Pistache cake met vijgen

Verwacht je aan een heerlijk sappige pistache cake met vijgen, een cakeje om te bakken tijdens de herfst. Het maken van de cake is simpel, snel en super eenvoudig waardoor je in no-time een stukje voor je neus hebt staan met een lekker tasje koffie

Deze pistache cake met vijgen is een perfect voorbeeld van een “upside down cake”. Vergelijk het met een tarte tatin maar dan met cake. De bodem van je cakevorm beleg je in dit geval met vijgen daarop komt het cakedeeg, na het bakken en even af te koelen, draai je de cake om zodat het fruit naar boven ligt. In dit geval zijn het heerlijke verse sappige vijgen want die zijn nu volop in het seizoen.

In het seizoen : vijgen

Een upside down cake kan je met elk soort fruit maken maar ik vind het toch wel leuk, lekker en belangrijk om dit te maken met seizoensfruit. Het is goed voor de portemonnee en ook zo veel lekkerder en smaakvoller. Ik gebruikte vijgen want zoals gezegd zijn deze nu volop in het seizoen. En ook visueel, want het oog mag ook wat, is dit toch echt wel een plaatje om voor ieders neus te schuiven 😉
Ben je nu echt geen fan van vijgen dan kan je ook kiezen voor onze appelen of peren die nu ook top van kwaliteit en smaak zijn.

Pistachenoten

Een upside down cake bestaat uit 2 elementen, het fruit dat op de bodem ligt voor het bakken en het cakedeeg. Je kan kiezen om een klassieke quatre-quart te maken, ik maakte een super smaakvol en kleurrijk deeg met pistachenoten. Zelf ben ik verzot op deze nootjes, gezouten of ongezouten het maakt mij niet uit, ze zijn gewoon te lekker om van af te blijven. De pistachenoten geven de cake niet enkel een mooie groene kleur ook de smaak is waanzinnig lekker.
Heb je nu geen pistachenoten in huis, je kan hier ook perfect amandelmeel voor gebruiken. Of geroosterde hazelnoten zou ook prima werken.

Verwacht je aan een heerlijk sappige pistache cake met vijgen, een cakeje om te bakken tijdens de herfst. Het maken van de cake is simpel, snel en super eenvoudig waardoor je in no-time een stukje voor je neus hebt staan met een lekker tasje koffie
Verwacht je aan een heerlijk sappige pistache cake met vijgen, een cakeje om te bakken tijdens de herfst. Het maken van de cake is simpel, snel en super eenvoudig waardoor je in no-time een stukje voor je neus hebt staan met een lekker tasje koffie
Verwacht je aan een heerlijk sappige pistache cake met vijgen, een cakeje om te bakken tijdens de herfst. Het maken van de cake is simpel, snel en super eenvoudig waardoor je in no-time een stukje voor je neus hebt staan met een lekker tasje koffie

Pistache cake met vijgen

Verwacht je aan een heerlijk sappige pistache cake met vijgen, een cakeje om te bakken tijdens de herfst. Het maken van de cake is simpel, snel en super eenvoudig waardoor je in no-time een stukje voor je neus hebt staan met een lekker tasje koffie
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Cakevorm of springvorm (+/- 20cm)

Ingrediënten
  

Vijgen

  • 4 el honing
  • 1 sinaasappel (sap)
  • 4 a 5 (rijpe) vijgen

Pistache cake

  • 120 gr pistachenoten (ongezout & gepeld)
  • 130 gr zelfrijzende bloem
  • 70 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gr bruine suiker (cassonade)
  • 3 eieren
  • 70 ml melk
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 1 tl zeste van citroen
  • 1/2 tl zeste van sinaasappel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Beleg de bodem en zijkanten van cakevorm of springvorm met bakpapier.
    Gebruik je een springvorm dan kan je de buitenkant van de springvorm best ook verpakken in aluminiumfolie anders kan het zijn dat de honing er zal uitlopen.
  • Voor de vijgen.
    Doe de honing en sap van de sinaasappel in een kookpotje, breng zachtjes aan de kook en laat zo'n 8 a 10 min zachtjes sudderen tot een dikkere stroop.
    Giet de stroop in de beklede bakvorm.
    Snij de vijgen in plakjes en leg deze met het snijvlak in de stroop. Schik de plakjes zo dat de hele bodem bedekt is. Zet even opzij
  • Doe de pistachenoten in een blender en maal fijn.
    Meng met de bloem en zet even opzij.
    Doe de zachte boter en bruine suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix romig en luchtig voor een paar minuten.
    Voeg dan één voor één de eieren toe en mix steeds goed tot een mooi glad deeg.
    Doe vervolgens het pistache-bloem mengsel bij het deeg en meng goed.
    Als laatste voeg je de melk, olie, zeste van citroen en sinaasappel toe. Mix nog even goed tot een glad deeg.
    Giet het deeg bovenop de vijgen en strijk goed uit.
    Bak de cake voor zo'n 45 a 50min in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
    Haal uit de oven, laat zo'n 10min afkoelen alvorens te ontvormen.
    Bij het ontvormen is het belangrijk dat de vijgen naar boven liggen 😉
    Tip > deze cake is op z'n lekkerst als ie nog wat warm/lauw is
    Smakelijk
Trefwoord bakken, cake, herfst, pistache, vijgen
Verwacht je aan een heerlijk sappige pistache cake met vijgen, een cakeje om te bakken tijdens de herfst. Het maken van de cake is simpel, snel en super eenvoudig waardoor je in no-time een stukje voor je neus hebt staan met een lekker tasje koffie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.