortelen te bakken in een klassieke oven. Worden ze iets te bruin langs de buitenkant dan kan je de schaal afdekken met wat aluminiumfolie.

Gemakkelijk, snel klaar, weinig werk, pittig en bomvol smaak ... dat is deze wortelsoep met harissa. De wortelen gaan we niet koken maar roosteren in de oven, eenmaal garen mixen we dit tot een gladde romige soep in een blender met wat sinaasappel.

Hoe maken we deze wortelsoep met harissa?

We beginnen met de wortelen te schillen en vervolgens in kleine blokjes te snijden. Hier voegen we nog ui en look aan toe. Hier gaat ook ook de harissa bij. Ik gebruikte de Rose harissa van Mill & Mortar, dit zijn droge kruiden. In de supermarkt zal je die vinden in de vorm van een pasta (textuur van tomatenpuree), deze kan je natuurlijk ook perfect gebruiken. Nog een scheutje olijfolie, alles goed mengen en hup de oven in. Zoals je ziet, veel ingrediënten vraagt dit soepje echt niet.

Ik gebruikte de combi functie stoom en hetelucht van mijn AEG SteamPro combi stoomoven. Door de stoom garen de worteltjes en tegelijk worden roosteren/bakken ze langs de buitenkant zonder dat ze zwart zien. Heb je geen combi oven, geen probleem. Begin met ze te roosteren en als ze ietwat beginnen bruinen langs buitenkant maar nog niet gaar zijn binnenin, dek dan af met wat aluminiumfolie.

Als de worteltjes gaar zijn, doe ze in een blender samen met warme bouillon. Je kan hier kiezen voor groente- of kippenbouillon. Mix tot een glad romige soep. Breng nog op smaak met een beetje vers sinaasappelsap en eventueel wat zout.

Zo is de soep al heerlijk. Je kan bij het serveren nog een beetje kokosmelk in de soep gieten. Of creëer een cappuccino effect door wat room op te kloppen of melk op te schuimen. Serveer dan in doorzichtige glaasjes zodat je mooi de laagjes kan zien.

Gemakkelijk, snel klaar, weinig werk, pittig en bomvol smaak ... dat is deze wortelsoep met harissa. De wortelen gaan we niet koken maar roosteren in de oven, eenmaal garen mixen we dit tot een gladde romige soep in een blender met wat sinaasappel.
Gemakkelijk, snel klaar, weinig werk, pittig en bomvol smaak ... dat is deze wortelsoep met harissa. De wortelen gaan we niet koken maar roosteren in de oven, eenmaal garen mixen we dit tot een gladde romige soep in een blender met wat sinaasappel.

Wortelsoep met harissa

Gemakkelijk, snel klaar, weinig werk, pittig en bomvol smaak … dat is deze wortelsoep met harissa. De wortelen gaan we niet koken maar roosteren in de oven, eenmaal garen mixen we dit tot een gladde romige soep in een blender met wat sinaasappel.
Gang Soep
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 600 gr wortelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1 tl harissa (*)
  • 1,2 l bouillon (kip of groente)
  • 1 sinaasappel
  • Zout
  • Olijfolie
  • Room – Melk of kokosmelk (om af te werken)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Ik gebruikte de combi functie stoom en hetelucht van mijn AEG SteamPro combi stoomoven.
  • Schil de wortelen en snij in kleinere blokjes, dit hoeft niet super fijn of klein te zijn. Zorg wel dat stukjes gelijk zijn voor een gelijke garing. Doe de wortelen in een ovenschaal.
    Pel de ui en look en hak fijn. Doe bij de wortelen samen met de harissa, zout en een royale scheut olijfolie. Meng goed.
    Zet in de oven bak/rooster de wortelen tot deze mooi gaar zijn binnenin en lichtjes bruin aan de buitenkant. Hussel af en toe door de groenten. Door de combi functie van mijn oven gaat dit perfect, reken op zo'n 30min. Heb je geen 30min, hou de wortelen dan in de gaten. Als deze beginnen te kleuren maar nog niet gaar zijn binnenin, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.
  • Als de wortelen gaar zijn, schep de groenten dan in een blender of foodprocessor. Giet er de bouillon (begin met 1l) bij en mix tot een gladde romige soep. Vind je de soep iets te dik, voeg nog een beetje bouillon toe samen met het sap van een halve sinaasappel.
    Proef van de soep en breng nog verder op smaak met wat zou en eventueel nog wat sinaasappelsap.
  • Je kan de soep zo serveren of met een scheutje room of kokosmelk.
    Je kan ook de room opkloppen of wat melk opschuimen om een cappuccino effect te creëeren.
    Smakelijk

Notities

(*) ik gebruikte de harissa kruiden van Mill & Mortar. Dit zijn droge kruiden en je hebt er niet veel van nodig. Heb je deze niet in huis, kan je ook harissa van de supermarkt gebruiken, deze heeft de textuur van tomatenpuree. Hiervan ga je iets meer moeten gebruiken namelijk 1 a 1,5el. 
Trefwoord gezond, harissa, soep, vegetarisch, wortelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.