Lamsburger met feta en perzik chutney

Lamsburger met feta en perzik chutney. Burger time met deze lekkere makkelijke lamsburger met feta en perzik chutney. Heerlijk om te serveren bij een barbecue of als makkelijke doordeweekse maaltijd.

Friday night is burger night!
Geen saaie smaakloze (veel te vettige šŸ˜€ ) burger wel deze op en top smaakvolle lamsburger met feta en perzik chutney. Zoet, zuur, pittig en kruidigheid … het komt allemaal te pas in dit receptje. We gebruiken geen klassieke hamburgerbroodjes, wel pitabroodjes dat we gaan beleggen met een pittige ietwat kruidige burger, een feta-pistache crumble en een heerlijk zoet-zure chutney op basis van perzik.

Chutney

Dit receptje heeft heel wat “wereldse” invloeden. Voor de chutney gaan we richting de Indiase keuken. Geen idee wat dit juist is? Wel een chutney kan je vergelijken met een confituur maar heeft een zoet-zure kruidige smaak en vaak ook nog een pittige toets door wat chili toe te voegen. Chutney’s worden vaak geserveerd bij een kaasplank maar matcht ook perfect met een stukje vlees. Vorig jaar maakte ik voor het eerst een chutney op basis van tomaten, welke ik ondertussen al ontelbare keren opnieuw heb gemaakt. Zo lekker is ie en ook super easy en snel te maken. Nu maken we er eentje op basis van lekkere zomerse perziken.
Tip > Maak ineens voldoende, verdeel over confituurpotten en je kan deze net zoals klassieke confituur voor een paar maanden bewaren.

Lamsburgers

Voor de burger, koos ik eens niet voor het klassieke gemengd gehakt of kippengehakt, wel voor een iets smaakvollere lamsgehakt. Natuurlijk je ook klassiek gemengd gehakt voor gebruiken. Het lamsgehakt wordt extra kruidig gemaakt door look, peterselie, harissa en een klein snuifje kaneel. Ja, deze burgertjes zijn kleine smaakbommetjes hoor die je trouwens ook perfect kan bakken op de barbecue.

Wereldse smaken

Serveren doen we niet tussen een klassiek hamburgerbroodje, wel een kort gegrild pitabroodje. En als kers op de taart nog wat verkruimelde feta gemengd met grof gehakte pistachenoten en peterselie. Kortom een echte Midden-Oosterse burger met een Indiase chutney.

Lamsburger met feta en perzik chutney. Burger time met deze lekkere makkelijke lamsburger met feta en perzik chutney. Heerlijk om te serveren bij een barbecue of als makkelijke doordeweekse maaltijd.
Lamsburger met feta en perzik chutney. Burger time met deze lekkere makkelijke lamsburger met feta en perzik chutney. Heerlijk om te serveren bij een barbecue of als makkelijke doordeweekse maaltijd.

Lamsburger met feta en perzik chutney

Burger time met deze lekkere makkelijke lamsburger met feta en perzik chutney. Heerlijk om te serveren bij een barbecue of als makkelijke doordeweekse maaltijd.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediƫnten
  

Perzik Chutney

  • 1/2 rode ui
  • 6 perziken (rijp)
  • 1/2 jalapeno
  • 1/4 rode peper
  • 70 ml honing
  • 120 ml appelciderazijn
  • zout
  • Olijfolie

Hamburgers

  • 600 gr lamsgehakt (of gemengd gehakt of kippengehakt)
  • 2 + 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 1 teentje look (fijngehakt)
  • 2 el harissa (of sambal oelek)
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • snuifje kaneel
  • 200 gr feta
  • 2 el pistachenoten (gepeld)
  • Olijfolie
  • zout
  • 4 pitabroodjes

Instructies
 

Perzik chutney

  • Begin met het maken van de chutney.
    Pel de rode ui en hak fijn.
    Snij de perziken in kleine blokjes.
    Verwijder de zaadjes van de jalapeno en rode chili, hak fijn.
  • Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.
    Stoof hierin de rode ui aan voor zo'n 2 a 3min.
    Voeg de blokjes perzik, jalapeno en rode peper toe. Laat zo'n 5min mee stoven. Roer regelmatig.
    Voeg dan de honing, appelciderazijn en snuifje zout toe.
    Laat zo'n 30min zachtjes sudderen.
    Haal dan van het vuur en laat ietwat afkoelen of volledig.
    TIP > Je kan de chutney zowel warm als koud serveren. Bij een kaasplank kan je deze koud serveren, in combinatie met deze burger verkies ik dat deze nog een beetje warm is.
    TIP > Maak de chutney al de dag voordien zo zal ie nog meer smaak hebben.
    TIP > Heb je nog wat over, bewaar dan in een proper confituurpot in de koelkast.

Hamburger

  • Meng het gehakt met 2el fijngehakte peterselie, look, harissa, zeste van citroen, kaneel en snuifje zout.
    Is het gehakt iets te plakkerig voeg dan wat paneermeel of panko toe.
    Vorm 4 grote of 8 kleine burgers van het gehakt.
    Laat zo'n 20min of langer opstijven in de koelkast.
  • Verkruimel ondertussen de feta.
    Hak de pistachenoten grof.
    Meng de verkruimelde feta met de pistachenoten en 2el olijfolie.
    Bewaar koel tot net voor het serveren
  • Bak de burgers in een pan of op de BBQ.
    Grill op het laatste ook even de pitabroodjes.
    Beleg de pitabroodjes met de burger. Werk af met wat van het feta-pistache mengsel en perzik chutney.
    Smakelijk!
Trefwoord barbecue, chutney, doordeweeks recept, feta, hamburger, harissa, perziken
Lamsburger met feta en perzik chutney. Burger time met deze lekkere makkelijke lamsburger met feta en perzik chutney. Heerlijk om te serveren bij een barbecue of als makkelijke doordeweekse maaltijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (ā€œGoogleā€). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ā€˜Safe Harbour-principlesā€™. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.