Muffins met rabarber & ricotta

Muffins met rabarber & ricotta

We zitten in één van de lekkerste periodes van het jaar met de asperges, aardbeien en rabarber die momenteel volop in seizoen zijn. Die meteen ook tot mijn absolute favorieten behoren. De asperges verwerk ik de laatste weken maar al te graag in tal van maaltjes, hun seizoen is zo kort dus je moet er van profiteren. Aardbeien en rabarber verwerk ik daarentegen maar al te graag in ontbijtjes of toetjes zoals in deze verrukkelijke muffins met rabarber & ricotta.

Smeuïg, fluffy, fris, kruidig en klaar in een handomdraai. Yes, deze muffins hebben het helemaal naar mijn mening. En de stukjes rabarber, uit eigen moestuin trouwens, maken het gewoon helemaal af. Rabarber in gebak is altijd een topper, het frisse en zure in contrast met het zoete van het cakeje … heerlijk! Kan je nu geen rabarber vinden of zijn we buiten het seizoen dan kan je hier eender welk fruit in verwerken. Veelzijdig zijn deze muffins ook nog eens.

Aangezien ik elk jaar wel in een “rabarber Madness periode” waarbij ik amper die plant kan bijhouden en je kan toch niet elke dag aan het bakken gaan. Is het hebben van een grote diepvries echt een pluspunt. Ik maak dan een heleboel kleine pakjes met blokjes rabarber waardoor ik ook buiten het seizoen deze kan verwerken in cakejes of ontbijtjes.
Je kan ook een enorme hoeveelheid rabarbermoes maken, verdelen in zakjes en invriezen maar.

Muffins met rabarber & ricotta
Muffins met rabarber & ricotta

Serveertip > je kan de muffins gewoon zo serveren bij een tasje koffie of thee. Wil je ze toch nog naar een next level brengen serveer er dan wat opgeklopte ricotta bij. Hiervoor dien je gewoon ricotta los en luchtig te kloppen samen met wat yoghurt en honing in een blender of in kom met behulp van handmixer. Zelf had ik nog wat geroosterde rabarber & zoete dukkah (zie recept) staan wat echt helemaal de finish touch is.

Muffins met rabarber & ricotta

Muffins met rabarber & ricotta

Heerlijke en snel te maken muffins met stukjes rabarber en lekker smeuig door de ricotta
Gang dessert, Tussendoortje

Ingrediënten
  

  • 250 gr rabarber
  • 300 gr zelfrijzende bloem
  • 150 gr suiker
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder (optioneel)
  • snuifje kardemompoeder (optioneel)
  • 1 ei
  • 150 ml karnemelk
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 tl vanille essence
  • 120 + 200 gr ricotta
  • 3 el griekse yoghurt
  • 2 el honing
  • 1 el citroensap
  • 1/4 tl zeste van sinaasappel

Instructies
 

  • Was de rabarber en snij in kleine gelijke blokjes.
    Zet even opzij.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Beleg een muffinbakvorm met papieren vormpjes. Of gebruik je een siliconen muffinbakvorm dan hoef je geen papieren vormpjes te gebruiken.
  • Meng de bloem, suiker en kruiden in een kom. Zet even opzij.
    Doe het ei, karnemelk, zonnebloemolie, vanille essence en 120gr ricotta in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Kluts even los tot een egaal mengsel.
    Voeg de droge ingredienten toe en mix tot een mooi glad deeg.
    Voeg de blokjes rabarber toe en meng nog even kort.
    Verdeel het deeg over de vormpjes. Vul ze niet te vol aangezien ze nog ietwat zullen rijzen tijdens het bakken. Heb je een ijsschepper, gebruik deze dan om de vormpjes te vullen, dit gaat veel sneller en makkelijker.
    Bak de muffins mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 20 a 25min.
    Haal uit de oven, laat even afkoelen, ontvorm en laat verder afkoelen op een rooster.
  • Voor de opgeklopte ricotta.
    Doe de ricotta (200gr), griekse yoghurt, honing, citroensap en zeste van sinaasappel in een blender/foodprocessor of doe in een mengkom en klop luchtig en romig met behulp van een handmixer.
    Serveer de opgeklopte ricotta bij de muffins.
    Smakelijk
Trefwoord bakken, cake, dessert, muffin, rabarber, ricotta, tussendoortje
Muffins met rabarber & ricotta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.