Appelmoes taart

An apple a day keeps the doctor away! Goede reden om deze appelmoes taart te maken. Een taart die bestaat uit een eenvoudige amandelcake met stukjes amaretti koekjes daarop komt een lekker zoete appelmoes. Deze appeltaart wordt afgewerkt met een snelle mascarponecrème met een toets van vanille.
Naar recept gaan

Appeltaart of appelcake, iedereen is er verzot op en iets typisch om in de herfst te bakken. De appelen zijn nu op hun best, het lekker kruidige van kaneel maakt het helemaal ‘herfstig’. Deze appelmoes taart is een leuke en vooral heerlijke twist op een klassieke appeltaart. Een taartje dat bestaat uit een amandelcake bodem met stukjes amaretti koekjes, een heerlijk kruidige appelmoes en als afwerking een eenvoudige mascarponecrème.
Ze ziet er misschien spectaculair uit en ook al een beetje feestelijk (Christmas is coming he), toch garandeer ik jullie dat ieder van jullie dit taartje op tafel kan toveren.

Hoe maak je deze appelmoes taart?

Je begint met het bakken van de amandelcake. Een cake die bestaat uit de klassieke cake ingrediënten namelijk boter, suiker, bloem en eitjes. De amandel toets komt in de vorm van wat amandelessence en Italiaanse amaretti koekjes. Dit zijn koekjes op basis van amandelen, wie net zoals mij verzot is op marsepein moet deze gewoon eens geproefd hebben. Te lekker! Laat na het bakken van de cake, deze eerst afkoelen. Terwijl kan je de appelmoes maken.

Bovenop de amandelcake komt een lekker kruidige appelmoes. De appelen worden namelijk gegaard samen met de klassieke smaakmaker kaneel maar ook vanille, steranijs en wat citroensap. Zorg dat de appelen lekker zacht gegaard worden, mix op het laatste nog even tot een gladde moes. Aan deze moes voegen we blaadjes gelatine toe, deze dient namelijk stevig te zijn voor dit taartje.
Heb je nu zelf een toprecept voor appelmoes, dan kan je deze natuurlijk
ook maken. En deel gerust hieronder in de reacties wat jullie secret ingredient is.

An apple a day keeps the doctor away! Goede reden om deze appelmoes taart te maken. Een taart die bestaat uit een eenvoudige amandelcake met stukjes amaretti koekjes daarop komt een lekker zoete appelmoes. Deze appeltaart wordt afgewerkt met een snelle mascarponecrème met een toets van vanille.

De springvorm waarin de amandelcake wordt gebakken, gebruiken we opnieuw om de taart samen te stellen. De afgekoelde cake snijden we bovenaan wat bij zodat ie mooi egaal is. Beleg de bodem en zijkanten van de vorm met bakpapier en leg de cake opnieuw in de springvorm. Giet hierover de appelmoes en laat opstijven in de koelkast.
Al deze stappen kan je dus makkelijk één dag op voorhand al doen. Dus een taartje dat je misschien wel op je feestmenu voor Kerst kan zetten 😉

Als laatste komt er nog een lekkere mascarponecrème bij dit taartje. Een crème waarbij je gewoon mascarpone, room, vanillezaadjes en poedersuiker romig dient te kloppen. Smeer deze crème enkel vlak voor het serveren op de taart. Of serveer deze er apart bij.

Tips & vragen bij het maken van deze appelmoes taart

  • Kan ik de amaretti koekjes vervangen? Je kan hier eender welke koekjes voor gebruiken, ik zou echter wel chocoladekoekjes vermijden. De amandelsmaak in de amarettikoekjes is heerlijk in combinatie met de appelmoes. Kokoskoekjes, andere notenkoekjes of zelfs grof gehakte amandelen zouden een prima alternatief zijn.
  • Kan ik de amandelcake vervangen? Je kan ook een koekjesbodem gebruiken zoals bij een cheesecake. Koekjes naar keuze fijnmalen, mengen met gesmolten boter, op de bodem van je springvorm verdelen en goed aanduwen. Laat deze eerst 30min opstijven in de koelkast. Of bak een klassieke quatre-quart cake.
  • Kan ik ook “zelfgekochte” appelmoes ? Ja, dit kan ook. Verwarm ook deze eerst om de gelatine in op te lossen.
  • Alternatief voor de mascarpone crème? Klop wat slagroom op met poedersuiker en vanillezaadjes.
  • Kan ik ook ander fruit gebruiken? Je kan de appelen perfect vervangen door peren (of maak een mix van appelen & peren). In het seizoen kan je ook rabarber, perzik of abrikozen gebruiken. Maak altijd eerst een compote of moes, even glad mixen en gelatine aan toevoegen.
An apple a day keeps the doctor away! Goede reden om deze appelmoes taart te maken. Een taart die bestaat uit een eenvoudige amandelcake met stukjes amaretti koekjes daarop komt een lekker zoete appelmoes. Deze appeltaart wordt afgewerkt met een snelle mascarponecrème met een toets van vanille.

