Garnalencocktail met hartige wafel

Deze garnalencocktail met hartige wafel is een klassiek recept in combinatie met een originele toets. Een makkelijk en snel te maken voorgerecht voor op je kerstmenu dat je makkelijk op voorhand kan maken. Je kan er trouwens ook een hapje van maken.
Naar recept gaan

Deze garnalencocktail met hartige wafel is een “gouwe ouwe” met een super originele twist voor op je kerstmenu. Een feestelijk recept om mijn jaar als “zuivelambassadeur” nog eens extra in the spotlight te zetten. Een jaar waarin ik met heel veel trots en plezier onze zuivel de dik verdiende aandacht hebt gegeven. Melk, yoghurt, ijs en kaas … ze zijn allemaal de revue gepasseerd dit jaar. Echter ontbreekt er nog één typisch zuivelproduct, ik heb het over boter.

Iedereen heeft deze wel in de koelkast liggen, het is gewoon onmisbaar bij het koken en bakken. Het is ook de ideale smaakmaker van gerechtjes, een klein klontje toevoegen aan je puree, gestoofde groentjes, couscous geeft vaak een wereld van verschil. Oke, boter bevat veel vet en daardoor ook veel calorieën, een reden om er zuinig mee te zijn. Maar vaak heb je niet meer nodig dan een klein klontje om de nodige smaak en smeuïgheid te geven. Nog een belangrijke positieve eigenschap is dat boter een bron is van vitamine A & D.

Deze garnalencocktail met hartige wafel is een klassiek recept in combinatie met een originele toets. Een makkelijk en snel te maken voorgerecht voor op je kerstmenu dat je makkelijk op voorhand kan maken. Je kan er trouwens ook een hapje van maken.

Hoe wordt boter gemaakt?

Een leuk weetje om te onthouden voor de volgende quiz. Voor 1kg boter te maken, heb je 20 liter melk nodig. Het proces van het maken van boter begint met het ontromen van de melk. De room wordt gepasteuriseerd, vervolgens “gekarnd” ofwel het vocht uit de room slaan. Na het karnen ontstaan er “boterkorrels” die gekneed dienen te worden. Hier worden nog melkzuurbacteriën aan toegevoegd waardoor de boter haar typische smaak en aroma zal krijgen. Voor gezouten boter wordt er op het laatste nog zout toegevoegd. Dit is de korte samenvatting hoe boter wordt gemaakt 😉

De recepten dat om boter vragen, is gewoon eindeloos. Een basisproduct dat bij mij thuis altijd in de koelkast ligt Van cake tot pannenkoeken, van saus tot koekjes, het braden van vlees tot eclairs … allemaal roepen ze er om. Natuurlijk mogen wafels niet ontbreken in de dat lijstje, van Brusselse wafels tot Luikse wafels. Met de feestdagen voor de deur, bakte ik hartige wafeltjes geserveerd bij een super feestelijke garnalencocktail. Een typisch voorgerecht bij Kerstmis dat nu een super lekkere originele twist krijgt met de wafeltjes.

Hoe maken we deze garnalencocktail met hartige wafel?

Voor het maken van de wafeltjes begin je met het scheiden van de eieren.
De eigelen gaan we romig en luchtig kloppen samen met de zachte boter. Hier voegen we vervolgens de bloem, plattekaas en kruiden aan toe. Het is normaal dat dit een vrij stevig beslag is. De eiwitten kloppen we in een andere kom stijf op en spatelen we onder het stevige beslag. In het begin zal dit ietwat moeilijk gaan maar even goed doorroeren.

Verhit je wafelijzer, vet deze wat in met boter en schep wat van het beslag in het warme ijzer. Je kan er voor kiezen om kleine wafeltjes te bakken. Of grote om deze bij het serveren te halveren. Bak de wafels mooi goudbruin voor zo’n 4 a 5min. Ze zijn het lekkerste als ze vers gebakken zijn of als je ze op voorhand bakt, laat ze dan volledig afkoelen en bewaar ze luchtdicht. Ik zou ze niet heropwarmen want dan gaan ze uitdrogen. Deze wafels zijn bovendien koud super lekker.

Voor de garnalencocktail, kook je eerst eitje hard. Ondertussen kan je de sla wassen en fijnsnijden, tomaten in kleine blokjes snijden, radijsjes en lente-ui fijnsnijden. Als de eitjes zijn gekookt en afgekoeld, kan je deze ook al pellen. Het sausje op basis van yoghurt, mayonaise en ketchup (een lichtere cocktailsaus) kan je ook al mengen en koel bewaren. Al deze stappen kan je makkelijk op voorhand al doen. De glaasjes of bordjes vullen doe je best vlak voor het serveren, dit vraagt dan niet veel werk meer.

