Cannelloni met wildragout

Kerstmis is op komst en deze cannelloni met wildragout is het ideale hoofdgerecht. Een receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken. Traag garen is namelijk het geheim ingrediënt voor een heerlijk smaakvol stoofpotje. Deze stoverij kan je trouwens maken van hert, everzwijn of rund
Naar recept gaan

Pasta met de feestdagen? Ja hoor, kan perfect en daar is deze cannelloni met wildragout het ideale voorbeeld van. We gebruiken lasagnevellen die we gaan opvullen met een super smaakvolle “slow cooked” wild ragout. Daarbij komt nog een ricotta-parmezaan sausje dat je zowel koud als warm kan serveren. Een receptje dat weer alle succes elementen heeft om te serveren met de feestdagen namelijk super lekker, origineel, eenvoudig en om op voorhand klaar te maken.

Omdat we de wildragout traag gaan garen is het eigenlijk bijna “verplicht” om deze de dag voordien al te maken. Bovendien met een nachtje staan wordt deze er alleen maar lekkerder op.

Hoe maken we deze cannelloni met wildragout?

Je begint de dag voordien of 2 dagen van tevoren met de wildragout. Voor die stoofpotje heb je niet veel ingrediënten nodig, gewoon de klassiekers namelijk ui, look, takjes selder, wortelen, champignons, takje tijm, fond en rode wijn. Natuurlijk mag het hertenstoofvlees niet ontbreken. Het geheim van een ragout of eender welk stoofpotje is tijd!

Zelf heb je er weinig werk mee. Eenmaal alle groenten zijn gesneden, vervolgens het even aanbakken van alle ingrediënten en dan zit je werk er op. Dan is “tijd” en “rustig garen” die er voor zal zorgen dat je zalig super smaakvolle ragout zal verkrijgen.
Dan is er ook nog dat “nachtje laten staan” dat ook nog heel wonderen zal verrichten. De smaken zullen zich zo nog beter ontwikkelen.

Mijn absolute tip voor de wildragout, zachtjes laten garen in je oven. Je volgt alle stappen zoals in het recept beschreven. Vlees aanbakken op het vuur, groentjes stoven, wijn laten inkoken. Zodra alle ingrediënten in de stoofpot zitten, zet je deze in je oven met deksel. Heb je een combi stoomoven, gebruik de combi functie dan met medium vocht.
Garen in de oven, zal zorgen voor het gelijkmatig garen op dezelfde temperatuur en je hoeft er totaal niet naar om te kijken.

Omdat de ragout al heel sappig en smaakvol is, vraagt deze niet echt een zware saus. Ik maakte er een lichte saus bij op basis van ricotta en Parmezaanse kaas. Deze kan je trouwens zowel warm als koud erbij serveren. Het enige wat je dient te doen is de ricotta samen met de Parmezaanse kaas, citroensap, peper en zout los te kloppen in een blender. Nu kan je deze zachtjes opwarmen met nog wat extra melk of bouillon om deze iets vloeibaarder te maken. Of je kan deze er ook gewoon koud bij serveren, wat mijn voorkeur heeft.

Voor het samenstellen van de cannelloni’s gebruik ik lasagnevellen. Deze kook je eerst gaar in water, beleg deze met wat ragout en oprollen. Of je kan er ook een open lasagne mee creëren.
Mijn advies is als je dit maakt voor zo’n 4 personen dan kan je ze perfect als cannelloni’s maken zoals ik heb gedaan. Heb je een iets grote tafelgezelschap dan is een open lasagne of een ovenschotel iets makkelijker. Zie hieronder voor tips.

Kerstmis is op komst en deze cannelloni met wildragout is het ideale hoofdgerecht. Een receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken. Traag garen is namelijk het geheim ingrediënt voor een heerlijk smaakvol stoofpotje. Deze stoverij kan je trouwens maken van hert, everzwijn of rund

Tips & Vragen voor het maken van deze cannelloni met wildragout

  • Is er een alternatief voor het hertenstoofvlees? Je kan hier ook klassiek rundstoofvlees voor gebruiken of varkensstoofvlees.
  • Kan ik er ook een ovenschotel van maken? Dit kan perfect! Dan kan je dit gerechtje helemaal op voorhand al maken en gewoon nog even afbakken in de oven. Hiervoor lepel je wat van de ricotta-parmezaan saus op de bodem vaan ovenschotel, verdeel de cannelloni’s over de schotel en giet hierover de rest van de saus. Strooi er nog wat kaas over en de schotel is klaar. Dan hoef je ze zo’n 30min voor het serveren in de oven te zetten en afbakken. Je kan er ook een lasagneschotel van maken.
  • Tips als ik dit gerechtje wil serveren voor een grotere groep.
    • Tot 4 a 5 personen > Dan kan je de lasagnevellen op het moment even afkoken, beleggen, oprollen en direct serveren als cannelloni zoals ik heb gedaan. Of ga voor een open lasagne.
    • Meer dan 5 personen > Ga voor een open lasagne of de ovenschotel zoals hierboven uitgelegd.
    • Open lasagne > Beleg het bord met wat ricotta-Parmezaan saus, leg hierop 1 of 2 gekookte lasagnevel(len), gevolgd door wat ragu en leg hierop 1 of 2 gekookte lasagnevel(len) . Je kan zo nog een laagje creëren.
Kerstmis is op komst en deze cannelloni met wildragout is het ideale hoofdgerecht. Een receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken. Traag garen is namelijk het geheim ingrediënt voor een heerlijk smaakvol stoofpotje. Deze stoverij kan je trouwens maken van hert, everzwijn of rund
Kerstmis is op komst en deze cannelloni met wildragout is het ideale hoofdgerecht. Een receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken. Traag garen is namelijk het geheim ingrediënt voor een heerlijk smaakvol stoofpotje. Deze stoverij kan je trouwens maken van hert, everzwijn of rund