Appelmoes taart

An apple a day keeps the doctor away! Goede reden om deze appelmoes taart te maken. Een taart die bestaat uit een eenvoudige amandelcake met stukjes amaretti koekjes daarop komt een lekker zoete appelmoes. Deze appeltaart wordt afgewerkt met een snelle mascarponecrème met een toets van vanille.
Gang dessert
Porties 8

Equipment

  • Springvorm 20 a 22cm

Ingrediënten
  

Amandelcake

  • 60 gr boter
  • 60 gr amarettikoekjes
  • 60 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl amandelessence
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • 60 gr zelfrijzende bloem

Appelmoes laagje

  • 700 gr appelen type Goudreinet of Elstar
  • 1 klontje boter
  • 100 gr bruine suiker of cassonade
  • 1/2 citroen
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 vanillestok
  • 1/2 steranijs (optioneel)
  • 4 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)

Mascarpone crème

  • 250 gr mascarpone
  • 100 ml room
  • 1/2 vanillestok
  • 1 el poedersuiker

Instructies
 

Amandelcake

  • Smelt de boter en laat ietwat afkoelen.
    Verkruimel de amarettikoekjes grof, zet even opzij.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Beleg de bodem en zijkanten van.
  • Doe de eieren en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop romig en luchtig voor zo'n 5min.
    Voeg de amandelessence, zeste van citroen en gesmolten boter toe, meng goed.
    Doe vervolgens de bloem bij het deeg en mix nog een mooi glad deeg.
    Voeg op het laatste de verbrokkelde amarettikoekjes toe en meng dit nog even met een spatel.
    Giet het deeg in de springvorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 20 a 25min.
    Haal uit de oven. Laat de cake eerst 10min afkoelen in de vorm, ontvorm dan en laat de cake verder volledig afkoelen op een rooster

Appelmoes laagje

  • Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
    Verhit het klontje boter in een stoofpot en voeg de appelen toe. Laat even stoven.
    Voeg de suiker, citroen, kaneel, zaadjes van de vanillestok (+ lege vanillestok), steranijs en een scheutje water.
    Roer goed en laat zachtjes sudderen tot de appelen zacht zijn.
    Week ondertussen de blaadjes gelatine.
    Als de appelen zacht zijn, mix dan even met een staafmixer (of blender) tot een gladde moes. Haal de stoofpot van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe.
    TIP > als je de de gestoofde appelen in een blender zou glad mixen, giet de moes dan terug even in de stoofpot en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg dan de gelatine toe.
    Laat de appelmoes zo'n 10min afkoelen

Samenstelling

  • Neem dezelfde springvorm waarin je de amandelcake hebt gebakken.
    Beleg opnieuw bodem en zijkanten met bakpapier.
    Snij de cake bovenaan ietwat bij zodat ie mooi egaal is. Leg de cake op de bodem van de springvorm en giet hierover de appelmoes.
    Zet in de koelkast voor minstens 3h of langer zodat de appelmoes kan opstijven.
  • Voor de mascarponecrème.
    Doe de mascarpone, room, de zaadjes van de halve vanillestok en de poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop tot een mooie gladde crème.
    Vlak voor het serveren kan je de taart afwerken met deze crème.
    Versier de taart eventueel nog met gedroogde appelschijfjes.
    Smakelijk
Trefwoord appelcompote, appelmoes, appeltaart, bakken, dessert, mascarpone

Nog meer lekkere receptjes met appel? Check dan zeker deze even :
* Appeltaart met pudding
* Crème brûlée met appel
* Pizza met worst, venkel en appel
* Pastinaaksoep met appel kaascroutons
* Makkelijke appeltaart met bladerdeeg

An apple a day keeps the doctor away! Goede reden om deze appelmoes taart te maken. Een taart die bestaat uit een eenvoudige amandelcake met stukjes amaretti koekjes daarop komt een lekker zoete appelmoes. Deze appeltaart wordt afgewerkt met een snelle mascarponecrème met een toets van vanille.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.