Caesar Salade hapje

De bekende salade in een origineel eenvoudig hapje. Dit Caesar Salade hapje is een perfecte start van je kerstmenu of voor tijdens een gezellig apero of borrel met vrienden. We maken kuipjes van Parmezaanse kaas dat we gaan opvullen met sla, croutons, kip en de typische dressing.

Sla, croutons, Parmezaanse kaas, een eitje de typische dressing en eventueel stukjes kip, dat zijn de ingrediënten van de enige echte Caesar Salade. Een gerechtje dat je op heel veel menukaarten wereldwijd zal terugvinden. Voor dit Caesar Salade hapje is het dus duidelijk waar ik de inspiratie ben gaan halen 😁. Geen bord vol maar kleine kuipjes gemaakt van Parmezaanse kaas die we gaan vullen met de typische ingrediënten.

De Parmezaan kuipjes zien er origineel en feestelijk uit, ze zijn ook nog eens super easy te maken. Hiervoor heb je enkel fijn geraspte Parmezaanse kaas nodig, deze strooi je in kleine rondje vormpjes op een beklede bakplaat, laten smelten en vervolgens (nu moet je even snel zijn) leg ze op een omgekeerd glas of in een metalen cupcake/muffin bakvorm. Het handige is dat je deze makkelijk 2 a 3h op voorhand al kan maken. Eenmaal ze zijn afgekoeld, bewaar ze wel luchtdicht.

Verder vullen we de kaaskuipjes met sla, croutons, stukjes kip, het eitje liet ik weg (maar kan je ook nog toevoegen) en natuurlijk de typische dressing. Deze wordt normaal gemaakt op basis van mayonaise en verder op smaak gebracht met Parmezaanse kaas, ansjovis, mosterd, citroensap en look. Ik koos voor een iets lichtere versie door dit sausje op basis van yoghurt te maken.

De bekende salade in een origineel eenvoudig hapje. Dit Caesar Salade hapje is een perfecte start van je kerstmenu of voor tijdens een gezellig apero of borrel met vrienden. We maken kuipjes van Parmezaanse kaas dat we gaan opvullen met sla, croutons, kip en de typische dressing.

Hoe maken we deze Caesar Salade hapje

Je kan het best beginnen met het maken van de kuipjes aangezien je deze makkelijk 2 a 3h op voorhand kan maken. Hiervoor neem je een bakplaat, beleg deze met bakpapier. Om het makkelijk te maken, teken je het best cirkels van zo’n 8 a 10min op het papier. Laat wel wat plaats tussen de cirkels aangezien de kaas zal uitlopen tijdens het bakken. Strooi de geraspte kaas in de cirkels, zorg dat deze helemaal bedekt zijn. Bak ze vervolgens zo’n 10 a 12min in de oven.

Eenmaal ze uit de oven komen, dien je wel snel te werken. De kaas rondjes dienen namelijk nog warm te zijn wanneer je ze over een omgekeerd glas legt en aanduwt. Of leg ze in een metalen cupcake/muffin bakvorm.
Omdat je snel moet werken, kan je het best de kaas rondjes in kleine porties bakken. Als de kaas is afgekoeld en uitgehard, kan je ze voorzichtig van het glas halen of uit de vorm. Bewaar ze luchtdicht tot voor het serveren.

In dit Caesar Salade hapje gaat ook stukjes kip. Hiervoor bakte ik gewoon fijngesneden stukjes kip die ik op smaak bracht met wat kipkruiden. Ook dit kan je makkelijk op voorhand doen aangezien de kip afgekoeld dien te zijn bij het serveren. Verder kan je ook de sla al wassen, fijnsnijden en koel bewaren. De croutons kan je ook al bakken, laten uitlekken en luchtdicht bewaren.

Zoals reeds vermeld gaan we de dressing maken op basis van yoghurt. Hier gaan verder de klassieke ingrediënten bij namelijk Parmezaanse kaas, ansjovis, mosterd, look en citroensap. Dit mixen we tot een gladde saus. Dit kan je dus ook makkelijk enkele uren op voorhand maken en koel bewaren.

Tips & Vragen voor het maken van deze Caesar Salade hapje?

