Lamskroontje met kruidenkorst & bloemkoolpuree

Lamskroontje met kruidenkorst & bloemkoolpuree

Lamsvlees, iets typisch dat we met Pasen op het menu zetten. Wat mij betreft, kan lamsvlees op ieder moment van het jaar daar hoeft het echt niet speciaal Pasen voor te zijn. Of het nu gewoon doordeweeks is, tijdens een zomerse BBQ of met Pasen … een stukje lamsvlees smaakt nu eenmaal altijd. Dit recept voor lamskroontje met kruidenkorst & bloemkoolpuree is zo eentje dat je voor ieders gelegenheid op tafel kan zetten. Ja, zelfs gewoon tijdens een normale werkweek of tijdens een feestelijk etentje.

De hoofdrol in dit gerechtje gaat natuurlijk naar dat prachtige lamskroontje. Een heerlijk stukje mals vlees dat een kruidig korstje krijgt op basis van pistachenoten, Parmezaanse kaas en kruiden. Het leuke aan dit receptje is dat je, er amper tijd, moeite of werk in te steken. Je blender doet al het werk voor het korstje. Het vlees dien je even vlug aan te schroeien, dan beleg je het kroontje met het kruidenkorstje en dan gaat deze nog even de oven in. Makkelijk toch!

Je kan hier kroketten of gratin bij serveren, kan allemaal. Of maak er deze heerlijk smeuïge bloemkoolpuree bij. Omdat deze puree zo lekker smeuïg is, hoeft er wat mij betreft echt geen extra saus bij het vlees. Je kan er een eventueel makkelijk een vleessaus bij maken.

Lamskroontje met kruidenkorst & bloemkoolpuree
Lamskroontje met kruidenkorst & bloemkoolpuree

TIP :
> Geen fan van lamskroontje, je kan deze ook vervangen door een varkenskroon of kalkoengebraad.
> Wil je hier een sausje bij maken. Doe dan een klontje boter in de pan waarin het vlees is aangeschroeid. Voeg een fijngesneden sjalotje toe, laat even aanstoven. Blus met zo’n 200ml fond (kippenfond of vleesfond), laat zo’n 2min sudderen. Voeg dan zo’n 50ml room toe en wat peper en zout.
> Meal preppen? Ja hoor kan makkelijk. De bloemkoolpuree alsook het korstje kan je makkelijk de dag voordien al maken. Het lamskroontje bakken, beleggen met het korstje en verder afbakken in de oven doe je vlak voor het serveren en dit neemt niet al te veel tijd, werk of moeite in beslag

Lamskroontje met kruidenkorst & bloemkoolpuree

Lamskroontje met kruidenkorst & bloemkoolpuree

Een heerlijk receptje van lamskroontje met een krokant kruidenkorstje en een smeuïge bloemkoolpuree. Een snel simpel gerechtje dat je zowel met Pasen als doordeweeks op tafel kan zetten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Lamskroontje met kruidenkorst

  • 2 lamskronen reken op zo'n 200gr per persoon
  • 100 gr pistachenoten (gepeld)
  • 50 gr Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 30 gr peterselie (fijngehakt)
  • 1 el bieslook (fijngehakt)
  • 1 kl rozemarijn (fijngehakt)
  • 20 gr paneermeel (of panko)
  • 1 tl zeste van citroen (fijngeraspt)
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Trostomaatjes (optioneel om erbij te serveren)

Bloemkoolpuree

  • 1 grote bloemkool
  • 2 grote aardappelen
  • 200 gr mascarpone
  • 50 gr Parmezaanse kaas (fijngeraspt)
  • 1 a 2 el citroensap
  • 50 ml melk (+ eventueel extra)
  • peper en zout

Instructies
 

Voor de bloemkoolpuree

  • Schil de aardappelen en snij in kleinere blokjes.
    Snij de bloemkool in kleinere roosjes.
    Kook de aardappelen en bloemkool gaar in licht gezouten water.
    Giet af, laat goed uitlekken en doe in blender samen met de mascarpone, Parmezaanse kaas, citroensap, melk en peper en zout. Mix tot een gladde puree.
    Maak de puree nog smeuïger met extra melk. Hou de puree warm.

Voor de lamskroontjes

  • Haal de lamskroontje zo'n 15min op voorhand uit de koelkast.
    Doe de pistachenoten, Parmezaanse kaas, paprikapoeder, peterselie, bieslook, rozemarijn, paneermeel en een flinke snuif peper en zout in een blender. Mix tot fijne kruimels.
    GIet hierbij zo'n 3el olijfolie en mix tot je een pasta krijgt. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe als deze te droog zou zijn.
    Verhit ondertussen de oven voor op 180 graden.
    Verhit een pan met een scheut olijfolie.
    Kruid de lamskroontjes met peper en zout en schroei kort de kroontjes dicht aan beide kanten.
    Haal uit de pan en leg de kroontjes in een ovenschaal. Bedek de bovenkant van de kroontjes met de kruidenkorst.
    Bak de lamskroontjes zo'n 12 a 15min (afhankelijk hoe je ze zelf graag eet) in de oven.
    Optioneel : leg trostomaatjes in een tweede ovenschaal, overgiet met wat olijfolie en peper en zout en bak ze tegelijk in de oven voor zo'n 10min.
    Als de lamskroontjes mooi gebakken zijn, haal uit de oven en laat zo'n 5min rusten onder aluminiumfolie. Snij dan in plakjes en serveer direct met de puree
    Smakelijk
Trefwoord bloemkool, doordeweeks recept, lamskroontje, lamsvlees, pasen, snelle recepten
Lamskroontje met kruidenkorst & bloemkoolpuree

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.