Ik eet heel graag vis, alleen eet ik steeds hetzelfde nl. kabeljauw, zalm of zeetong. Toen enkele weken geleden de bonusfolder van Albert Heijn in de bus zat, zag ik dat er pladijsfilets in promotie stonden. Voor mij de ideale gelegenheid om eens iets anders te proberen.
Uiteindelijk heb ik er een soort van grote fishstick van gemaakt door ze een krokant korstje te geven van panko. Omdat pladijs een stevig malse vis is, leent deze zich perfect om er een soort van fishstick van te maken.
Bij een fishstick hoort een sausje en wat past er beter bij vis dan een tartaarsaus, enkel mijn versie is iets gezonder of wat had je gedacht :-). Tartaar wordt normaal gemaakt op basis van mayonaise waarbij je kruiden en een hardgekookt ei aan toevoegt. Mijn basis is zoals vaak griekse yoghurt waarbij ik een klein deel mayonaise aan toevoeg en kruiden.
Deze krokante pladijs kan je serveren met frietjes, puree of kroketten. Ik heb echter voor iets helemaal anders gekozen door de vis te serveren op een stukje roggebrood met sla en een goede schep tartaarsaus.
Ingrediënten pladijs in een korstje (4 personen)
- 6 pladijs filets
- 50gr bloem
- 1 ei
- 125gr panko (of paneermeel)
- 150ml melk
- Peper en zout
- Olijfolie
Ingrediënten tartaar
- 6el griekse yoghurt
- 1el mayonaise
- 1 sjalot
- enkele blaadjes dragon
- enkele blaadjes peterselie
- Peper en zout
Bereidingswijze tartaar
Pel de sjalot en hak fijn.
Doe de sjalot in een kommetje samen met fijngehakte peterselie en dragon.
Schep hierbij de griekse yoghurt en mayonaise.
Meng goed en kruid naar smaak met peper en zout.
Zet de tartaar in de koelkast
Bereidingswijze krokante pladijs
Snij de pladijsfilets in de helft.
Neem 3 kommen of diepe borden.
Doe in het eerste bord de bloem, een snuifje zout en peper. Meng even
Doe in het tweede bord de melk en ei, kluts los
Doe in het derde bord de panko
Haal elke filet door de bloem, daarna door het ei-melkmengsel en leg paneer daarna in de panko. Zorg dat rond de hele filet een laagje panko hangt. Doe hetzelfde voor de overige filets.
Als alle filets een laagje panko hebben, verhit dan een ruime pan met een ruime laag olijfolie.
Verwarm ondertussen ook de oven voor op 180 graden en vet een ruime ovenschaal in met olijfolie.
Bak de pladijsfilets aan beide kanten even in de pan tot er een goudkleurig korstje ontstaat.
Leg de filets in de ingevette ovenschaal en zet nog ongeveer 5min in de oven.
Afwerking
Neem 4 plakjes roggebrood (of ander brood), smeer in met een beetje tartaar, leg hierop een beetje sla en werk af met een stukje gebakken pladijsfilet.
Je kan eventueel nog bovenop de pladijs een lepeltje tartaar scheppen