Stracciatella ontbijttaart

Taart als ontbijt, dat kan perfect met deze gezonde stracciatella ontbijttaart. Een originele manier van een klassieke yoghurtbowl met fruit en granola. De bodem bestaat uit havermout en amandelemeel. Daarop komt een frisse laag griekse yoghurt met stukjes chocolade en blauwe beesen.
Naar recept gaan

Gezond ontbijten met taart, cake of koekjes … Daar kan je toch alleen maar fan van zijn. Ik doe niets liever dan hiermee te experimenteren. Oke, er zijn al heel wat “fails” gepasseerd maar ook al verschillende succesrecepten. Deze stracciatella ontbijttaart is mijn laatste nieuwe TOP ontdekking en is eigenlijk de “taart vorm” van een klassiek kommetje yoghurt met fruit en granola. Als je kan kiezen tussen een “yoghurtbowl” en deze taart, dan is de keuze toch snel gemaakt he 😉

Aangezien deze ontbijttaart enkele uren of een nachtje dient op te stijven, is dit receptje ideaal om de avond voordien of in het weekend te maken. Ik kan jullie alvast geruststellen, veel werk of tijd vraagt de taart echt niet. Bovendien kan je zelf nog volop gaan spelen en experimenteren met smaken, kruiden en ingrediënten. Ik verwerkte in het yoghurtmengsel fijn geraspte chocolade en blauwe bessen. Check bij de tips hieronder voor nog enkele lekkere alternatieven.

Hoe maak je deze stracciatella ontbijttaart

Je begint met het maken van de bodem van de ontbijttaart die bestaat havermout, amandelmeel, dadels, kokosolie en wat vanille. Deze hoef je gewoon te mixen tot een plakkerige massa in een blender of foodprocessor, in een taartvorm verdelen en laten opstijven in de koelkast.

Terwijl de bodem aan het opstijven is, kan je de yoghurt topping maken.
Daarvoor dien je eerst de gelatine te weken en wat melk aan de kook te brengen om hierin de blaadjes gelatine op te lossen.
Verder hoef je enkel de yoghurt los te roeren of mixen met wat zoetstof (ik gebruikte agavesiroop, dit kan ook met honing of maple syrup) en vanille. Hier voeg je het “gelatine papje” aan toe en op het laatste mijn extraatjes namelijk de chocolade en blauwe bessen. Dit giet je over de opgesteven bodem en laat de taart minstens 3h of een nachtje opstijven.

Taart als ontbijt, dat kan perfect met deze gezonde stracciatella ontbijttaart. Een originele manier van een klassieke yoghurtbowl met fruit en granola. De bodem bestaat uit havermout en amandelemeel. Daarop komt een frisse laag griekse yoghurt met stukjes chocolade en blauwe beesen.

Tips en vragen voor het maken van deze stracciatella ontbijttaart

  • Kan je een andere yoghurt gebruiken ipv Griekse yoghurt? Je kan eender welke yoghurt gebruiken van fruityoghurt tot lactosevrije yoghurt. Ook kwark of plattekaas zou je kunnen gebruiken.
  • Kan je nog andere extra’s toevoegen? Ik voegde fijngehakte chocolade en blauwe bessen toe. Je kan hier eender welk fruit aan toevoegen of weglaten. Ook noten of gedroogd fruit kan perfect.
  • Is er een alternatief voor de bodem? Je kan ook een bodem maken zoals bij een kaastaart met koekjes en boter. Of probeer deze met gepofte quinoa en chocolade.
Taart als ontbijt, dat kan perfect met deze gezonde stracciatella ontbijttaart. Een originele manier van een klassieke yoghurtbowl met fruit en granola. De bodem bestaat uit havermout en amandelemeel. Daarop komt een frisse laag griekse yoghurt met stukjes chocolade en blauwe beesen.

Stracciatella ontbijttaart

Taart als ontbijt, dat kan perfect met deze gezonde stracciatella ontbijttaart. Een originele manier van een klassieke yoghurtbowl met fruit en granola. De bodem bestaat uit havermout en amandelemeel. Daarop komt een frisse laag griekse yoghurt met stukjes chocolade en blauwe beesen.
Gang dessert, Ontbijt, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Springvorm 20 a 22cm

Ingrediënten
  

Bodem

  • 100 gr havermout
  • 100 gr amandelmeel
  • 5 malse Medjool dadels
  • 1 el kokosolie
  • 1 el agavesiroop (of honing of maple syrup)
  • 1 tl vanille essence

Yoghurt laagje

  • 4 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 20 ml melk
  • 400 gr Griekse yoghurt
  • 2,5 el agavesiroop (of honing of maple syrup) + extra
  • 1 tl vanille essence
  • 100 gr pure chocolade (of chocolate chips)
  • 100 gr blauwe bessen + extra om te serveren

Instructies
 

Bodem

  • Beleg de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier.
    Ontpit de dadels en doe in een blender/foodprocessor samen met de havermout en amandelmeel.
    Mix tot een een kruimelig ietwat plakkerig deeg.
    Voeg de kokosolie en en maple agavesiroop toe en mix nog even goed tot een mooie plakkerige deegbal.
    Is dit nog iets te droog, voeg nog een beetje gesmolten kokosolie toe.
    Schep het deeg in de springvorm en duw goed aan zodat de hele bodem gelijk bedekt is.
    Zet in de koelkast terwijl je de yoghurt laag maakt.

Yoghurt laagje

  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
    Doe de melk in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen.
    Laat dit zo'n 10min afkoelen op kamertemperatuur.
    Mix de yoghurt los in een mengkom voeg de agavesiroop, vanille essence en het melk-gelatine mengsel. Mix tot een mooie gladde massa.
    Hak de chocolade fijn en voeg samen met de blauwe bessen toe aan het yoghurt mengsel.
    Spatel dit nog even goed door.
    Giet dit yoghurt mengsel over de bodem en zet voor minstens 3h of langer in de koelkast om op te stijven.
  • Serveer de ontbijttaart met nog extra blauwe bessen en agavesiroop om af te werken.
    Smakelijk
Trefwoord blauwe bessen, chocolade, gezond ontbijt, gezond tussendoortje, glutenvrij, ontbijt, ontbijttaart, tussendoortje, yoghurt

Nog meer taart of cake ideetjes nodig voor het ontbijt of als tussendoortje?
> Ontbijtcake
> Bounty ontbijttaart
> Ontbijtcake met mango
> Chocolade ontbijttaartjes

Taart als ontbijt, dat kan perfect met deze gezonde stracciatella ontbijttaart. Een originele manier van een klassieke yoghurtbowl met fruit en granola. De bodem bestaat uit havermout en amandelemeel. Daarop komt een frisse laag griekse yoghurt met stukjes chocolade en blauwe beesen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.