Appeltaart met frangipane

Appeltaart met frangipane. Een lekker makkelijke appeltaart met frangipane, heerlijk voor bij de koffie. Deze frangipanetaart wordt nog afgewerkt met een luchtige appelmousse.

Weken lang, heeft mijn nieuwe “halve bollen” bakvorm in de verpakking in de kast gelegen, niet wetende waarvoor deze juist te gebruiken. Een vakantie kan echter wonderen verrichten want eenmaal thuis na een paar dagen Limburg en mijn hoofd bomvol ideetjes waaronder het idee voor deze appeltaart met frangipane. Een lekker taartje met een krokante korst, gevuld met de lekkerste frangipane met stukjes appel en daarop een frisse appelmousse. Een “must-bake” taartje nu we volop in het appelseizoen zitten.

Frangipane lover

Moeilijk om te maken? Nee, echt niet.
Voor de korst van de taart gebruikte ik gewoon taartdeeg van de winkel. Niets mis mee, is lekker en super easy. Je kan natuurlijk ook zelf het deeg maken (zie recept). In de taartbodem komt één van de lekkerste taartvullingen die er bestaan namelijk frangipane. Ja, ik ben echt een “frangipane lover”. Ik doe zelfs in mijn havermoutpapje wat amandelessence voor dat “frangipane” effectje 🙂
Boter, amandelpoeder, suiker, een eitje, amandelessence en stukjes appel mengen. Meer hoef je niet te doen om de frangipanevulling te maken, bakken in de oven en dat taartje is klaar om “verorberd” te worden.

Appelmousse

De taart zo is al super lekker, je kan hem echter nog dat tikkeltje lekkerder maken. Dat tikkeltje zijn die halve bollen dat je bovenop de appeltaart kan zien. Die leuke bollen is eigenlijk een luchtige appelmousse. Een mousse die is gemaakt van appelsap, suiker, (Skyr) yoghurt en room. Heel makkelijk om te maken, vraagt weinig werk en is de perfecte frisse toets met de zoete appeltaart met frangipane.
Geen zin om de halve bollen bakvorm aan te schaffen, je kan ook siliconen muffin/cupcake bakvorm gebruiken en deze allemaal met een bodempje vullen.
Of vind je de mousse toch iets te veel werk dan kan je ook wat mascarpone (200gr) loskloppen met een scheutje room, 2el poedersuiker en 1/2tl vanille essence en deze bij de taart serveren.

Appeltaart met frangipane. Een lekker makkelijke appeltaart met frangipane, heerlijk voor bij de koffie. Deze frangipanetaart wordt nog afgewerkt met een luchtige appelmousse.
Appeltaart met frangipane. Een lekker makkelijke appeltaart met frangipane, heerlijk voor bij de koffie. Deze frangipanetaart wordt nog afgewerkt met een luchtige appelmousse.

Appeltaart met frangipane

Een lekker makkelijke appeltaart met frangipane, heerlijk voor bij de koffie. Deze frangipanetaart wordt nog afgewerkt met een luchtige appelmousse.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Taartvorm +/- 20cm
  • Optioneel voor de mousse : halve bollen bakvorm of muffin/cupcake bakvorm

Ingrediënten
  

Appeltaart met frangipane

  • 1 vel taartdeeg
  • 75 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 75 gr amandelmeel
  • 80 gr suiker
  • 1 ei
  • 1/2 tl vanille essence
  • 1/2 tl amandelessence
  • 1 appel

Appelmousse

  • 3,5 blaadjes gelatine (Ik gebruik Dr. Oetker)
  • 200 ml appelsap
  • 40 gr suiker
  • 1/2 tl vanille essence
  • 50 gr (Skyr) yoghurt
  • 100 ml room

Instructies
 

Appeltaart met frangipane

  • Beleg de taartvorm met het taartdeeg. Duw goed aan en snij het overtollige weg.
    Zet in de koelkast wanneer je de vulling maakt.
  • Mix de zachte boter, amandelmeel, suiker, ei, vanille en amandelessence nog een gladde massa.
    Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
    Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Verdeel de blokjes appel over de taartbodem en bedek volledig met de frangipane
    Bak de taart mooi goudbruin en gaar voor zo'n 35 a 40min tot het taartdeeg & vulling mooi goudbruin en gaar gebakken zijn.
    Haal uit de oven, laat eerst 15 a 20 min afkoelen in de vorm, ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen.

Appelmousse

  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
  • Doe de appelsap en suiker in een kookpotje en breng aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker kan smelten.
    Als dit eenmaal kookt, haal van het vuur en voeg de vanille essence en de uitgewrongen blaadjes gelatine toe. Roer goed en laat ietwat afkoelen.
    Voeg dan de (Skyr) yoghurt toe, meng goed.
    Klop de room op, klop deze niet te stijf anders ga je deze moeilijk kunnen mengen.
    Meng de opgeklopte room onder het appel-yoghurt mengsel en spatel dit tot een mooi gladde romige massa.
    Giet de mousse over de vormpjes en laat minstens 3h of langer opstijven.
  • Vlak voor het serveren, werk je de taart af met de mousse.
    Smakelijk
Trefwoord aardappelen, amandelen, appeltaart, dessert, frangipane, taart
Appeltaart met frangipane. Een lekker makkelijke appeltaart met frangipane, heerlijk voor bij de koffie. Deze frangipanetaart wordt nog afgewerkt met een luchtige appelmousse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.