Chai rijstpap met peer

Chai rijstpap met peer
Naar recept gaan

Deze chai rijstpap met peer is een ode aan mijn laatste nieuwe “keuken familielid”. Zo’n 4 maanden staat hij hier al, mijn Steampro combi stoomoven van AEG. In het begin was het enorm zoeken, ik was een beetje overdonderd wat ie allemaal kon. Hij kon gewoon te veel, ik wilde al de toeters en bellen tezamen uitproberen zonder de instructies eerst te lezen. Plus, ik heb leren koken en bakken met mijn vorige klassieke heteluchtoven dus het was enorm zoeken. Ik kende die oven uit mijn broekzak. Nu zijn we een paar maanden verder, na soms wat vloeken, een “tomatensaus explosie”, enkele mislukkingen, de wondere wereld van het stomen en koken met vocht ontdekken … heb ik deze kanjer helemaal in mijn hart gesloten.

Samenwerking

Voor ik deze “alleskunner” had, was ik al een serieus “ovenpersoon”. Kortom, ik bereid bijna alles in de oven van vis, vlees, groenten, frietjes, stoofpotjes, cake, taarten, … Neem nu een gewone kipfilet, je kan die in de pan bakken maar ik vind het uiteindelijke resultaat altijd veel te droog. Daarom bak ik kipfilets (en andere stukken vlees en vis) altijd in de oven. Gewoon het vlees in een ovenschaal leggen, een beetje olijfolie en wat kruiden erover en hup de oven in voor zo’n 15 a 20min (afhankelijk van de grootte). Het handige is dat je er niet naar hoeft om te kijken, is veel sappiger en smaakvoller. Smaak is nog een reden waarom je wat meer je oven dient te gebruiken. Groenten in de oven klaarmaken is zo veel smaakvoller dan dat je deze gewoon zou koken in water.
Toen de mensen van AEG mij vroegen voor een samenwerking met de combi-stoomoven vond ik dit een 100% match.

AEG Steampro combi stoomoven

Stomen … saai en smaakloos?

In het begin was het enorm zoeken aangezien ik 10 jaar vertrouwd ben geweest met een klassieke heteluchtoven. Gewoon het aantal graden aangeven en dat was het. Niets meer, niets minder. Nu kwam daar een “high-tech oven”, met oneindig veel knopjes, opties en toepassingen voor in de plaats en ook nog een combinatie van klassieke heteluchtoven en stoomoven. Met die laatste had ik 0 ervaring en had er bovendien ook een klein “vooroordeel” over. Stomen dat staat gelijk aan smaakloos, dacht ik zo.
Wel ik kan jullie alvast meedelen, stomen is verre van smakeloos. Je kan hier even goed kruiden en smaakmakers aan toevoegen. Daarnaast kan je meer dan alleen groenten stomen, ook vis, vlees, pasta, rijst, dessertjes, etc kan je perfect bereiden in een stoomoven.

Bakken met vocht

Voor de bakliefhebbers (waaronder mezelf dus 😄) is deze combi-stoomoven een enorme aanwinst. Naast de klassieke heteluchtoven en de stoomoven is er ook een combinatie mogelijk van hetelucht & vocht. De functie Bakken met vocht brengt je baksels nog naar een hoger niveau. Vocht zorgt dat je cake of brood nog beter rijzen en zorgen voor een lekker krokant korstje.
Deze combi functie is niet enkel handig om mee te bakken ook om bijvoorbeeld groenten te bereiden. De groenten worden zowel lichtjes gebakken alsook perfect gegaard door het vocht. Een perfect voorbeeld hiervan is een hele bloemkool uit de oven. Als je deze zou bakken op heteluchtfunctie zou ie te snel te bruin worden maar nog niet gaar. Met de combi functie wordt de bloemkool zowel gegaard en aan de buitenkant zachtjes gebakken.

AEG Steampro combi stoomoven

De wondere wereld van het stomen

Terug naar het stomen waar ik dus een serieus vooroordeel over had. Stomen dat staat synoniem voor smaakloos en is enkel om groenten mee te bereiden. Daar heb ik de bal dus serieus misgeslagen. Ik heb mij laten onderdompelen in de wondere wereld van het stomen en koken met vocht en heb al een paar verrassende gerechtjes uit mijn stoomoven getoverd. Wat dacht je van een heerlijk smeuïge risotto waar je niet naar hoeft om te kijken, een groentesoep met gehaktballetjes, snelle gestoomde vis, mals gestoomde kipfilet, mosselen, gepocheerde eitjes en ook rijstpap.
Ook groentjes bereid ik nu volop in de stoomoven of op de combi stand. Is veel makkelijker, je hoeft er niet naar om te kijken en alle vitaminen blijven behouden. De AEG combi heeft trouwens een super handige voorgeprogrammeerde functie “Varioguide”. De VarioGuide bevat aanbevolen oveninstellingen voor een groot aantal ingrediënten. Je selecteert simpelweg het ingrediënt dat je wilt klaarmaken zoals “zalmfilets”, “biefstuk – medium” of “wortelen” en dan verschijnt een voorgestelde temperatuur en duurtijd. Super handig vind ik dit, toch zeker als je geen ervaring hebt met stomen.
Stomen dat is smaakloos? Nee totaal niet, je kan ook hier perfect kruiden en smaakmakers toevoegen. Oh ja, ik ben heel enthousiast 😀

AEG Steampro combi stoomoven

AEG cooking Club

Ik kan eigenlijk nog uren doorgaan over deze Steampro combi stoomoven van AEG. Na 4 maanden ontdek ik nog steeds nieuwtjes en handige functies. Check zeker mijn Instagram want daar deel ik vaak receptjes met deze combi stoomoven of toon ik handigheidjes.
TIP!! Heb je een combi stoomoven van AEG of denk je eraan één te kopen? In de AEG Cooking Club leer je in een kleine groep en aan de hand van praktische kookdemo’s de verschillende mogelijkheden van de combi stoomoven kennen. Er zijn 13 locaties in België of er is ook een virtuele cooking club. Klik hier voor meer info

Hoe maak je deze chai rijstpap met peer?

