Aardbeiencake met vlierbloesem

Aardbeiencake met vlierbloesem

Hier spat de yumminess toch gewoon van af, vind je niet?
Een cakeje om zalig van te genieten in het weekend met een lekker tasje koffie of thee. Yes, deze aardbeiencake met vlierbloesem wil je gewoon dit weekend uit je oven toveren. Een cakeje met 2 typische “lente ingrediënten” namelijk heerlijke aardbeien en vlierbloesem. De aardbeien zijn al even back in business en ook de vlierbloesem gaat nu stilletjes aan in bloei komen. Dus zet deze cake maar op je “to Bake list” voor de komende weken!

Aardbeien en vlierbloesem dat is een match made in heaven.
“Elien, ik kan geen verse vlierbloesem vinden wat nu?”. Geen probleem, ik gebruikte ook gewoon vlierbloesemsiroop die je in de meeste supermarkten kan vinden. Je kan deze ook weglaten maar de vlierbloesem zorgt voor speciale “florale” toets in de cake.
De rest van de siroop kan je nog makkelijk verwerken in een cocktail, mocktail of deze polenta cake met citroen, vlierbloesem en blauwe bessen.

Ik gebruikte hier voor het eerst trouwens mijn nieuwe aanwinst, mijn prachtig nieuwe Bundt vorm. Een bundt cake heeft naar mijn mening altijd ietsje extra, een feestelijke toets. En dan die “druipende glazuur” langs die randen, I love it 😀 ! Natuurlijk kan je deze cake ook in een gewone cakevorm of bakvorm maken.
Ben je ook zo’n fan van bundt vormen, ik kocht er eentje van Nordic Ware (no spon). Zij hebben een hele resem aan prachtige bundt bakvormen. Je kan deze trouwens kopen via bol.com of bouwhuis.

Aardbeiencake met vlierbloesem

Aardbeiencake met vlierbloesem
Aardbeiencake met vlierbloesem

Aardbeiencake met vlierbloesem

Een heerlijk smeuige cake met daarin een verrassende compote op basis van aardbeien en vlierbloesem.
5 van 1 stem
Gang dessert

Equipment

  • Bundt bakvorm of klassieke cakevorm

Ingrediënten
  

Compote van aardbeien en vlierbloesem

  • 350 gr aardbeien + extra om af te werken
  • 4 el maizena
  • 90 gr suiker
  • 10 gr vanillesuiker
  • 100 ml vlierbloesemsiroop
  • 1 el citroensap

Cake

  • 225 gr boter/margarine (op kamertemperatuur)
  • 400 gr suiker
  • 4 eieren
  • 1 el vanille essence
  • 340 gr zelfrijzende bloem
  • 170 gr zure room

Glazuur

  • 150 gr poedersuiker
  • 2 el vlierbloesemsiroop

Instructies
 

Voor de compote van aardbeien en vliersbloesem

  • Verwijder de kroontjes van de aardbeien.
    Doe in een blender en mix tot een glad papje.
    Doe dit papje in een kookpotje samen met de maizena en beide suikers. Meng goed.
    Zet op een middelhoog vuur en laat al roerend indikken.
    Haal van het vuur en voeg de vlierbloesemsiroop en citroensap toe. Meng goed en laat volledig afkoelen.

Voor de cake

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Vet de bakvorm heel goed in en bebloem deze ook.
    Zet even opzij.
  • Doe de zachte boter/margarine en suiker in de mengkom van je keukenmachine en mix deze romig en luchtig voor zo'n 3min.
    Voeg nu één voor één de eieren toe en meng steeds goed. Voeg ook de vanille essence toe.
    Voeg in porties de bloem toe en als laatste de zure room.
    Mix tot een mooi glad deeg.
    Giet de helft van het deeg in de bavorm en spreid goed uit zodat de hele bodem bedekt is.
    Lepel hierop wat van de compote. Je hoeft niet alle compote te gebruiken. De rest kan je er apart bij serveren.
    Giet nu de rest van het deeg in de bakvorm.
    Bak de cake zo'n 55 a 60min in de oven tot de cake mooi goudbruin en gaar is binnenin. Check dit met een satéprikker.
    Haal uit de oven, laat de cake zo'n 15min afkoelen in de vorm en ontvorm dan.
    Laat de cake volledig afkoelen.

Voor de glazuur

  • Meng de poedersuiker met de vlierbloesemsiroop tot een dik papje. Is het nog iets te kruimelig voeg nog een heel klein tikkeltje siroop toe.
    "Drizzle" de glazuur over de cake en laat uitharden.
    Werk de cake af met wat verse aardbeien.
    Smakelijk
Trefwoord aardbeien, bakken, cake, vlierbloesem
Aardbeiencake met vlierbloesem

1 thought on “Aardbeiencake met vlierbloesem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.