Watermeloen salade met opgeklopte feta

Watermeloen salade met opgeklopte feta. Een frisse zomerse salade op basis van watermeloen, komkommer en radijsjes geserveerd met romig opgeklopte feta. Een origineel en snel te maken bijgerecht voor bij een barbecue of als hapje met za'atar pita chips

Prachtig zomers weer, dat vraagt om lichte snelle gerechtjes. Gerechtjes die weinig moeite of tijd vragen want op zo’n dagen wil je gewoon volop buiten genieten van het zonnetje. Gerechtjes die fris, licht en vol zomerse smaken zitten. Wel dan zit je helemaal goed met deze watermeloen salade met opgeklopte feta. Hier spat toch gewoon de zomer van af, vind ik toch 😀

Op en top zomers

Watermeloen dat is zo’n typisch zomers product, als je ze weer spot in je groente- en fruitkraam dan weet je wat er op komst is. Persoonlijk ben ik geen superfan om het gewoon zo puur te eten. Ik eet deze kanjer liever verwerkt in een hartig receptje en vooral in combinatie met feta.
Feta en watermeloen dat is een topcombi en op en top zomers.

Opgeklopt

Aan de watermeloen salade voegde ik ook nog wat blokjes komkommer, radijsjes en lente-ui toe en natuurlijk feta. Maar waar is die dan?
Normaal zou je de feta verbrokkelen over de salade, nu niet. Vorige zomer heb ik namelijk een zalige ontdekking gedaan door feta op te kloppen in een blender. En sindsdien ben ik “obsessed” 😀
Het enige wat je dient te doen is feta samen met wat Griekse yoghurt op hoge snelheid te mixen in je blender. Het resultaat is een dikke romige frisse saus. Die je kan serveren als dip maar ook bij deze salade.
Je kan dit trouwens ook met geitenkaas doen.

Veelzijdig

Je kan deze salade ook perfect serveren als hapje voor bij de apéro of mezze. Serveer met wat crackers of krokant gebakken pitabrood op smaak gebracht met za’atar.
Ook als bijgerecht bij een zomerse barbecue past ie perfect.
Of gewoon als doordeweeks maaltijd met bijvoorbeeld gegrilde scampi’s op smaak gebracht met wat za’atar.

Watermeloen salade met opgeklopte feta. Een frisse zomerse salade op basis van watermeloen, komkommer en radijsjes geserveerd met romig opgeklopte feta. Een origineel en snel te maken bijgerecht voor bij een barbecue of als hapje met za'atar pita chips

TIPS

  • Je kan de feta perfect vervangen door geitenkaas
  • Je kan ook een mix van verschillende soorten meloen maken
  • Klop de feta lang genoeg, zo krijg je een mooie crème
  • Ik serveerde er een dressing bij op basis van granaatappelmelasse en een snuifje Sumac. In de meeste grote supermarkten kan je deze ondertussen vinden. Je kan echter de Sumac ook weglaten en de granaatappelmelasse kan je vervangen door balsamico azijn.
  • Meal preppen, dat kan perfect. Je kan de meloen en groenten voor de salade al op voorhand fijnsnijden, apart bewaren in de koelkast en voor het serveren gewoon even mengen. Ook de opgeklopte feta kan je al makkelijk een dag op voorhand maken en koel bewaren.
Watermeloen salade met opgeklopte feta. Een frisse zomerse salade op basis van watermeloen, komkommer en radijsjes geserveerd met romig opgeklopte feta. Een origineel en snel te maken bijgerecht voor bij een barbecue of als hapje met za'atar pita chips
Watermeloen salade met opgeklopte feta. Een frisse zomerse salade op basis van watermeloen, komkommer en radijsjes geserveerd met romig opgeklopte feta. Een origineel en snel te maken bijgerecht voor bij een barbecue of als hapje met za'atar pita chips

Watermeloen salade met opgeklopte feta

Een frisse zomerse salade op basis van watermeloen, komkommer en radijsjes geserveerd met romig opgeklopte feta. Een origineel en snel te maken bijgerecht voor bij een barbecue of als hapje met za'atar pita chips
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Salade

  • 500 gr watermeloen
  • 4 a 5 radijsjes
  • 1/2 komkommer
  • 2 lente-uitjes
  • 100 gr kerstomaten
  • 2 el peterselie (fijngehakt)
  • 200 gr feta
  • 3 el griekse yoghurt
  • Za'atar garnalen en of Za'atar pitabrood (optioneel) (zie notities)

Dressing

  • 4 el granaatappelmelasse (of vervang door balsamico azijn)
  • 2 el citroensap
  • 4 el olijfolie
  • 2 el appelciderazijn (of vervang door gewone azijn)
  • 1 teentje look (fijngehakt)
  • 2 tl sumac (optioneel)
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Voor de dressing.
    Meng alle ingredienten, breng op smaak met peper en zout.
    Bewaar koel.
  • Voor de opgeklopte feta.
    Verbrokkel de feta en doe samen met de yoghurt in je blender.
    Mix op hoge snelheid tot een gladde crème. Je zal zo'n 4 a 5min moeten blenden tot je een mooie gladde crème krijgt.
    TIP > Je kan dit al de dag voordien maken en koel bewaren.
  • Voor de salade
    Snij de watermeloen in kleine blokjes.
    Hak de radijsjes fijn.
    Snij de komkommer in kleine fijne blokjes.
    Hak de lente-uitjes fijn.
    Halveer de kerstomaten of snij in kwartjes.
    TIP > Je kan de meloen en groenten al op voorhand versnijden. Meng alles pas vlak voor het serveren.
  • Meng alle ingredienten voor de salade vlak voor het serveren.
    Serveer met de opgeklopte feta en dresssing.

Notities

Voor het za’atar pitabrood :
* 3 pitabroodjes
* 2 el olijfolie
* 1el za’atar
* snuifje zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij of knip met een schaar de pitabroodjes in driehoekjes. Leg deze op een beklede bakplaat.
Meng de olijfolie met de za’atar en snuifje zout. Wrijf hiermee de pita driehoekjes in. Bak ze mooi goudbruin in de oven voor zo’n 8 a 10min. Draai ze tijdens het bakken zodat ze langs beide kanten kunnen kleuren. 
Haal uit de oven en laat ietwat of helemaal afkoelen.
Za’atar garnalen :
* 20 scampi’s of gamba’s (gepeld en schoongemaakt)
* 1el olijfolie
* 1/2tl zeste van citroen (fijngeraspt)
* 1el za’atar
* 1tl gerookt paprikapoeder
* 1 teentje look (fijngehakt)
* Snuifje zout
Meng de olijfolie met de zeste van citroen, za’atar, paprikapoeder, fijngehakt teentje look en snuifje zout. Leg de scampi’s in de marinade en laat zo’n 30min (of langer) marineren in de koelkast. Dek goed af.
Steek de scampi’s op een satéstokjes (optioneel). Gril of bak de scampi’s gaar op de barbecue of (grill)pan.
 
Trefwoord barbecue, doordeweeks recept, feta, gezond recept, klaar in 30min, komkommer, pastasalade, snel klaar, snelle recepten, watermeloen
Watermeloen salade met opgeklopte feta. Een frisse zomerse salade op basis van watermeloen, komkommer en radijsjes geserveerd met romig opgeklopte feta. Een origineel en snel te maken bijgerecht voor bij een barbecue of als hapje met za'atar pita chips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.