Deze garnalencocktail met hartige wafel is een klassiek recept in combinatie met een originele toets. Een makkelijk en snel te maken voorgerecht voor op je kerstmenu dat je makkelijk op voorhand kan maken. Je kan er trouwens ook een hapje van maken.

Tips en vragen voor het maken van deze garnalencocktail met hartige wafel

  • Kan ik dit receptje ook serveren als hapje? Dat kan zeker! Bak kleine wafeltjes en beleg ze op het laatste met een beetje van de garnalencocktail en het sausje.
  • Kunnen we de wafels op voorhand bakken? Dat is mogelijk, natuurlijk een vers gebakken wafel is het lekkerste. Als je de wafel op voorhand bakt, warm deze dan niet opnieuw op want dan gaat deze uitdrogen. Ook koud zijn deze hartige wafels super lekker. Belangrijk! Als de wafels volledig zijn afgekoeld, bewaar dan luchtdicht.
  • Hoe kunnen de garnalencocktail makkelijkste meal preppen? De eitjes kan je op voorhand al koken, laten afkoelen en pellen. De tomaten, sla, radijsjes en lente-ui kan je ook op voorhand al fijnsnijden en apart bewaren. Dan hoef je enkel voor het serveren de glaasjes nog vlug vullen met alle ingrediënten.
Deze garnalencocktail met hartige wafel is een klassiek recept in combinatie met een originele toets. Een makkelijk en snel te maken voorgerecht voor op je kerstmenu dat je makkelijk op voorhand kan maken. Je kan er trouwens ook een hapje van maken.
Deze garnalencocktail met hartige wafel is een klassiek recept in combinatie met een originele toets. Een makkelijk en snel te maken voorgerecht voor op je kerstmenu dat je makkelijk op voorhand kan maken. Je kan er trouwens ook een hapje van maken.

Garnalencocktail met hartige wafel

Deze garnalencocktail met hartige wafel is een klassiek recept in combinatie met een originele toets. Een makkelijk en snel te maken voorgerecht voor op je kerstmenu en kerstdiner dat je makkelijk op voorhand kan maken. Je kan er trouwens ook een hapje van maken.
5 van 2 stemmen
Gang voorgerecht
Porties 4

Equipment

  • Wafelijzer

Ingrediënten
  

Hartige wafels

  • 3 eieren
  • 50 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gr bloem
  • 100 gr plattekaas
  • 1 el peterselie (fijngehakt)
  • 1 el bieslook (fijngehakt)
  • Peper en zout
  • Boter om in te vetten

Garnalencocktail

  • 2 eieren
  • 2 tomaten
  • 1/4 kropsla
  • handvol radijsjes
  • 1 lente-ui
  • 400 gr grijze garnalen
  • 100 gr yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • 1,5 el ketchup

Instructies
 

Hartige wafels

  • Splits de eieren.
    Doe de zachte boter bij de eigelen en mix even glad en romig.
    Voeg hierbij de bloem, plattekaas, peterselie, bieslook, peper en zout. Mix kort. Dit is een vrij dik beslag.
    Klop de eiwitten stijf en voeg toe aan het beslag. Spatel de eiwiten kort en krachtig erdoor. In het begin zal dit wat moeilijk gaan, maar roer goed door.
  • Verwarm je wafelijzer en vet in met wat boter.
    Schep wat van het deeg in het wafelijzer en bak de wafels mooi goudbruin voor zo'n 4 a 5min.
    Serveer de wafels direct of laat ze volledig afkoelen en bewaar ze luchtdicht.

Garnalencocktail

  • Kook de eieren hard (zo'n 8min), spoel ze goed onder koud water en laat volledig afkoelen.
    Eenmaal volledig afgekoeld, pel ze en halveer ze
  • Snij de tomaten in fijne blokjes.
    Snij de sla in fijne reepjes.
    Snij de radijsjes fijn.
    Hak de lente-ui fijn.
    Voor het sausje meng je de yoghurt met de mayonaise en ketchup. Bewaar koel.
  • Vul glaasjes met wat sla gevolgd door de blokjes tomaten, radijsjes, garnalen en lente-ui.
    Werk elk glaasje af met een half eitje en een wafeltje.
    Smakelijk
Trefwoord feestdagen, feestmenu, garnalen, hartige wafels, kerstmenu, kerstmis, voorgerecht, wafels

Nog meer feestelijke receptjes? Check dan zeker ook deze even :

2 thoughts on “Garnalencocktail met hartige wafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.