Honing Panna Cotta met vijgen

Honing Panna Cotta met vijgen. Het makkelijkste Italiaanse dessertje in een heerlijk simpele versie met honing en vijgen. Ik serveerde de panna cotta in een taartje, feestlijk en toch heel simpel en snel te maken

Panna Cotta, een klassiek Italiaans dessertje dat nu eens altijd smaakt en bovendien super easy en snel te maken. Je kan ook eindeloos gaan variëren met smaken en ingrediënten eens je de basis kent. Die basis is altijd melk en/of room, suiker en gelatine. Soms voeg ik nog een vuchtencompote toe of maak een versie op basis van yoghurt. Je kan Panna Cotta ook perfect verwerken in een taartje zoals in dit receptje van honing Panna Cotta met vijgen heb gedaan.

Easy, Simple & Delicious

“Easy” , “Simple” & “Delicious” dat is dit dessertje. Oke, het ziet er misschien wat fancy uit met die halve bol Panna Cotta, maar ik kan jullie garanderen iedereen kan deze maken. De bereiding van de Panna Cotta is volgens het klassieke recept enkel wordt de suiker vervangen door honing en verder gaat er nog wat vanillezaadjes bij en wat zeste van citroen.
Het leek mij wel leuk om mijn halve bollen bakvorm eens te gebruiken hiervoor. Ik had mij deze enkele weken geleden aangeschaft via Bouwhuis.com maar verder dan het pakketje opendoen ben ik nog niet geraakt 😀

Serveren

Toen ik via Pinterest enkele leuke ideetjes had gezien met deze bakvorm, leek het mij wel leuk om de Panna Cotta te laten opstijven in de halve bollen en serveren in een tartellete of of op een koekje.
En wat ben ik blij met dit resultaat! Fancy ja maar totaal niet moeilijk.
“Dien ik nu ook zo’n halve bollen aan te schaffen om dit receptje te maken?”
Nee, totaal niet. Ik geef je graag wat tips :
1. Heb je een siliconen muffin/cupcake bakvorm? Gebruik deze dan.
Bedek de binnenkant van de bakvormpjes dan even met plasticfolie. Giet hierin het Panna Cotta mengsel en laat opstijven.
2. Geen halve bollen bakvorm en ook geen muffin/cupcake bakvorm? Serveer de Panna Cotta dan in een (feestelijk) glaasje met wat extra honing, de vijgen en wat verkruimelde koekjes.
3. Ik serveerde de Panna Cotta op koekjes, voor deze koekjes gebruikte ik het recept voor tartelette. Je kan dus ook perfect tartelettes bakken en de Panna Cotta hierin serveren. Je kan ook bijvoorbeeld grote ronde koekjes van de supermarkt meebrengen en hierop de Panna Cotta serveren.

Alternatieven

Ik serveerde bij dit feestelijke taartjes, vijgen want deze zijn momenteel nog volop in het seizoen. Geen fan van vijgen, je kan hier eender welk soort fruit bij serveren. Nog een topper zou geroosterde pruimen zijn of gebakken appeltjes. En misschien is dit taartje wel al een ideetje voor komende feestdagen (ja ik ben er weer eens vroeg bij), maak er dan bijvoorbeeld een veenbessen compote bij.

Honing Panna Cotta met vijgen. Het makkelijkste Italiaanse dessertje in een heerlijk simpele versie met honing en vijgen. Ik serveerde de panna cotta in een taartje, feestlijk en toch heel simpel en snel te maken
Honing Panna Cotta met vijgen. Het makkelijkste Italiaanse dessertje in een heerlijk simpele versie met honing en vijgen. Ik serveerde de panna cotta in een taartje, feestlijk en toch heel simpel en snel te maken

Honing Panna Cotta met vijgen

Het makkelijkste Italiaanse dessertje in een heerlijk simpele versie met honing en vijgen. Ik serveerde de panna cotta in een taartje, feestlijk en toch heel simpel en snel te maken
Gang dessert
Porties 4

Equipment

  • Optioneel : Halve bollen bakvorm (siliconen) of siliconen muffin/cupcake bakvorm

Ingrediënten
  

Panna cotta

  • 5 blaadjes gelatine
  • 300 ml room
  • 300 ml melk
  • 2 el honing + extra om te serveren
  • 1 vanillestokje
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • 4 vijgen
  • 4 tartelettes (optioneel) zie recept bij notities

Instructies
 

  • Week de blaadjes gelatine in koud water
  • Doe de melk, room, honing en zaadjes van de vanillestok in een kookpotje.
    Breng zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de honing kan oplossen.
    Als dit kookt, haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe.
    Roer goed.
    Giet de panna cotta in glaasjes of de halve bollen bakvorm of muffin/cupcake bakvorm.
    Laat de gelatine minstens 3h of langer opstijven
  • > Serveer je de panna cotta in glaasjes, werk dan af met wat extra honing, partjes vijgen en eventueel wat verkruimelde koekjes.
    > Serveer je de panna cotta in tartelettes (zoals ik heb gedaan), ontvorm ze dan voorzichtig uit de halve bollen bakvorm of muffin/cupcake bakvorm en leg ze in de tartelettes. Werk ze af met wat honing en partjes vijgen.

Notities

Recept voor tartelette :
  • 120gr patisseriebloem
  • 20gr amandelmeel
  • 1 eierdooier
  • 50gr poedersuiker
  • 75gr (koude) margarine/boter (in blokjes)
Extra : tartelette vormpjes
Doe de bloem met het amandelmeel en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng even.
Voeg de blokjes koude boter toe en meng tot je kleine kruimels hebt.
Doe hierbij de eierdooier en meng tot een mooi stevig deeg. Als het nog iets te droog aanvoelt, voeg dan een heel klein beetje (1 a 2kl) water toe tot je een mooie deegbal krijgt.
Verpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.

Rol het deeg uit, je kan dit het best doen tussen 2 vellen bakpapier. Verwijder de bovenste vel bakpapier en leg het deeg in de taartvormpjes.  Duw goed aan zodat de hele taartvormpje bedekt is.
Snij het overtollige deeg weg. 
Prik gaatjes in het deeg.
Zet de taartjes nog eerst 15min in de diepvries om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bak de bodem mooi goudbruin en gaar voor zo’n 20 a 25min.
Haal uit de oven en laat zo volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de korst hard worden. Ontvorm dan.
TIP > Je kan ook voor dit recept het deeg maken, uitrollen, ronde koekjes uitsteken, bakken, afkoelen en daarop een halve bol Panna Cotta serveren. 
Trefwoord dessert, gemakkelijk dessert, honing, panna cotta, snel dessert, vanillepudding, vijgen
Honing Panna Cotta met vijgen. Het makkelijkste Italiaanse dessertje in een heerlijk simpele versie met honing en vijgen. Ik serveerde de panna cotta in een taartje, feestlijk en toch heel simpel en snel te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.