Ik maakte deze rijstpap volledig in mijn AEG Steampro combi stoomoven.
Heb je geen stoomoven, dan kan je dit receptje natuurlijk ook maken in een gewone kookpot.
Bezit je toch een stoomoven dan hoef je eigenlijk niet meer te doen dan alle ingrediënten in een stoomovenpan (of ovenschaal lukt ook) te doen en het stoomprogramma op te zetten. Reken op zo’n 60min en enkel halfweg hoef je even door de rijstpap te roeren en verder hoef je er niet naar om te kijken. Het handige aan de AEG stoomoven is dat ie na de eindtijd automatisch stopt. Super handig als je bijvoorbeeld aan het schoonmaken bent of aan het strijken bent en je het uur even uit oog bent verloren.

De peer roosterde ik daarna even op de klassieke hetelucht functie. We smeren deze namelijk eerst in met wat honing waardoor die in de oven lekker gaat karameliseren.

Chai rijstpap met peer

Tips & Vragen voor het maken van de chai rijstpap met peer.

  • Dien ik alle chai kruiden individueel aan te kopen? Nee dit hoeft niet. Je kan ook gewoon zakjes chai thee in de melk leggen terwijl de rijst daarin gaart. Heb je losse chai thee, gebruik dan een thee-ei.
  • Kan ik de chai kruiden vervangen? Vind je chai kruiden niet lekker of heb je deze niet in huis dan kan je ook enkel een kaneelstokje gebruiken of ook enkel met een vanillestokje wordt dit een heerlijke rijstpap.
  • Welke rijst kan ik het beste gebruiken? Voor rijstpap gebruik je het beste dessertrijst of risottorijst (bijvoorbeeld Arborio)
  • Kan ik de peer vervangen? Je kan er ook gebakken appeltjes bij serveren.
Chai rijstpap met peer

Chai rijstpap met peer

Kruidige Chai rijstpap met peer geserveerd met een goud lepeltje klaargemaakt in mijn AEG Steampro combi stoomoven. Rijstpudding klaarmaken in de stoomoven, dat kan perfect en is super eenvoudig. Gewoon alle ingrediënten in een ovenschaal en garen met stoom. Super easy & lekker!
Gang dessert
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 200 gr dessertrijst of arborio rijst
  • 1 l melk
  • 110 gr suiker
  • 1 steranijs
  • 2 kaneelstokken
  • 2 kardemompeulen
  • 1 kruidnagel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 peren (*)
  • 1/2 citroen
  • 1 a 2 el honing

Instructies
 

Rijstpap in de stoomoven

  • Doe alle ingredienten (behalve de peer & honing) in een stoomovenpan of ovenschaal. Roer goed door.
    Stoom de rijst gaar voor zo'n 60 a 65min. Roer na zo'n 30min even door de rijst.
    Haal uit de stoomoven eenmaal de rijst mooi gaar is. Laat ietwat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Schil de peren, halveer ze, verwijder het klokhuis.
    Wrijf de peren eerst in met wat citroensap om verkleuren tegen te gaan.
    Leg ze op een baklplaat met bakpapier en strooi er wat honing over.
    Rooster ze mooi goudbruin in de oven voor zo'n 15min, laat niet te zwart worden.
  • Serveer de rijstpap lauw met de geroosterde peren.
    Let op! Vergeet niet alle kruiden uit de rijstpap te halen voor het serveren 😉

Rijstpap in een klassieke stoofpot/kookpot

  • Doe de melk, suiker en kruiden in een stoofpot/kookpot en breng zachtjes aan de kook. Roer af en toe om de suiker te laten smelten.
    Voeg de rijst toe en laat zo'n 30min zachtjes garen tot rijst zacht is. Roer af en toe zodat de rijst niet aankookt aan de bodem.
    Terwijl de rijst gaart, kan je de peren roosteren.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Schil de peren, halveer ze, verwijder het klokhuis.
    Wrijf de peren eerst in met wat citroensap om verkleuren tegen te gaan.
    Leg ze op een baklplaat met bakpapier en strooi er wat honing over.
    Rooster ze mooi goudbruin in de oven voor zo'n 15min, laat niet te zwart worden.
  • Serveer de rijstpap lauw met de geroosterde peren. 
    Let op! Vergeet niet alle kruiden uit de rijstpap te halen voor het serveren 😉 

Notities

> Je kan zowel Conference peren gebruiken als Doyenne peer. 
> Geen zin om alle kruiden individueel in huis te halen, je kan ook zakjes chai thee gebruiken. 
Trefwoord dessert, peren, rijst, rijstpap, stomen, stoomoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.