Ontbijtcake met veenbessen

De dag starten met cake, wie is daar nu geen fan van. Heerlijk om de dag te starten met deze gezonde ontbijtcake met veenbessen. Een snel te maken en eenvoudig recept dat op minder dan 30min voor je neus staat. Dit cakeje kan je ook op voorhand bakken voor een ontbijt on the go.
Naar recept gaan

December, niet de meest lichtste of gezonde maand die er is. Het begint al met Sinterklaas, een overload aan heel veel (lekker) zoet. Vervolgens zijn er de feestdagen dat gepaard gaat met rijkelijke menu’s, gourmet, fondue, een kerstbuche, … kortom weer heel veel lekkers 😄. Daarom even een gezond “intermezzo” tussendoor met deze ontbijtcake met veenbessen. Een gezonden toch ook ietwat feestelijk gebakje om je dag mee in te zetten.

Een cakeje dat trouwens gepaard gaat met de typische kruiden van deze periode namelijk gingerbread kruiden. Een specerijenmix die heel dicht aanleunt bij onze speculaas- of koekkruiden, enkel bevat deze nog iets meer gember (zoals de naam al doet vermoeden). Gingerbread kruiden en veenbessen, twee typische “Kerst elementen” verwerkt in dit cakeje.

Een gebakje waarvoor je eigenlijk gewoon de ingrediënten even dient te mengen, in een bakvormpje gieten, bakken en je kan al smullen. Ideaal voor in de ochtend, of je kan deze de avond voordien al bakken wat het nog makkelijker maakt.

De dag starten met cake, wie is daar nu geen fan van. Heerlijk om de dag te starten met deze gezonde ontbijtcake met veenbessen. Een snel te maken en eenvoudig recept dat op minder dan 30min voor je neus staat. Dit cakeje kan je ook op voorhand bakken voor een ontbijt on the go.

Hoe maak ik deze ontbijtcake met veenbessen?

Het leuke aan het maken van deze ontbijtcake is dat je de ingrediënten niet schuimig, romig of luchtig dient te kloppen. Ook geen boter smelten.
Je begint met appelmoes los te roeren met melk en hier ga je de droge ingrediënten aan toevoegen. De droge ingrediënten zijn speltbloem, honing, bakpoeder en kruiden. Dit roer je los in een mengkom waar je op het laatste nog de veenbessen aan toevoegt. Nu hoef je enkel het deeg nog in het vormpje(s) te gieten en bakken in de oven.

Ik vind dit ontbijtcakeje op z’n lekkerst als deze nog wat warm is. Doe daarbij nog een schepje yoghurt en een “drizzle” honing en meer hoeft dat niet te zijn.

Tips & Vragen voor het maken van deze ontbijtcake met veenbessen

  • Is er een alternatief voor de veenbessen? Ja, als je er geen fan van bent of ze zijn niet in het seizoen dan kan je deze vervangen door eender welk fruit. Lekkere alternatieven zijn blauwe bessen of druiven
  • Kan ik er een glutenvrij of lactosevrij cakeje van maken? Dit kan zeker! Vervang de speltbloem door door een glutenvrije bloem voor een glutenvrije versie. Gebruik een notenmelk om er een lactosevrij cakeje van te maken.
  • Kan je de gingerbread kruiden vervangen? Ja, als je deze niet kan vinden, gebruik dan speculaas- of koekkruiden. Of gewoon een snuifje kaneel is ook lekker.
De dag starten met cake, wie is daar nu geen fan van. Heerlijk om de dag te starten met deze gezonde ontbijtcake met veenbessen. Een snel te maken en eenvoudig recept dat op minder dan 30min voor je neus staat. Dit cakeje kan je ook op voorhand bakken voor een ontbijt on the go.
De dag starten met cake, wie is daar nu geen fan van. Heerlijk om de dag te starten met deze gezonde ontbijtcake met veenbessen. Een snel te maken en eenvoudig recept dat op minder dan 30min voor je neus staat. Dit cakeje kan je ook op voorhand bakken voor een ontbijt on the go.

Ontbijtcake met veenbessen

De dag starten met cake, wie is daar nu geen fan van. Heerlijk om de dag te starten met deze gezonde ontbijtcake met veenbessen. Een snel te maken en eenvoudig recept dat op minder dan 30min voor je neus staat. Dit cakeje kan je ook op voorhand bakken voor een ontbijt on the go.
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 1

Equipment

  • 1 kleine bakvorm/ovenschaaltje van zo'n 10 a 12cm of 2 kleine bakvormpjes/ovenschaaltjes van zo'n 8cm

Ingrediënten
  

  • 50 gr appelmoes (kies voor een suikervrije)
  • 2 el honing (of agavesiroop of maple syrup)
  • 1/2 tl vanille essence
  • 80 ml melk (ik gebruikte halfvolle melk)
  • 60 gr speltbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl gingerbread kruiden
  • 1 handvol veenbessen (vers of diepvries)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Vet de bakvorm of ovenschaaltje in.
  • Doe de appelmoes, honing, vanille essence en melk in een mengkom en roer los.
    Voeg hier de speltbloem, bakpoeder en kruiden aan toe. Roer tot een mooi glad deeg.
    Op laatste voeg je de veenbessen toe en meng nog even kort.
    Giet het deeg in de bakvorm of ovenschaaltje en bak voor zo'n 18 a 20min in de oven. Check met een satéprikker of het cakeje gaar is binnenin.
  • Haal het ontbijtcakeje uit de oven, laat ietwat of volledig afkoelen.
    Serveer met wat yoghurt, nog een beetje honing en eventueel wat granola.
    Smakelijk
Trefwoord gezond ontbijt, gezond tussendoortje, gingerbread, ontbijt, veenbessen

Nog meer gezonde ontbijt ideetjes nodig? Check dan zeker ook even deze receptjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.