Een lekkere zachte tomatensaus maken, dat was altijd mijn doel al geweest. Ik heb ondertussen al een heleboel tomatensausen gemaakt, de ene was al wat beter dan de andere. Maar nog nooit heb ik kunnen zeggen van “dat is het” …
Ofwel had ze niet genoeg smaak, ofwel niet tomaatig genoeg, of te pikant … Er scheelde altijd wel iets.
Ik wist dat “genoeg tijd” geven één van de geheime ingrediënten was maar tijd heelt niet alle wonden … Ook de juiste passata zal er voor zorgen dat je uiteindelijk een hemelse saus verkrijgt.
Er zijn ondertussen zo veel passata’s op de markt dat je het bos niet meer door de bomen ziet. Ik heb ze allemaal al uitgeprobeerd en had geen hoop meer om ooit “DE tomatensaus” te maken.
Toen ik overlaatst bij Colruyt was, zag ik een nieuwe passata in een leuk bierflesje van Agromonte. Het is geen gewone passata maar een salsa van kerstomaten. Dat flesje lag binnen de korste keren in mijn kar.
Daar ging dan de nieuwe poging om “DE tomatensaus” te maken al had ik in het begin niet al te veel hoop gekoesterd voor een goede afloop.
Uiteindelijk is de saus maken niet zo veel werk, het duurt alleen lang.
Na een nachtje staan, heb ik de volgende dag eindelijk kunnen proeven.
Ik moest wel eerst 3x proeven alvorens te kunnen zeggen “eureka”. Dit is ze!! Zacht, vol smaak maar toch nog tomaatig genoeg. Dus dankjewel Agromonte om deze salsa van kerstomaten op de markt te brengen zodat ik eindelijk mijn perfecte tomatensaus heb kunnen maken.
Shoptip >
Momenteel kan je enkel bij Colruyt deze flesjes vinden.
Omdat ik de saus zo lekker vind, vind ik ze het lekkerst gewoon onder gekookte pasta, afgewerkt met een beetje kaas. Heel simpel maar o zo lekker.
Ingrediënten (4 personen)
- 1 ui
- 3 teentjes look
- 150gr blokjes bacon (of spek)
- 1 wortel
- 2 flesjes Agromonte salsa kerstomaten (of 500ml tomatenpassata)
- 200ml bouillon (ik gebruikte kipbouillon)
- geraspte kaas (2 handjes vol)
- 500gr penne of andere pasta
- Optioneel > enkele takjes tijm
Bereidingswijze
Pel de ui en look en hak fijn.
Schil de wortel en snij fijn.
Verhit een stoofpot en bak hierin (zonder vetstof) de bacon even aan. Roer regelmatig.
Schep de bacon uit de pot en zet even opzij.
Zet de stoofpot terug op het vuur en bak hierin de ui glazig. Als het iets te droog is, voeg dan een beetje olijfolie toe.
Voeg na ongeveer 3 a 4min de fijngehakte look en wortel toe. Laat nog 2min meebakken.
Giet nu de kerstomatensalsa en de bouillon bij de groentjes. Doe de bacon ook terug in de stoofpot. Roer nog even goed
Voeg eventueel nog enkele takjes tijm toe.
Laat de saus minstens 1h30 zachtjes sudderen.
Kook de pasta gaar zoals vermeld op de verpakking.
Giet af en doe de pasta terug in de kookpot.
Giet de saus bij de pasta en meng alles goed. Of schep enkele lepels bij de pasta en vries de rest van de saus in voor de volgende keer.
Heb je graag nog een kaaskorstje? Doe dan de pasta in een ovenschaal, strooi hierover geraspte kaas en zet even onder de ovengrill.
Serveer direct!