Sesam granola

Sesam granola. Heerlijk eenvoudige granola op basis van sesamzaadje op smaak gebracht met kardemom, kaneel en pindakaas. Een lekkere crunchy granola ideaal als gezond ontbijt of tussendoortje

“Once you made homemade granola, you never you back”
Toegegeven, een zakje muesli of granola meebrengen van de winkel is makkelijk en snel. Het assortiment is eindeloos maar ook de verborgen ingrediënten en suikers. Toch ga ik jullie proberen overtuigen om eens voor homemade te gaan met bijvoorbeeld deze makkelijk en snelle crunchy sesam granola.

Wat je zelf doet …

Zelf was ik jaren geleden ook zo hoor, een pakje granola van de winkel meebrengen. Easy, snel en de smaak was ook wel goed.
Omdat ik toch ietwat benieuwd was naar die “homemade versie”, ben ik aan de slag gegaan. Veel tijd of werk vraag het niet eer alles in de oven staat, dat was al positief 🙂
Toen ie in de oven stond, besefte ik voor de eerste maal echt waarom vele er voor gezwicht zijn … dat heerlijke aroma dat heel je huis vult van gebakken noten, zaden en pitten. En dan moest ie nog uit de oven komen.
Die heerlijke knapperende noten, nog wat sticky en grote crunchy brokken granola. Onweerstaanbaar en onbegrijpelijk dat ik dit niet veel eerder zelf had gemaakt. Sindsdien maak ik elke week een ruime portie om de week door te komen. De laatste tijd maak ik mijn granola ook vaak in de pan ipv in de oven, via deze manier vind ik hem net dat tikkeltje krokanter en geeft ook een iets meer geroosterde smaak (zie recept)

Spelen en experimenteren

Het heerlijke aroma, de onweerstaanbare smaak en je kiest volledig zelf welke ingrediënten en kruiden je toevoegt. Je kiest zelf hoe zoet je hem wilt en welke soort zoetstof je gebruikt. Zelf spelen en experimenteren!
De inspiratie voor deze sesam granola heb ik gehaald uit het kookboek “Falastin” (van Sami Tamimi & Tara Wigley), een boek vol heerlijke Midden-Oosterse recepten. Een echte aanrader!

Sticky & crunchy

Vaak wordt een granola gemaakt uit een heleboel noten, zaden, pitten, havermout, gedroogd fruit, gesmolten kokosolie en zoetstof.
Deze versie vraagt om een mix van witte en zwarte sesamzaadjes, amandelschaafsel, havermout en een snuifje kardemom & kaneel. Om hem lekker “sticky” te maken, voegen ook nog pindakaas, honing, eiwit en olijfolie toe. Door het eiwit gaat dit een echte “crunchy” granola worden met de heerlijke smaak van geroosterde sesamzaadjes.

Het lekkerst vind ik de granola bij wat geroosterde pruimen of “the classic way” met wat yoghurt en fruit. Je kan zelfs je bolletje vanille-ijs “pimpen” met deze granola.

Sesam granola. Heerlijk eenvoudige granola op basis van sesamzaadje op smaak gebracht met kardemom, kaneel en pindakaas. Een lekkere crunchy granola ideaal als gezond ontbijt of tussendoortje

TIPS

  • Ik gebruikte een mix van wit en zwart sesamzaad, je kan ook enkel de witte zaadjes gebruiken.
  • Het recept vraagt ook nog om een scheutje rozenwater maar is optioneel.
Sesam granola. Heerlijk eenvoudige granola op basis van sesamzaadje op smaak gebracht met kardemom, kaneel en pindakaas. Een lekkere crunchy granola ideaal als gezond ontbijt of tussendoortje

Sesam granola

Heerlijk eenvoudige granola op basis van sesamzaadje op smaak gebracht met kardemom, kaneel en pindakaas. Een lekkere crunchy granola ideaal als gezond ontbijt of tussendoortje
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 50 gr witte sesamzaadjes
  • 25 gr zwarte sesamzaadjes (of gebruik witte)
  • 150 gr grove havervlokken of gewone havermout
  • 50 gr amandelschaafsel
  • 1/2 tl kardemompoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • snuifje zeezout
  • 50 gr pindakaas (*)
  • 75 gr honing
  • 1 eiwit
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl rozenwater (optioneel)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Beleg een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de sesamzaadjes met de havervlokken/havermout, amandelschaafsel, kardemom, kaneel en zeezout.
    Roer de pindakaas los met het eiwit, olijfolie en optioneel het rozenwater. Voeg toe aan de droge ingredienten. Roer goed tot een plakkerige massa
    TIP > Als je pindakaas niet lopend genoeg is. Verwarm deze dan kort in een kookpotje of in de microgolfoven.
    Stort het mengsel op de bakplaat en duw goed aan en verspreid over de bakplaat.
    Bak de granola mooi goudbruin in de oven voor zo'n 15 a 17min. Hussel tijdens het bakken af en toe door de granola. Laat de granola niet te bruin worden.
    Haal uit de oven, laat volledig afkoelen en bewaar luchtdicht.
    Smakelijk

Notities

(*) Gebruik lopende smeuïge pindakaas
Ik gebruik altijd de 100% van Albert Heijn
Trefwoord gezond ontbijt, glutenvrij, granola, havermout, ontbijt, pindakaas, sesamzaad
Sesam granola. Heerlijk eenvoudige granola op basis van sesamzaadje op smaak gebracht met kardemom, kaneel en pindakaas. Een lekkere crunchy granola ideaal als gezond ontbijt of tussendoortje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.