Labneh mousse met geroosterde rabarber

Labneh mousse met geroosterde rabarber

Fris, verrassend, weinig werk en zo lekker smaakvol, de perfecte omschrijving voor deze Labneh mousse met geroosterde rabarber. Het hoeft niet elke week taart of cake te zijn, een “fluffy mousse’ke” gaat er bij mij ook altijd wel in. Een toetje dat eens zo hard smaakt als het zonnetje schijnt en om er buiten op je terras van te genieten.

“Labneh, wat is me dat voor iets”.
Wie mij al een beetje kent, weet dat ik hier echt dol op ben.
Wie de Midden-Oosterse keuken kent, weet heel goed wat dit is.
Ik maak het spannend he šŸ˜‰
De Midden-Oosterse keuken kent heel wat bekende dips, denk maar aan hummus, baba ganoush, muhammara en ook Labneh ofwel uitgelekt yoghurt. Het enige wat je dient te doen is Griekse of Turkse yoghurt een nachtje laten uitlekken in een theedoek. Hier wordt vaak nog wat zout en kruiden aan toegevoegd. Na het uitlekken kan je hem serveren als dip (met nog extra kruiden) of ook heerlijk op een toast met avocado en een gepocheerd eitje.

In deze zoete versie voegde ik geen zout toe, wel honing en de zaadjes van een vanillestok. Hier kan je zelf nog volop mee gaan spelen. Je kan ook gewoon suiker toevoegen, of een kaneelstokje of wat gember, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Na het uitlekken voegde ik nog wat room toe om deze samen met de uitgelekte yoghurt mooi fluffy te kloppen. Het resultaat is een romige frisse mousse met een heerlijke vanille smaak.

Je kan bij deze Labneh mousse gewoon wat vers zomerfruit serveren.
Ik trok mijn moestuin in om wat stokken rabarber te verzamelen en deze te roosteren in de oven. Een zalige manier om rabarber te bereiden.
Je kan er eventueel ook nog wat aardbeien aan toevoegen. Of als rabarber uit het seizoen is, kan je ook geroosterde pruimen, perziken of abrikoos gebruiken.

Labneh mousse met geroosterde rabarber
Labneh mousse met geroosterde rabarber

Labneh mousse met geroosterde rabarber

Een frisse zomerse labneh mousse in combinatie met geroosterde rabarber, een snel en simpel dessertje.
Gang dessert
Porties 4

Ingrediƫnten
  

Labneh mousse

  • 500 gr Griekse of Turkse yoghurt
  • 2 el honing
  • 1 vanillestokje
  • 250 ml room
  • 50 gr poedersuiker

Geroosterde rabarber

  • 250 gr rabarber
  • 60 gr suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 sinaasappel
  • 1/2 tl oranjebloesemwater (optioneel)

Instructies
 

Labneh mousse

  • De dag voordien, leg een theedoek in een zeef.
    Meng de yoghurt met de honing, de zaadjes van de vanillestok en de lege vanillestok. Schep de yoghurt in de beklede zeef en laat een nachtje uitlekken.
  • Doe de volgende ochtende de uitgelekte yoghurt in een mengkom (van je keukenmachine).
    Mix al even los.
    Voeg dan de room en poedersuiker toe en mix op hoge snelheid tot een luchtige mousse. Mix niet te lang anders zal de room te hard worden.
    Verdeel de mousse over 4 a 5 kommetjes/glaasjes en zet in de koelkast.

Geroosterde rabarber

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Was de rabarber en snij de uiteinden af.
    Snij de rabarber in blokjes of reepjes en doe in een ovenschaal samen met de suiker, het sap van de sinaasappel, de zaadjes van de vanillestok en de lege vanillestok.
    Rooster voor zo'n 20 a 25min (afhankelijk van de grootte van de stukjes rabarber). De rabarber mag nog een beetje textuur en beet hebben.
    Haal uit de oven en voeg nu optioneel het oranjebloesemwater toe.
  • Je kan de geroosterde rabarber warm, lauw of koud serveren bovenop de labneh mousse.
    Werk eventueel nog af met wat grof gehakte pistachenoten of granola.
    Smakelijk
Trefwoord dessert, labneh, rabarber, yoghurt
Labneh mousse met geroosterde rabarber
Labneh mousse met geroosterde rabarber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (ā€œGoogleā€). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ā€˜Safe Harbour-principlesā€™. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.