Cannelloni met wildragout

Kerstmis is op komst en deze cannelloni met wildragout is het ideale hoofdgerecht. Een receptje dat je makkelijk op voorhand kan maken. Traag garen is namelijk het geheim ingrediënt voor een heerlijk smaakvol stoofpotje. Deze stoverij kan je trouwens maken van hert, everzwijn of rund
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Wildragout

  • 1 kg hertenstoofvlees
  • 2 uien
  • 2 wortelen
  • 2 takjes selder
  • 1 teentje look
  • 1 el tomatenpuree
  • 1,5 el bloem
  • 200 ml rode wijn
  • 3 jeneverbessen (gekneusd)
  • 1 blaadjes laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 l bouillon of fond (*)
  • Peper en zout
  • 2 klontjes boter
  • 12 lasagnevellen

Ricotta-Parmezaan saus

  • 400 gr Ricotta
  • 80 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 1 el citroensap
  • Peper en zout

Instructies
 

Wildragout

  • Pel de ui en hak fijn.
    Schil de wortelen en snij in kleine blokjes.
    Snij de takjes selder in kleine blokjes
    Pel het teentje look en hak fijn.
  • Verhit een ruime stoofpot (die eventueel ook in de oven kan) met een klontje boter.
    Kruid het hertenstoofvlees met peper en zout. Bak het vlees nu kort aan langs alle kanten tot deze een mooi goudbruin korst heeft. Het vlees dient nog niet gaar te zijn binnenin. Je kan dit best in porties doen.
    Schep het vlees dan uit de stoofpot en zet even opzij.
  • In dezelfde stoofpot, maak deze vooral niet proper, smelt het resterende klontje boter.
    Stoof hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.
    Voeg vervolgens de blokjes wortel, selder en look toe. Roer even en laat zo'n 2min mee bakken.
    Schep hierbij de tomatenpuree, roer opnieuw goed en laat nog eens 1min mee bakken.
    Strooi hierover de bloem, roer even.
    Giet de rode wijn bij in de stoofpot. Roer goed en laat de wijn inkoken, de wijn dient voor de helft te reduceren.
    Voeg vervolgens de gekneusde jeneverbessen, laurier, takje tijm en de bouillon/fond toe. Roer even en laat zo'n 2h a 2h30 zachtjes sudderen.
    TIP !! Je kan nu stoofpot met deksel ook in de oven zetten. Vind ik persoonlijk veel makkelijker en gaat veel gelijkmatiger garen. Zet je oven hiervoor op 120 graden. Heb je een combi stoomoven, zet dan op medium vocht.
  • Eenmaal het stoofpotje klaar is, "scheur" de stukjes vlees in kleinere stukjes.
    Voor het beste resultaat, laat je dit nu afkoelen op kamertemperatuur en zet vervolgens een nachtje in de koelkast.
    Voor het vullen van de cannelloni, verwarm de ragout op een zacht vuurtje.

Ricotta-Parmezaan saus

  • Doe de ricotta, Parmezaanse kaas, citroensap, peper en zout in een blender. Mix voor een paar minuten in de blender tot een romige gladde crème.
    Je kan de saus perfect koud serveren.
    Of verwarm deze een beetje. Je kan de saus iets vloeibaarder maken door wat melk of bouillon toe te voegen.

Samenstelling

  • Kook de lasagnevellen in licht gezouten water.
    Laat even uitlekken op een handdoek.
    Leg een vel met de korste kant naar je toe, lepel er wat van de warme ragout op en rol op.
  • Serveer direct met de ricottasaus. Reken op zo'n 3 rolletjes per persoon.
    Eventueel kan je nog een mix van champignons bakken en deze erbij serveren.
    Smakelijk
  • TIP !! Lees zeker ook even de Tips & Vragen boven het recept voor wanneer je dit receptje wil serveren voor een grotere groep.

Notities

(*) Ik koos voor een wildfond te gebruiken. Je kan ook voor rundsfond gaan. Of ga voor bouillon.
Trefwoord cannelloni, feestdagen, hertenstoofvlees, kerstmenu, kerstmis, pasta, ricotta, slow cooking, stoofvlees, traag garen, wild

Nog meer inspiratie nodig voor je feestmenu? Check dan zeker ook deze feestelijke receptjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.