Als kind was ik al verzot op bloemkool, zowel in witte saus of gewoon afgekookt en verwerkt in een salade. Nu ben ik nog altijd gek op deze groente. De laatste jaren zie ik steeds meer verassende gerechtjes verschijnen met bloemkool, denk maar aan bloemkoolkorst voor een pizza of gezonde bloemkoolrijst. Overlaatst had ik weer eens mijn lievelingsgroente in huis gehaald en heb ik er deze gezonde kroketjes van gemaakt. OMG … wat waren ze heerlijk !!
Deze kroketjes kan je serveren als hapje of als hoofdgerecht bij een stukje vlees of vis.
Ingrediënten (+/- 15 kroketjes)
- 1 bloemkool
- 1/2 rode paprika
- 1/2 ui
- 50gr geraspte cheddar
- 30gr Parmezaanse kaas
- 50gr paneermeel
- 1 citroen
- 1 ei
- Peper en zout
Bereidingswijze
Snij de bloemkool in kleine roosjes, doe in een ruime kookpot met water en zout.
Kook de bloemkool gaar (zacht koken niet al dente maar ook niet plat 🙂 ), giet af en laat goed uitlekken.
Hak ondertussen de ui fijn en de paprika in kleine blokjes.
Plet nu de bloemkool met een pureestamper, maar dit hoeft geen moes te worden er mag nog een beetje structuur zijn.
Voeg de fijngehakte ui en blokjes paprika toe samen met de cheddar, Parmezaanse kaas, ei en paneermeel. Meng goed. Breng het mengsel op smaak met een beetje citroensap, peper en zout.
Indien het mengsel nog iets te nat is, voeg nog een beetje paneermeel toe.
Rol nu kroketjes van het mengsel en leg op een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 190 graden en bak de kroketjes ongeveer 30min in de oven.
Serveer meteen met een beetje ketchup of barbecuesaus.
Laat het smaken!!!