Madeleintjes

madeleintjes

De vakantie is ondertussen 1 week bezig en ik weet nog uit mijn tijd dat toen meestal de verveling al toesloeg bij mij. Ik zag heel juni altijd uit naar de zomervakantie maar na 1 week was ik het meestal al beu :-). Als het mooi weer is dan kan je natuurlijk eens naar een speeltuin gaan of gaan zwemmen maar wat als het slecht weer is …
Wat dacht je van samen cakejes te bakken met de kids? Daarmee kan je ze wel even bezighouden. En het zijn niet zomaar cakejes … het zijn hemels zachte madeleintjes.

madeleintjes
Enkele jaren geleden heb ik madeleinvormpjes aangekocht maar je kan ook andere cakevormpjes gebruiken of papiervormpjes gebruiken.
Ben je toch op zoek naar de echte vormpjes? Bij Dille & Kamille of Bol.com vind je ze zeker

madeleintjes

Ingrediënten (+/- 25 kleine madeleintjes)

  • 150gr patisseriebloem
  • 150gr boter
  • 100gr suiker
  • 20gr vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 2el honing
  • vanille extract
  • 1kl bakpoeder
  • 2 a 3 citroenen (voor de zeste)
  • snuifje zout

Bereidingswijze

Zeef de bloem.
Doe de bloem, bakpoeder en citroenzeste (ik heb de zeste van 3 citroenen gebruikt) in een kommetje, meng dit even en zet even opzij.

Doe de boter in een pannetje en laat zachtjes smelten.

Doe de suiker en vanillesuiker in de mengkom van je keukenmachine en voeg het eerste ei toe. Begin rustig te mixen (of laat de keukenmachine dit mixen).
Voeg de overige 2 eieren, 1 per 1 toe en klop op een hoge snelheid tot het beslag bleek is geworden. Zet de mixer op een lage stand en voeg de 2el honing en een beetje vanille extract toe, meng nog even.

madeleintjes
Mix de eieren en suiker tot het beslag bleek is geworden

Voeg nu het bloem mengsel bij het deeg en mix alles tot een mooi glad deeg.
Roer op het laatste nog even met een spatel door het deeg (vooral langs de randen en bodem)

Zet de mengkom met het deeg een halfuurtje in de koelkast.

madeleintjes
het beslag na 30min rusten in de koelkast

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Als het deeg heeft gerust, haal uit de koelkast en lepel een beetje van het deeg in de vormpjes.

madeleintjes madeleintjes

Bak de madeleintjes ongeveer 12 a 15min (tijd hangt af van de grootte van de vormpjes)
Check met een sateprikker of de cakejes gaar zijn.

Haal uit de oven en laat even afkoelen in de vormpjes.
Haal na 5min de madeleintjes uit de vormpjes en laat verder afkoelen op een rooster

Bewaar de afgekoelde madeleintjes in een afgesloten doos/trommel.

 

 

1 thought on “Madeleintjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.