Pladijs in een korstje met gezonde tartaar

Ik eet heel graag vis, alleen eet ik steeds hetzelfde nl. kabeljauw, zalm of zeetong. Toen enkele weken geleden de bonusfolder van Albert Heijn in de bus zat, zag ik dat er pladijsfilets in promotie stonden. Voor mij de ideale gelegenheid om eens iets anders te proberen.
Uiteindelijk heb ik er een soort van grote fishstick van gemaakt door ze een krokant korstje te geven van panko. Omdat pladijs een stevig malse vis is, leent deze zich perfect om er een soort van fishstick van te maken.

pladijs in krokant korstje
Bij een fishstick hoort een sausje en wat past er beter bij vis dan een tartaarsaus, enkel mijn versie is iets gezonder of wat had je gedacht :-). Tartaar wordt normaal gemaakt op basis van mayonaise waarbij je kruiden en een hardgekookt ei aan toevoegt. Mijn basis is zoals vaak griekse yoghurt waarbij ik een klein deel mayonaise aan toevoeg en kruiden.

Deze krokante pladijs kan je serveren met frietjes, puree of kroketten. Ik heb echter voor iets helemaal anders gekozen door de vis te serveren op een stukje roggebrood met sla en een goede schep tartaarsaus.

Ingrediënten pladijs in een korstje (4 personen)

  • 6 pladijs filets
  • 50gr bloem
  • 1 ei
  • 125gr panko (of paneermeel)
  • 150ml melk
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten tartaar

  • 6el griekse yoghurt
  • 1el mayonaise
  • 1 sjalot
  • enkele blaadjes dragon
  • enkele blaadjes peterselie
  • Peper en zout

Bereidingswijze tartaar

Pel de sjalot en hak fijn.
Doe de sjalot in een kommetje samen met fijngehakte peterselie en dragon.
Schep hierbij de griekse yoghurt en mayonaise.
Meng goed en kruid naar smaak met peper en zout.
Zet de tartaar in de koelkast

Bereidingswijze krokante pladijs

Snij de pladijsfilets in de helft.

Neem 3 kommen of diepe borden.
Doe in het eerste bord de bloem, een snuifje zout en peper. Meng even
Doe in het tweede bord de melk en ei, kluts los
Doe in het derde bord de panko

Haal elke filet door de bloem, daarna door het ei-melkmengsel en leg paneer daarna in de panko. Zorg dat rond de hele filet een laagje panko hangt. Doe hetzelfde voor de overige filets.

Als alle filets een laagje panko hebben, verhit dan een ruime pan met een ruime laag olijfolie.
Verwarm ondertussen ook de oven voor op 180 graden en vet een ruime ovenschaal in met olijfolie.

Bak de pladijsfilets aan beide kanten even in de pan tot er een goudkleurig korstje ontstaat.
Leg de filets in de ingevette ovenschaal en zet nog ongeveer 5min in de oven.

Afwerking

Neem 4 plakjes roggebrood (of ander brood), smeer in met een beetje tartaar, leg hierop een beetje sla en werk af met een stukje gebakken pladijsfilet.
Je kan eventueel nog bovenop de pladijs een lepeltje tartaar scheppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.