  • Kan ik hier een vegetarisch hapje van maken? Dit kan heel eenvoudig door de kip weg te laten? Je kan dan bijvoorbeeld wel een gekookt eitje toevoegen of bak wat halloumi krokant en werk daar de kuipjes mee af
  • Is dit hapje makkelijk te meal preppen? Ja, zeker en vast! De Parmezaan kuipjes kan je makkelijk 2 a 3 (zelfs langer) op voorhand maken. Eenmaal ze zijn afgekoeld, bewaar je ze luchtdicht. De overige ingrediënten kan je op voorhand al klaarzetten. De croutons bakken, sla wassen en fijn snijden, kip bakken en in stukjes snijden, de dressing maken en koel bewaren.
  • Waarmee kan ik de kuipjes nog vullen? Je zou een guacamole crème (zoals dit avocado dipsausje) kunnen maken, deze in de kuipjes spuiten en afwerken met wat tomaat en ui. Of vul ze met deze drie feestelijke dips
  • Kan ik de kuipjes ook van een andere kaas maken? Ja, dit kan zeker met bijvoorbeeld geraspte cheddar of mozzarella. Wil je de kaas vermijden, je zou bijvoorbeeld ook kuipjes van bladerdeeg kunnen maken en deze opvullen.
De bekende salade in een origineel eenvoudig hapje. Dit Caesar Salade hapje is een perfecte start van je kerstmenu of voor tijdens een gezellig apero of borrel met vrienden. We maken kuipjes van Parmezaanse kaas dat we gaan opvullen met sla, croutons, kip en de typische dressing.
De bekende salade in een origineel eenvoudig hapje. Dit Caesar Salade hapje is een perfecte start van je kerstmenu of voor tijdens een gezellig apero of borrel met vrienden. We maken kuipjes van Parmezaanse kaas dat we gaan opvullen met sla, croutons, kip en de typische dressing.

Caesar Salade hapje

De bekende salade in een origineel eenvoudig hapje. Dit Caesar Salade hapje is een perfecte start van je kerstmenu of voor tijdens een gezellig apero of borrel met vrienden. We maken kuipjes van Parmezaanse kaas dat we gaan opvullen met sla, croutons, kip en de typische dressing.
Gang Borrelhapje, hapje
Porties 6

Ingrediënten
  

Caesar Salade hapje

  • 400 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 2 sneetjes (oud) brood
  • 2 kipfilets
  • 1 tl kipkruiden
  • 1/4 ijsbergsla
  • Olijfolie

Dressing

  • 30 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 2 el citroensap
  • 1/2 teentje look
  • 1/2 el (Dijon) mosterd
  • 2 ansjovis filets
  • 5 el yoghurt
  • Peper en zout

Instructies
 

Caesar Salade hapjes

  • Begin met het maken van de Parmezaan kuipjes.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Beleg een bakplaat met bakpapier. Om het makkelijk te maken, kan je cirkels tekenen van zo'n 7 a 8cm. Laat wel wat plaats tussen aangezien de kaas wat zal uitlopen.
    Strooi de kaas in de cirkels, zorg dat deze goed bedekt zijn.
    Bak de kaas voor zo'n 10 a 12min tot deze mooi gesmolten is en lichtjes begint te kleuren.
    Zet nu alvast glazen klaar en draai deze om of een metalen muffin/cupcake bakvorm
    Nu zal je snel moeten werken. Haal voorzicht de kaas rondjes van de bakplaat met een spatel en leg deze op het omgekeerde glaas en duw voorzichtig (met wat keukenpapier of ovenwant in de hand) rond het glas zodat er een kuipje ontstaat. Laat zo volledig op het glas afkoelen. Of je kan de kaasrondje ook in de muffin/cupcake vormpjes duwen zodat er een kuipje ontstaat.
    Als de kaas volledig is afgekoeld, bewaar ze dan luchtdicht.
    TIP > Omdat je snel moet werken, kan je best in kleine porties bakken.
  • Voor de croutons, snij de sneetjes brood in kleine fijne blokjes.
    Verhit een pan met wat olijfolie en bak ze mooi goudbruin langs alle kanten.
    Laat vervolgens uitlekken en afkoelen op wat keukenpapier.
  • Voor de kip, snij deze in heel fijne reepjes. Dit is een hapje dus we willen geen grote stukken kip.
    Kruid de reepjes met de kipkruiden.
    Verhit een pan met wat olijfolie en bak hierin de kipreepjes mooi goudbruin en gaar.
    Laat vervolgens volledig afkoelen.
  • Ook de sla, kan je op voorhand al wassen, fijnsnijden en koel bewaren.

Dressing

  • Doe de Parmezaanse kaas, citroensap, look, mosterd en ansjovis filets in een blender en mix tot een gladde massa.
    Voeg de yoghurt toe en mix nog even kort tot een mooie gladde dressing.
    Proef van de dressing en voeg nog wat peper en/of zout toe. Let wel op met het zou aangezien de ansjovis al vrij zout is.
  • Om de kuipjes samen te stellen.
    Doe wat sla in de Parmezaan kuipjes, verdeel er de kip en croutons over.
    Serveer de dressing er apart bij.
    Smakelijk
Trefwoord feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstmis, kerstrecept, kip, parmezaanse kaas, yoghurt

Nog meer inspiratie nodig voor je Kerstmenu? Check dan zeker ook even volgende receptjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.